Naslovna Novosti Krvava “gozba” u Harkovu i Donjecku: Rusi zauzeli ceo okrug u Časovom...

Krvava “gozba” u Harkovu i Donjecku: Rusi zauzeli ceo okrug u Časovom Jaru i nova sela na istoku

3
ruske trupe se ukopale u mikrookrug kanal u Časovom jaru
ruske trupe se ukopale u mikrookrug kanal u Časovom jaru
google news

Ruske trupe su nastavile ofanzivu u Časovom Jaru, zauzevši uporište u mikrooblasti „Kanal“ i krenule ka traktu Orlova u pravcu kanala Severski Donec-Donbas.

Prema preliminarnim izveštajima sa fronta, ruska vojska je preuzela kontrolu nad okrugom Kanal u gradu Časov Jar. Padobranci 98. vazdušno-desantne brigade uništili su poslednje ukrajinske vojne položaje u višespratnicama u zapadnom delu okruga.

Ukrajinski garnizon u Kanalu je potisnut i uništen, javljaju ruski izvori. Prema nekim izveštajima sa ratišta, Oružane snage Ukrajine i dalje su prisutne u nekim zgradama na zapadnoj periferiji, međutim, dalja odbrana preostalih pozicija je besmislena.

Ruske zastave vijore se na ruševinama poslednje uništene zgrade u okrugu.

Ukrajinski vojni resursi, uključujući vojno-analitički resurs Deep State, potvrđuju ovu novonastalu situaciju i izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog trenutne situacije.

Izveštaji tvrde da navodne greške u ukrajinskoj komandi dovode do ozbiljnih gubitaka u ljudstvu i teritoriji. Konkretno, navode pokušaje vraćanja položaja bez strateškog značaja i odbranu na nepovoljnim linijama, što ponekad dovodi do opkoljavanja ukrajinskih jedinica.

Lokacija područja Kanala pruža ruskoj vojsci mogućnost da se konsoliduje i sprovede kontranapade na ukrajinske trupe u gradu. Ranije je ukrajinska vojna komanda počela da povlači preostale snage u glavni deo grada preko kanala Severski Donjec-Donbas.

Usred teških borbi na ulicama okruga Kanal, ruska vojska je počistila šumsko područje severno od okruga i preuzela kontrolu nad južnim delom sela Kalinovka. Neke ukrajinske snage su navodno i dalje prisutne u južnim šumama u blizini puta između naselja.

Probijena odbrana ukrajinskih oružanih snaga u Jurjevki dok se sprema da juriš na Njujork

Ruske trupe uspešno su probile odbranu Oružanih snaga Ukrajine (AFU) i ušle u selo Jurjevka. Prema izvorima, ruska vojska je stekla uporište na novim pozicijama, što im otvara mogućnost da u narednim danima započnu napad na susedni grad Njujork.

Operacija zauzimanja Jurjevke je veoma važna, jer naknadno omogućava opkoljavanje značajne grupe trupa ukrajinskih oružanih snaga koje se trenutno nalaze u Njujorku. Ukrajinske oružane snage pružile su žestok otpor, ali su na kraju bile prisiljene da se povuku pod pritiskom nadmoćnijih neprijateljskih snaga.

Stručnjaci primećuju da trenutna situacija na frontu ukazuje na potpunu nadmoć ruske armije.

Rusi su zauzeli dva nova sela

U jučerašnjem saopštenju ruskog Ministarstva odbrane navodi se da je vojska Moskve uspela da zauzme još dva sela na istoku Ukrajine. Istovremeno, međutim, Moskva je priznala da je desetine hiljada Rusa ostalo bez struje u oblastima koje se graniče sa Ukrajinom zbog ukrajinskih napada dronovima.

Čini se da su tokom vikenda koji je protekao, ruske vojne snage zauzele selo Novopokrovsk u Donjeckoj oblasti, međutim, zvanično otkriće iz Kremlja dato je tek u ponedeljak. U pitanju je selo severozapadno od Avdijevke, koju su Rusi zauzeli pre nekoliko nedelja, a na istom mestu stradala je lična stilistkinja Zelenskog.

Pored veoma malog Novopokrovskog, ruski vojnici su uspeli da ovladaju još jednim većim naseljem pod nazivom Stepova Novoselovka, koje se nalazi u oblasti Harkova.

Istovremeno, Kijev je juče u sopstvenom saopštenju naveo da je u poslednja tri dana evakuisao oko 700 stanovnika iz grada Torecka u Donjecku.

Ovo je grad poznat po ekstenzivnom rudarstvu i poslednjih nedelja našao se opasno blizu ratnog fronta. Danas je u njemu ostalo skoro 5.000 ljudi, ali je pre 2022. godine stanovništvo dostiglo 30.000 stanovnika.

3 KOMENTARA

  1. U tom slucaju gospodja Olena Zelenski ne bi mogla da kupi najskuplji auto na svetu – Bugatti Tourbillon – vredan 4,5 miliona evra…

  2. Verovali ili ne, meni se sviđa ovo rusko natenane ratovanje, fašistima muke traju jako, jako dugo, prosto prženje na laganoj vatrici😁

  3. Lakše bi ukrajincima bilo da se predaju ko oni pametni koji su izabrali tu varijantu jer što ginuti za kaubojsko-jehovsko- vatikanerske interese i usput još i protiv svih svojih interesa a to su zdravlje, život, ugodno provođenje svojeg dragocenog vremena, ganjanje svojih financijskih interesa a rat za ove znači samo propast ukrajinaca.

    15

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version