Naslovna Novosti Pripadnik žandarmerije pogođen iz samostrela kod izraelske ambasade u Beogradu, uspeo da...

Pripadnik žandarmerije pogođen iz samostrela kod izraelske ambasade u Beogradu, uspeo da likvidira svog napadača!

31
LOVAČKI MODERNI SAMOSTREL TENPOINT
LOVAČKI MODERNI SAMOSTREL TENPOINT
google news

Danas oko 11 sati nepoznata osoba, čiji se identitet utvrđuje, pucalo je iz samostreela u pripadnika Žandarmerije koji je bio na dužnosti obezbeđenja Ambasade Izraela u Beogradu, piše list Kurir.

Kako im je potvrđeno, žandarm M. J. star 34 godine pogođen u vrat u svesnom je stanju. Isti pripadnik Žandarmerije je u samoodbrani upotrebio svoje oružje i savladao napadača, koji je od posledica ranjavanja preminuo.

“Muškarac je iznenada prišao pripadniku Žandarmerije koji je sedeo u kućici ispred ambasade i pogodio ga u vrat. Žandarm je tada u samoodbrani upotrebio oružje i savladao napadača, koji je opd posledica ranjavanja preminuo”, navodi izvor lista Kurir.

Policajac je u svesnom stanju prevezen u Urgentni centar gde će biti izvršena operacija vađenja strele iz vrata. Sve okolnosti napada i mogući motivi se ispituju.

Četiri patrole interventne i tri škode pod rotacijom i punim gasom odoše u pravcu Dvora. Nešto se desilo”, navedeno je na stranici “Moj Beograd”.

Pre izvesnog vremena bavili smo se na ovom portalu jednim od najstarijih oružja civilizacije – praćkom. Ona je preživela milenijume i evo je, koristi se u jedinicama posebne namene u vojsci i policiji, sportu, lovu, rekreaciji.. Sličnu sudbinu doživeli su luk i strela pa i samostrel.

Samostrel – Ubistveni efekat do 150 metara

U pitanju je stredstvo koje je predstavljalo veliki korak u ratovanju. Savremenim rečnikom rečeno, to je, u odnosu na klasični luk i strelu (kao ”jednometno” oružje), predstavljalo poluautomatsko oružje svog vremena, kako po ubojnosti i dometu, tako i po količini strela koje je moglo da odapne u jedinici vremena.

SAMOSTREL LEONARDA DA VINČIIJA OKO 1500. GODINE.

Kod nas se taj ”brzometni luk” zove samostrel. Francuzi ga zovu arbalete (od lat. arcaballista: arcu – ”duga” i ballisto – ”bacam”); Englezi – crossbow, Rusi арбале́т, Španci ballesta, Italijani balestra, Nemci armbrust i nezaobilazni Turci – Tatar yayı, kundaklı yay. Svi su nazive davali po tome odakle je ovo oružje stizalo u njihove ruke.

Za pojavu samostrela trebalo je dovoljno ovladati tehnologijom krutih veza i obrade metala. Kada su uspeli da proizvedu dovoljno pouzdane metalne delove, stvoren je i samostrel.

Kod njega su do izražaja došle mnoge osobine: teže i duže strele, veća kinetička moć, preciznost, brzina dejstva, ali i težina. Stoga su samosteli pravljeni u raznim veličinama, od ručnih do fortifikacijskih, na stalcima ili fiksnim tvrđavskim pozicijama, kada su mogli da izbacuju strele koje su bile gotovo veličine koplja. 

Savremena upotreba borbenih samostrela

Vatreno oružje je učinilo svoje, pa su luk i strela brzo nestali s ratišta. Svoju karijeru nisu prekidali u sportu, lovu i rekreaciji, no ono što nas, kao vojni portal zanima, jeste kako su se vratili u ruke vojnika i policajaca.

