Naslovna Novosti Kina stvorila virtuelnog vojnog komandanta zasnovanog na veštačkoj inteligenciji

Kina stvorila virtuelnog vojnog komandanta zasnovanog na veštačkoj inteligenciji

8
kina stvorila virtuelnog vojnog komandanta zasnovanog na veštačkoj inteligenciji ilustracija
kina stvorila virtuelnog vojnog komandanta zasnovanog na veštačkoj inteligenciji ilustracija
google news

Kina je stvorila virtuelnog komandanta zasnovanog na veštačkoj inteligenciji. Kako se navodi, brzo se prilagođava, uravnotežen je i u stanju je da smireno analizira situacije.

Komandant zasnovan na veštačkoj inteligenciji je stvoren zahvaljujući naporima naučnika sa Univerziteta nacionalne odbrane u Šiđadžuangu. U isto vreme, kada memorija komandanta dostigne svoj limit, neke jedinice znanja koje je stekao biće resetovane.

Tim inženjera koji stoji iza veštačke inteligencije je rekao da je početna postavka komandanta odražavala iskusnog i briljantnog stratega, „koji poseduje zdrave mentalne sposobnosti, staložen i postojan karakter, sposoban da analizira i procenjuje situacije sa smirenošću, lišen emocionalnih ili impulsivnih odluka i brz u osmišljavanju praktičnih planova prizivanjem sličnih scenarija donošenja odluka iz sećanja”.

Trenutno je virtuelni komandant ograničen na laboratorijske uslove. Dizajniran je da donosi odluke u slučaju nedostatka osoblja i sposobnosti više komande Kineske narodnooslobodilačke armije u velikim vojnim kampanjama.

Kineske publikacije napominju da je ovo najveća uloga veštačke inteligencije do sada u vojnim istraživanjima koja su javno objavljena. Virtuelni komandant brzo uči i stiče iskustvo.

Kako tehnologija veštačke inteligencije dobija mogućnost donošenja nezavisnih odluka, napred raspoređenim jedinicama, uključujući dronove i robotske pse, daje se više slobode kretanja i moć pucanja. Međutim napominje se da komandna vlast u štabu ostaje čvrsto u ljudskim rukama.

Kineska armija je pripremila mnoge operativne planove za potencijalne vojne sukobe u oblastima kao što su Tajvan i Južno kinesko more. Suštinski zadatak naučnika je da testiraju ove planove u simulacijama, da „odmere dobro sa lošim i steknu uvid u haos bitke“, napisali su Jia i njegove kolege.

terminator

U kompjuterskoj simulaciji vojne kampanje koja uključuje sve grane vojske kineske armije, rečeno je da je veštačka inteligencija dobila ovlašćenja visoke komande.

Kinezi objašnjavaju potrebu za takvim komandantom proliferacijom operativnih planova koji zahtevaju razvoj i nedostatkom viših komandanata koji ne mogu da učestvuju u simuliranim vojnim kampanjama.

U Kini se vojska inače mora striktno pridržavati ovog principa: „Partija komanduje oružjem“. Samo Centralna vojna komisija Komunističke partije Kine ima ovlašćenje da mobiliše kinesku armiju.

Podsetimo, U Kini je inače idalje zabranjeno da veštačka inteligencija vodi oružane snage.

8 KOMENTARA

  1. Vještačka inteligencija se samo tako zove a inače je algoritam koji na osnovu zadatku parametara analizira i sintetizuje podatke. To je radio i Commodore 64 samo na nižem operativnom nivou.

    3
    1
    • Nije tačno. Ali nije ni važno. Veštačka inteligencija nije politika ili ekologija da se time bave široke narodne mase.

  2. Nemojte mi zameriti.
    Posle dela rečenice: “u stanju je da smireno analizira situacije” prestao sam da čitam i bacio se da napišem komentar.
    Zato što ja kao neko ko zapravo ima pojma o ovoj tematici moram da vas uredništvo zamolim za direktan link ka izvoru na osnovu čega je ovaj članak napisan.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version