Naslovna Novosti Izraelske trupe vozile ranjenog Palestinca vezanog za haubu džipa tokom jučerašnje racije...

Izraelske trupe vozile ranjenog Palestinca vezanog za haubu džipa tokom jučerašnje racije na Zapadnoj obali

3
izraelske trupe vozile ranjenog palestinca vezanog za haubu džipa tokom jučerašnje racije na zapadnoj obali
izraelske trupe vozile ranjenog palestinca vezanog za haubu džipa tokom jučerašnje racije na zapadnoj obali
google news

Izraelske snage vezale su povređenog Palestinca za haubu vojnog džipa i vozile ga tokom jučerašnje racije u okupiranom gradu Dženin na Zapadnoj obali.

Na snimku koji je kružio društvenim mrežama i koji je potvrdio Rojters vidi se palestinski stanovnik Dženina, Mudžahid Azmi, privezan za haubu džipa dok prolazi pored dva vozila hitne pomoći.

Izraelska vojska je u saopštenju navela da su izraelske snage razmenile vatru, ranile osumnjičenog i uhapsile ga.

“Vojnici su tada prekršili vojni protokol”, navodi se u saopštenju. “Osumnjičenog su uhapsile snage koje su ga vezale za vozilo“, nastavlja se u saopštenju.

Vojska je istakla da “ponašanje vojnika na snimku incidenta nije u skladu sa vrednostima” izraelske vojske i da će incident biti istražen i preduzeta akcija.

“Osoba je odvedena lekarima na lečenje”, saopštila je vojska.

Rojters je uspeo da utvrdi lokaciju incidenta iz potvrđenih i proverenih snimaka podeljenih na društvenim mrežama na kojima se vidi vozilo u kome se nalazi osoba vezana za vozilo u Dženinu.

Datum snimka potvrdio je očevidac koji je razgovarao za Rojters.

Prema navodima Azmijeve porodice, došlo je do racije hapšenja i on je povređen tokom racije, a kada je porodica pozvala hitnu pomoć, vojska je odvela Mudžahida, vezala ga za haubu i otišla.

Nasilje na Zapadnoj obali, koje je već u porastu i pre rata između Izraela i Hamasa u Gazi, od tada je dodatno eskaliralo čestim napadima vojske na militantne grupe, nasiljem jevrejskih doseljenika u palestinskim selima i smrtonosnim uličnim napadima Palestinaca.

Vođa pokreta Džama Islamija ubijen u izraelskom preciznom vazdušnom napadu u Libanu

Vodeća ličnost Džama Islamija, libanskog islamističkog pokreta bliskog palestinskom Hamasu, ubijena je danas u izraelskom napadu koji je gađao vozilo kojim se vozio u istočnom Libanu.

Izraelska vojska saopštila je da je jedan avion izveo „precizan napad u oblasti Beka u Libanu kako bi ubio teroriste“ Ajmana Gotmeha, za kojeg je rekla da je snabdevao oružjem Hamas i Džama Islamiju u Libanu.

Izraelska vojska je potvrdila da je “neutralisala” operativca Džama Islamija i čak objavila video snimak koji vidite iznad.

Libanska državna novinska agencija ANI javila je da je jedna osoba ubijena kada je automobil gađan u Kiari, a da je žrtva iz obližnjeg sela Lala, ne navodeći više detalja.

Ajman Gotme je meta zbog svog „učešća u promociji i izvođenju terorističkih aktivnosti protiv Izraela“, dodaje se u izraelskom saopštenju.

Od početka rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze 7. oktobra, libanska grupa Hezbolah i njene savezničke organizacije pooput ove, koje podržavaju Hamas, svakodnevno razmenjuju vatru na granici između Libana i Izraela.

„Viši pripadnik al-Fazr snaga Džama Islamije, Ajman Gotme, ubijen je u izraelskom napadu u Hjari u zapadnoj Bekai“, rekao je bezbednosni izvor AFP-u pod uslovom da ostane anoniman.

Tokom građanskog rata u Libanu, Džama Islamija je osnovala oružano krilo, Al-Fazr snage, za borbu protiv izraelske invazije na Liban.

Snage Al Fazr, koje danas preuzimaju odgovornost za napade na Izrael, uključujući zajedničke operacije sa Hamasom, čiji se pripadnici nalaze u Libanu, procenjuje se na oko 500 vojnika.

Sa svoje strane, izraelska vojska je objavila da je izraelska letelica „izvela napad na Bekau kako bi neutralisala teroriste“ Ajmana Gotmeha, „terorističkog agenta odgovornog za snabdevanje oružjem terorističkih organizacija Hamas i Džama Islamija u Libanu, kao kao i razvoj terorističke infrastrukture u toj oblasti“.

Ajman Gotme je „neutralisan zbog svog učešća u promovisanju i sprovođenju terorističkih aktivnosti protiv Izraela (…) i izraelskih civila, nedavno“, dodaje se u saopštenju vojske.

Džama Islamija, koja je od 7. oktobra objavila smrt sedam svojih boraca u Libanu, nije odmah objavila smrt nekog od svojih pripadnika. Organizacija je poslednji put 26. aprila objavila smrt dvojice svojih operativaca u izraelskom napadu u istočnom Libanu.

3 KOMENTARA

  1. Možda u džipu nije bilo slobodnog mesta pa onda ajde čoveka da povezemo na haubi😁. Mislim, boli me đon i za munđose i za jehovce, što ih je manje to bolje.

  2. Мислим да ту Изаелци показују какав однос имају према Палестинцима. Везали су га за хаубу, онако како код нас ловци везују уловљене дивље животиње. И уједно опомена осталима, шта су спремни њима да ураде .

    2
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version