U poznatoj knjizi M. Vasića ”Specijalno i prigušeno oružje” (samostalno autorsko izdanje objavljeno 1988. godine u odličnom tiražu od 3.000 primeraka), ima reči o ovom sredstvu. Javnost je na samostrele obratila pažnju najpre preko filma.

Samostrel VA
Samostrel VA

U trećem delu filma ”Rambo”, glumac u Afganistanu uništava helikopter strelom na čijem vrhu je minijaturno eksplozivno punjenje. Takva scena je, naravno, daleko od realnosti, međutim, istina je da mnoge jedinice koriste samostrele koji su unapređeni svim mogućim dostignućima savremene tehnologije – kompozitnim materijalima, laserskim daljinometrima, GPS navođenjem, optikom, kolimatorskim nišanima, itd.

U pravilniku ”Obuka izviđača. Sistem specijalnih snaga GRU” na spisku specijalnog oružja našao se i samostrel. On je superiorniji od malokalibarskog oružja i to ne u samoj bici, već prilikom izvođenja određenih, najčešće individualnih zadataka.

Pre svega, odlikuje ih nečujnost; čak i nabolji primerci prigušenih pištolja moraju da emituju karakterističan ”klik” kod ispaljivanja. Pošto samostrel nema dodirnih metalnih delova, nema čak ni tog šuma. Zahvaljujući minimalnom broju delova i specifičnom mehanizmu za okidanje, ne postoji mogućnost slučajnog ”opaljenja”. 

Samostrel VA
Samostrel VA

Samostreli su izuzetno lagani i lako ih je kontrolisati. Za strele postoji bogat spektar projektila – zapaljivi, dimni, pancirni, pancirno-zapaljivi, itd. Na udaljenosti do 100 metara, što predstavlja optimalnu oblast dejstva, samostrel je precizniji od automatskih pušaka. Ubistveni efekat je do 150 metara.

Ukoliko pogodi vitalne organe (glavu, srce, abdomen, arterije), što dobar strelac s lakoćom može, dolazi do gotovo trenutne paralize i smrti. Treba reći da je ovo oružje opasno i za pancire. Ne može da probije keramičke ploče ili čelične listove, ali zato s lakoćom razmiče niti kevlara i neutrališe protivnika.

Ne zaboravimo da mnoge vojske, uključujući i jedinice NATO, koriste upravo kevlarske pancire. Ubojna moć samostrela, kao što vidimo, ne može se porediti s metkom, kao što se metak ne može meriti s faktorom iznenađenja na malim razdaljinama.

Za uklanjanje stražara, diverzantsko obeležavanje cilja za potrebe preciznog bombardovanja, itd, samostrel je idealan. Pri tom, naravno, strelac nosi i vatreno oružje i uvek deluje u paru. Brzina gađanja je do deset strela u minuti, što kod dobro uvežbanog strelca i odgovarajućeg taktičkog postupka, može biti sasvim dovoljno.

LISTVA - KOMPLEKS DALJINSKOG RAZMINIRANJA NA BAZI SAMOSTRELA
LISTVA – KOMPLEKS DALJINSKOG RAZMINIRANJA NA BAZI SAMOSTRELA

Samostreli nisu bez mana. Pre svega, reč je o njihovom gabaritu, odnosno transportnim svojstvima. On se ne može sakriti kao pištolj ili automatska puška. Strelcu je potreban određen prostor da postavi samostrel, odnosno da ga dovede u ravan nišanjenja i, što je možda i najvažnije, njegova dnevna upotreba je visokorizična za samog strelca, bez obzira na nečujnost.

No, kako smo već napisali, za njega se obučavaju i pripremaju profesionalci i on nije za masovnu upotrebu. Samostrele danas proizvode mnoge fabrike, a poznati su modeli ”Crni piton”, ”Baret”, ”Tarantula”, ”Gepard”, ”Aspid”, ”Tenpoint”, itd, itd. Samostrel je korišćen i u ”Pustinjskoj oluji”.

