Naslovna Novosti Oružane snage Ukrajine snimcima prikazuju kako su uspele da unište nekoliko ruskih...

Oružane snage Ukrajine snimcima prikazuju kako su uspele da unište nekoliko ruskih sistema Pancir-S1

7
oružane snage ukrajine snimcima prikazuju kako su uspele da unište nekoliko ruskih sistema pancir s1
oružane snage ukrajine snimcima prikazuju kako su uspele da unište nekoliko ruskih sistema pancir s1
google news

Kako se navodi iz informacija objavljenih na ukrajinskim kanalima mreže za razmenu poruka Telegram, ukrajinska vojska je raketom GMLRS uništila ruski PVO sistem Pancir-S1 u Donjeckoj oblasti.

Kako se tvrdi u informacijama na ukrajinskim kanalima, ruski PVO sistem je pogođen ukrajinskim raketnim sistemom HIMARS američke proizvodnje.

Prema fotografijama, vatra izazvana ukrajinskim raketnim napadom delimično je oštetila radarski sistem vozila i artiljerijsku komponentu sistema. Imajući ovo u vidu, vozilo se može smatrati uništenim.

Dva automatska topa sistema kalibra 30 mm usmerena su nagore pod uglom od oko 70°, što može ukazivati na pokušaj presretanja rakete GMLRS dok se približavala sistemu PVO Pancir-S1.

Ukrajinski telegram kanal „Dosje špiona” je pre dve nedelje objavio još jedan video koji je navodno snimila ruska vojska na kojem se tvrdi još jedan sistem uništen u oblasti Luganska, tvrdi ukrajinsko izdanje Militarni.

Takođe danas, Oružane snage Ukrajine izjavile su da su uočile i uništile dva ruska PVO sistema Pancir-S1 koja su se nalazila u ruskoj oblasti Belgorod.

Vojnici 3. „Spartanske“ brigade za brzo reagovanje Nacionalne garde Ukrajine postavili su neke slike trenutka napada na navodno dva sistema Pancir-S1 koja se nalaze u polju između grada Belgoroda i sela Dubove.

Lociranje ovih sistema Pancir-S1 bilo je relativno lako, jer su bili stalno raspoređeni na ovoj lokaciji i nisu menjali položaj, o čemu svedoče tragovi ostavljeni na površini obradive zemlje, tvrde ukrajinski izvori.

Tvrdi se da su američki raketni sistemi M142 HIMARS koje su koristili Ukrajinci verovatno pogodili oba ruska sistema. Takođe, uništenje sistema Pancir-S1 u Belgorodskoj oblasti omogućava ukrajinskim snagama da efikasnije pokušaju da odvrate rusku ofanzivu u oblasti Harkova.

Nedavni napadi dodatno naglašavaju ranjivost ruskih sredstava protivvazdušne odbrane u kontekstu intenzivnih borbi na ukrajinskom frontu.

Gubici ruskih sistema protivvazdušne odbrane zbog aktivnosti ukrajinskih raketnih sistema i jurišnih dronova naveli su rusku vojsku da počne da koristi sisteme napravljene po narudžbini za druge zemlje.

Konkretno, ukrajinski izvori vesti tvrde da su ruske oružane snage viđene naoružane protivvazdušnim raketama Pancir-S1E u pojednostavljenoj verziji, namenjenim za prodaju Iraku u okviru prethodno potpisanog ugovora. Iračka vlada je 2012. godine potpisala ugovor sa Rusijom za nabavku 24 sistema Pancir-S1.

U martu ove godine isto ukrajinsko glasilo Militarnii je tvrdilo kako je Rusija odložila isporuku sistema PVO S-400 Indiji zbog sopstvenih potreba u pogledu vojne opreme, u kontekstu svoje vojne operacije u Ukrajini.

pancir s1 rusija
pancir s1

Sistem Pancir-S1, procenjen na oko 15 miliona dolara, dizajniran je da obezbedi protivvazdušnu odbranu vojnih i industrijskih objekata.

Od 24. februara 2022, prema tvrdnjama ukrajinsko-zapadnih izvora, Rusija je izgubila približno 20 PVO sistema Pancir-S1.

Odbrambeni sistem Pancir je značajan element ruskog odbrambenog arsenala. Verzija Pancira S1 je između ostalog korišćena i za odbranu ruskog predsednika Vladimira Putina i Moskve.

