Naslovna Novosti Nemačka kompanija Rheinmetall predstavila u Parizu najnoviju verziju tenka Panter KF51-U

Nemačka kompanija Rheinmetall predstavila u Parizu najnoviju verziju tenka Panter KF51-U [VIDEO]

1
kf51 panther
kf51 panther
google news

Nemačka kompanija Rheinmetall predstavila je prototip tenka KF51-U sa bespilotnom kupolom i novim sistemom naoružanja. Prototip vozila je debitovao 17. juna u Parizu na Eurosatory 2024.

Na međunarodnoj izložbi, Rheinmetall je po prvi put predstavio varijantu svog glavnog borbenog tenka KF51 u verziji Concept Uncrewed Turret (CUT) sa ugrađenom kupolom na daljinsko upravljanje na modifikovanoj šasiji svima već dobro znanih tenkova Leopard 2.

U okviru sajma Eurosatory 2024, koji se održava od 17. do 21. juna u izložbenom centru Paris-Nord Villepinte, nemačka grupacija Rheinmetall AG predstavila je u Parizu novu verziju tenka KF51 Panter sa bespilotnom kupolom, koji je dobio oznaku KF51-U

KF51-U je opremljen novom kupolom bez posade, nazvanom CUT (Concept Uncrewed Turret).

Njegovo glavno naoružanje je novi glatkocevni top Rh-130/L52 (originalno L51) 130 mm, koji će, prema izjavi generalnog direktora Rheinmetall AG, Armina Papergera od 11. aprila ove godine, ući u proizvodnju nakon potpisivanja ugovor istraživanja i razvoja sa nepoznatim kupcem za razvoj proizvodne verzije zajedno sa municijom.

Top je povezan sa automatskim sistemom za punjenje municije sa 25 projektila.

„Brojna operativna iskustva i perspektivne tehnologije trenutno određuju dalji razvoj kopnenih borbenih sistema. Cilj Rheinmetall-a je da razvije najbolja i najperspektivnija rešenja. Na Eurosatory 2024, Rheinmetall je predstavio koncept kupole bez posade (CUT), konceptualnu demonstraciju bespilotne kupole za glavne borbene tenkove sledeće generacije“, navodi se u saopštenju kompanije.

Pošto se predstojeći evropski vojni program glavnog kopnenog borbenog sistema predugo odlaže, nemački Rheinmetall predlaže kratkoročnu opciju pod nazivom „Koncept bespilotne kupole“ (CUT) za glavne borbene tenkove Panter KF51.

„Iskustva stečena iz nedavnih kriza i ratova, pored očiglednog odlaganja Programa glavnog kopnenog borbenog sistema [MGCS], stvaraju potrebu za uspostavljanjem dodatnog srednjoročnog rešenja“, rekao je danas izvršni direktor Rheinmetall Landsystem Bjo Bernhard, na prezentaciji na Eurosatory u Parizu.

mgcs koncept
mgcs koncept

„Vidimo da MGCS ne napreduje kako se mislilo da će napredovati“, rekao je kasnije novinarima.

„Tako da vam na samom početku mogu reći da je MGCS trebalo da bude uveden 2035. godine, a uz malo pogleda na kalendar, mogu vam reći da je do tada ostalo samo 10 godina za izuzetno složen sistem. Podsetimo, o navedenim problemima glavnog evropskog borbenog tenka ali i lovčkog aviona već smo pisali u nekoliko navrata.

U međuvremenu, prošle nedelje je francusko-nemačka kompanija KNDS (zajedničko preduzeće između nemačke kompanije Krauss-Maffei Wegmann i francuske kompanije Nexter) predstavila dva nova koncepta glavnih borbenih tenkova zasnovana na vozilima Leopard 2 i Leclerc.

Tenk Leopard 2 A-RC 3.0, opremljen bespilotnom kupolom na daljinsko upravljanje, predstavljen je i izložen, takođe ovde na Eurosatoriju, pored vozila Leclerc Evolution, opremljenog kupolom sa posadom i integrisanom sa topom Ascalon kalibra 120 mm.

KNDS je posebno naveo platformu Leopard 2 A-RC 3.0 kao „prelazni most“ na tenkove koji će proizaći iz programa MGCS i smatrao je „odlučujućim tehnološkim prethodnikom“ multinacionalnom programu. Proizvođač takođe gura svoj top Ascalon kao najpogodniji za buduće tenkove serije MGCS.

‘Panter KF51 – najnapredniji tenk na svetu’, izjavio generalni direktor Rajnmetala

KF51 je razvoj zasnovan na trupu Leopard 2 A4, rešenje koje je najpogodnije za zemlje koje već imaju tenkove Leopard u upotrebi.

“On postavlja novi standard za borbenu efikasnost za mehanizovanu pešadiju, istovremeno pružajući visok stepen buduće prilagodljivosti. Takođe ćemo dodatno ojačati nacionalne odbrambene industrijske kapacitete naših partnera”, rekao je Paperger.

panther kf51
panther kf51

Rheinmetall planira da ugradi novi Panter sa 120 milimetarskim glatkim topom L55A1, koji se takođe nalazi na najnovijim verzijama Leoparda 2.

Međutim, Panther KF51 će biti opremljen sistemom za automatsko punjenje. Pored toga, arhitektura kupole će omogućiti naknadnu ugradnju novog topa od 130 mm, koji omogućava 50% veći domet paljbe (od 120 mm), sa neuporedivom brzinom paljbe zbog performansi automatskog punjača.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version