Na osnovi koncepta samostrela mnoge armije sveta konstruisale su sredstva raznih namena. Tako je rjazanska firma ”Рязанское Конструкторское Бюро “Глобус” konstruisala kompleks daljinskog razminiranja МДР 15М107 Листва́, a proizvodi se u zavodu”Kaskada” u Krasnodaru.

Najpoznatiji model kompaktnog samostrela je taktički samostrel ”TAC-15” koji proizvodi”Precision Shooting Equipment” (”PSE Archering”, Tukson, Arizona SAD) . Primenom sile od 77 kilograma on može da odapne projektil na 300 metara početnom brzinom od 125 m/sec. Veoma je praktičan jer kundak samostrela je opremljen raznim šinama i stožerima pomoću kojih se može povezati na bilo koje vatreno oružje.

U senci drugih atraktivnih oružja, samostel je prilično zastupljen. Peruanska vojska (Ejército del Perú) oprema neke svoje jedinice samostelima i specijalnim konopcima radi omogućavanja prelazaka teškog terena i prepreka metodom ”ziplajn” (zip-line).  Brazilci u svom Centru za obuku ratovanja u džungli ( ”Jungle Warfare Training Center”) svoje pripadnike naoružavaju i uvežbavaju u korišćenju samostrela.

U SAD ”International Ltd” proizvodi samostrel za razminiranje ratišta. Uspešno je primenjivan u Kambodži i Bosni. Može se upotrebiti i do 20 puta i ponovo namotati bez izlaganja korisnika, a praktično je nečujan. Na više mesta se navodi da je firma ”Barnett International” prodavala jugoslovenskim snagama samostrele koji su korišćeni u zasedama i kao anti-snajpersko oružje oko Peći i Đakovice.

Bela kuća je pokrenula tim povodom istragu, mada je ministarstvo za trgovinu i industriju ustanovilo da samostreli nisu na vojnoj listi, niti obuhvaćeni posebnim propisima. Srpski ministar odbrane Dragan Šutanovac je snimljen 15. februara 2008. godine tokom vežbe Specijalnih snaga VS u Srbije u Nišu sa tim samostrelom.

ŠUTANOVAC SA BARETOM

Grčka i Turska takođe koriste samostrel, kao i španske ”zelene beretke”. Specijalne jedinice Narodne oružane milicije Kine, ”Snežni leopard”, kao i neke jedinice Narodnooslobodilačke armije Kine koriste samostrele. Zabeleženo je da su viđeni tokom gušenja protesta u Sinđangu u julu 2009. godine.

Mornarički komandosi Indije do kasnih osamdesetih bili su naoružani strelama sa cijanidnim vrhom, koje su koristile kao alternativu prigušenim pištoljima. Sve u svemu, još jedno oružje iz dubine vekova nema nameru da se definitivno povuče u muzej. Naprotiv.

31 KOMENTARA

  1. Ispade po komentarima ,citaoci vise vole arape nego svoju drzavu,samo da bi i dalje pljuvali po Izraelu.Zato i ovi napadi hamasovaca lokalnih,zandar za njih koletaralna steta.Izgleda bice jos ovakvih napada.Rusima se obilo o glavu sto podrzavaju deo terorista,drugi deo terorista protiv Rusa.Teroristi i u ratu medju sobom,najbolje ko se ne mesa u njihove sukobe,vec da je protiv svih njih.

    • Gorane d petroviću, pod jedan, valjda ti je jasno da iza Isila stoji cia. Pod dva, niko nema nista ovde protiv Izraela već protiv njihovih patrona SAD. Orden pod hitno za čuvara ambasade koji je uspeo da ubije debila u zemlji koja nikakve veze nema sa prethodno pomenutim.

  2. Po medijima danima ,po komentarima citalaca vodi se AntiIzraelska hajka.Reko bi covek da je negde u Iranu ,a citaoci Iranci,Arapi.Lokalni Hamasovac,mora medijski fanatik,resio ko islamisti da uzme pravdu u svoje ruke,jos migranti ulaze skoro bez kontrole ,moze da se desi i oni da se obracunaju sa lokalnim stanovnistvom ili pod uticajem antiizraelske histerije sa Izraelskim metama u Srbiji.Za Hamasovce,Hezbolah,Hute ,raj u Srbiji,po komentarima citalaca ,raznih medija.