Kada je Kremlj bio napadnut, medijski izveštaji su ukazivali da su ruski sistemi PVO Pancir strateški raspoređeni na krovovima nekoliko ključnih zgrada u Moskvi, uključujući i krov sedišta ruskog Ministarstva odbrane.

Ovaj sistem montiran na kamion ima komandno vođene rakete zemlja-vazduh i autotopove kalibra 30 mm. Ugrađeni radarski i infracrveni senzori mu omogućavaju da otkrije i prati različite vazdušne pretnje, uključujući avione, helikoptere, dronove, krstareće rakete i artiljerijske rakete.

Treba napomenuti da su u ruskoj vojsci protivvazdušni artiljerijsko-raketni kompleksi kratkog dometa Pancir-1M dobili važnu misiju, a to je zaštita dalekometnih sistema S-400 Trijumf. Tako je svaki protivvazdušni raketni divizion S-400 bio opremljen baterijom kompleksa Pancir-S1.

Međutim, Pancir ima slabosti. U Ukrajini, uglavnom štiti protivvazdušne sisteme velikog dometa (S-300/S-400) i ruske vojne vazdušne baze. Nekoliko uspešnih ukrajinskih napada na ove ciljeve pokazuju da ili Pancir nije uradio svoj posao, ili su u pitanju greške operatera.

Verovatno, uzimajući u obzir izuzetno brz razvoj upotrebe bespilotnih letelica, globalni stručnjaci nemaju vremena da od nule razviju protivvazdušni odbrambeni kompleks za borbu protiv njih, te modifikuju postojeće.

Pancir S1

U ovim uslovima, modernizacija kompleksa Pancir u hodu može predstavljati rešenje za brzo prilagođavanje trenutnoj situaciji. Ruska namenska industrija nastavlja da se oslanja na raketne i PVO komplekse Pancir, koji se promovišu i za izvoz, iako su dokazali svoje granice tokom savremenih sukoba u Siriji, Libiji i Ukrajini.

Jedna od brojnih prednosti kompleksa leži u činjenici da ga mogu koristiti sve kategorije Oružanih snaga, odnosno Kopnene vojske, Vazdušno-kosmičke snage i Mornaričke snage. Najnovija verzija PVO sistema Pancir-S1M nadograđena mini-raketama protiv dronova, prikazana je po prvi put u februaru ove godine.

7 KOMENTARA

  1. Све могу да сварим али ликове који све оправдавају једноставно не могу. Све стручњаци та ратовање,за све врсте наоружања, фотографија итд…Тамо нитко није погинуо ниједан ПВО систем није уништен, хеликоптери и авиони слободно лете ка птице,а зграде уништене. И Украјинци и Руси нису убили ниједног цивила. Сви поштују правила ратовања. Кад се заврши,победник ће написати своју верзију догађаја и то ће бити то. А ви се и даље палите и дркајте једни на друге. Што се тиче Зеленског и Путина боле ме за једног и другог. Жао ми је народа који гине. Знам да Србији неће бити боље .

  2. Pogledaj malo Dubois sliku I vidis cistu. Prevaru
    Pogledaj samo parcels Koke su snimljene i videces da. Nisu iste
    Cista zapadna propaganda

    26
    3
  3. Slike mnogo,mnogo niske rezolucije. Dede da verujemo natpisu iznad. I nalazi se na sred livade,bez ikakve zelje da se malo zakloni….

    11
  4. Gebre-Isus Pedros Pedros stručnjak, naučnik, znanstvenik, stožeraš, filantrop, demokrat, ćoek !

    15 mil.usd je za Rusiju sitniš, oni imaju neograničene resurse za proizvodnju oružja, ali od ta 4 koja su uništili dali su dokaz za 1, a koliko maketa je postavljeno i uništeno to je isto pitanje. Naravno da ukro-ustaše moraju da se hvale ratnim uspesima ma kako mali oni bili, a i ameri im u tome pomažu ciljajući civile u Belgorodu, Sevastopolju i te terori. napade koje čine po muslimanskim kavkaskim prčijama, sve zato što ništa ne mogu protiv ruske vojske na bojištu a teritorija im se konstantno samo smanjuje a broj ukro-ustaša i EU-nacista se isto tako reducira sve u većem broju i taj broj će da raste i da bude astronomski.

    34
    • Najkrvavije su mi slike koje Ukrainci stavljaju iz prvog lica, unistilu S-300-400 Pancir i slikaju ga okolo iz raznuh uglova? Pa ko je toliko plitak , ili Rusi dozvoljavaju Ukrainskim novi arima i blogerima da slikaju😂😂😂,

      12

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version