Naslovna Novosti Kina upozorava NATO pakt da ne izaziva konfrontaciju optužbama na račun Pekinga

Kina upozorava NATO pakt da ne izaziva konfrontaciju optužbama na račun Pekinga

4
rusija kina vojska ilustracija
rusija kina vojska ilustracija
google news

Kina je upozorila NATO da rizikuje da izazove konfrontaciju tvrdnjama o njenim vezama sa Rusijom nakon što ju je alijansa optužila da podržava rusku operaciju u Ukrajini.

„NATO bi trebalo da prestane da prikazuje Kinu kao takozvanu pretnju i da izaziva konfrontacije i rivalstva, i umesto toga da učini više da promoviše svetski mir i stabilnost“, navodi se u saopštenju kineske misije pri EU objavljenoj u četvrtak, 11. jula.

„Deklaracija samita NATO-a u Vašingtonu prožeta je hladnoratovskim mentalitetom i ratobornom retorikom. Tačke o Kini pune su provokacija, laži, huškanja i klevete“, napisala je i kineska diplomatska misija, dodajući da „odlučno odbacuje“ optužbe na račun Pekinga.

„Poznato je da Kina nije kriva za ukrajinsku krizu. Stav Kine prema Ukrajini je otvoren i pošten”, navodi se u dokumentu. U njemu se navodi da Kina “nikada nije isporučila smrtonosno oružje nijednoj strani u sukobu i održava strogu kontrolu nad izvozom robe dvostruke namene”.

Kineska strana je takođe zatražila od alijanse da se „pridrži svog pozicioniranja kao odbrambene organizacije u severnoatlantskom regionu, umesto da podriva mir i stabilnost u azijsko-pacifičkom regionu ili bude oruđe koje koriste određene sile za održavanje svoje hegemonije“.

NATO oštra retorika prema Kini

Lideri NATO-a pooštrili su još više svoju retoriku prema Kini na nedavnom samitu u Vašingtonu. U zajedničkom saopštenju objavljenom preključe, NATO je Kinu nazvao „ključnim saučesnikom Rusije u ratu protiv Ukrajine“.

„Takozvano neograničeno partnerstvo“ Pekinga sa Moskvom i široka podrška ruskoj odbrambenoj industrijskoj bazi su duboko zabrinjavajući, navodi se u saopštenju NATO-a.

SAD su više puta sugerisale da Kina isporučuje Rusiji robu dvostruke namene koja “pomaže Moskvi da održi borbenu sposobnost potrebnu za nastavak rata u Ukrajini”.

4 KOMENTARA

  1. Како Кинези умеју лепо да одговоре да Амери могу само да се покрију ушима

    9
    1
  2. Voleo bih da vidim gde će ovi NATO IDIOTI sa svojim IDIOTSKIM izjavama da nadju pešadiju koja je spremna da pogine za NATO / Američke interese u ratu protiv Kine.

    9
    1
    • Platiće ih, alo, kako ne razumeš, dolare naštampaju kolko god treba a bydala i sirotinje ima na izvoz.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version