  3. ako moze pojasnjenje od autora kakva je veza izmedju samostrela i listve-lisca МДР 15М107 Листва́ za razminiravanje

  4. Saučešće nastradalom čuvaru i njegovoj porodici (ako nije samac iliti vuk samotnjak što je u struci čest slučaj, znami i slučaj opevanog insp.Kalahana i slične), ali ješe će mu biti zauvek zahvalni za žrtvu koju je podneo da bi izabrani živeli i dalje se bogatili na tuđoj krvi🎻⚰️

    3
    4
  5. Samostrel je oružje koje je promijenilo cijelu svjetsku istoriju.U starom vijeku su se jako mnogo cijenili strelci sa lukom i strijelom.Glavni problem je bio što je bilo jako skupo da držite stajaću vojsku i obučavate je godinama i plus morate da je plaćate i kada nema rata,već samo obuka.Ostatak vojske su bili,pokraj strelaca, vitezova konjanika ( koji su bili još malobrojniji ), obični seljaci mobilisani po selima,a od oružja su obično imali koplje koje je na vrhu imalo i sječivo i kuku ( helebarda kod nas ). Oni su bili naj mnogobrojniji i oni su najviše i ginuli,jer nisu imali nikakvu posebnu vojnu obuku niti bilo kakvu zaštitu ( štit.oklop ). U 3. vijeku prije nove ere u Kini su stalno ratovale između sebe 6 država.Car države Ćin (Qin) je bio pravi ratni genijalac i strateg. Naredio ja da svi lukovi i strijele se proizvode potpuno iste veličine i karakteristika,a zatim je izradio tijelo damostrela na koje je svaki luk savršeno pasovao i odjednom je od neobučenih seljaka dobio milionsku armiju strelaca sa samostrelom.Na taj način je lako pobijedio svih 6 drugih država i ujedinio Kinu,koja od tada do danas ima kontinuitet državnosti.Da,red je da ga spomenemo,stvarno je ratni genijalac i državnik,car Ćin Ši Huang.

  6. musliman 100%, ko će drugi, čim je ambasada jehovaca, verovatno je hteo ovog kera čuvara da tiho eliminiše pa da otvori vrata i uđe unutra pa da jehovce utamani.

    12
    35
    • Памењаковићу, а зашто човека који је радио на обезбеђењу објеката називаш “кером чуваром”? За тебе је он кер? Да ли си свестан каква би каубојштина настала у држави да нема полиције.

      22
      1
      • Svet bio mnogo bolje mesto da nema tih kerova, to misli bar 90% ljudi,posebno one žene i deca kojima su ti probisveti, kakav si i ti očigledno, asistirali u oduzimanju krova nad glavom, a svakodnevno reketarenje i maltretiranje sačekušama, posebno siromašnih ljudi koji voze stare aute da i ne govorimo, dok političare, kapitalce i strane okupatore ni ne diraju, čak i gase kamere, uništavaju snimke da sakriju dokaze.

        7
        14
        • Па да нема полиције, људи без мозга ( као на пример ти), могли би у сваком моменту да ураде све што им падне на памет. Убиства, силовања, рекетирања… Ја још нисам видео у свом животу да је поштен човек страдао од закона (што не значи да тога нема, али то није баш честа појава). Тога се боје само пробисвети. Где би ти крај био да нема полиције? И да. Нисам полицајац. Нити имам везе са законом. Олошу.

          19
          1
        • Човек рањен на дужности, а теби просто жао што није убијен. Ти си за психијатријско посматрање.

          15
          • Nadam se dasi se busterizovao ljubitelju kerova. Nama se njihov lokdaun nije svideo i zato dobro kaže Veliki, dasu oni kerovi. A ti si očito njihov, ako ne formalno, neformalni ljubitelj, pa što ne ostaneš u lokdaunu do kraja života i nosiš masku???

            7
            3
          • Хеј ДЗ, како пишеш, мислим да би требало озбиљно да порадиш на писмености. Прво да се описмениш, па онда да коментаришеш озбине теме. Овако изгледа смешно.

          • To nije čovek nego žandarm. Još mi prababa pričala da su oduvek bili gov.. ane ljudi. Uostalom ljiga čuva cioniste, okupatore Srbije. Što ne radi nešto normalno i pošteno, npr.u građevini??? Nego SEDI. Jeb… ti muškarca koji kako ti majmunesku kažeš da “čovek RADI”. Očito i ti zarađuješ crkavicu “redeći” geyovski poslić samo da ne opteretiš kičmu. Koja će vama pi… dati ???

            5
            14
      • Branili bi SEBE, eto kako bi bilo, i to je i najbolji sistem; nemoj samo policajci da nas brane…znamo kako oni brane. Naravno, za one poput tebe koji su kukavice i treba im osećaj (lažni) da ih neko brani jer ne mogu sebe da brane, u takvima će sistem uvek imati svoje podčinjene. Kad te budu regrutivali ili ti u sačekuši uzeli i zadnji dinar shvatićeš

        9
        16
        • А ти си неки хајдук, или Робин Худ, или неки други суперхерој, па би да делиш правду како се теби ћефне? Ти си неки психолог, па си проценио да мени треба неки лажни осећај, јер си закључио да сам ја кукавица? А ти си “јуначина”? Значи, сви да се наоружамо, па да делимо правду онако како се нама свиђа? Управо због таквих и долази до несрећа.

          6
          1
          • Nemoj samo da me brane te kukavice, znamo lako oni “brane”- ako su sami okrenu se i pobegnu ili čekaju da tuča završi pa zove kelege, ili dođu 30 na jednog. Tebe neka oni “brane”, meni ne trebaju.

            4
            20
          • Па нису они ту да се бију са воловима као што си ти. Што, да не би можда ферку са сваким посебно? Па у Немачкој би ти мозак просули на кеца.

          • Pa što taj žandarm, ker, ne radi muški posao nego se igra kauboja a u biti radi to jer sedi i ništa ne radi? Ja sam žena, imam firmu za čistoću vani, morala sam zbog takvih ko što je on i ti da odem iz svoje kuće jer nisam.imala vezu za posao i sada radim fizički, a vas dva pe….ća sedelački pa odma KMEEEEEE, vidi mama ovaj čika me ubo. Ahde “radite” vi kmekavci za 500 evra i tražite i klimu da vam ugrade da sene oznojite na poslu🤣

            5
            64
          • Ментолчино умоболна, умало човека нису убили. А ви овде балавите од беса што је још жив. Која бре пандемија, идиоте? Цео свет није знао шта да ради. А ви кривите државу и полицију.

      • On nije čovek nego žandarm, i prababa mi je pričala da su šljam oduvek. Ti kažeš “čovek RADI”… šta radi??? On sedi. Čuva okupatorske cioniste. Što ne radi na građevini??? Teško je, a? Verovatno i ti “radiš” sedeći i zarađuješ ko i on crkavicu kereću, za koskice. Koja bre bi vama dala p…. kilavcima, lenštinama i nesposobnjakovićima?????

          • Ја радим као заваривач. Не дижем ноге около да бих зарадио. А о томе колико жене обраћају пажњу на мене, не морам теби да полажем рачун.

          • Naš specijalac iz Žandarmerije je dobio strelu u vrat, a onda likvidirao muslimanskog teroristu.
            Hajde realno, razmislite kozojebci, poturice, ustaše, da li smete da se kačite s nama.

    • Čuvara kera? Kakav si ti ker, to je fascinantno. Nema šta de se doda, sve si rekao. Verovatno su roditelji veoma ponosni na tebe.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version