Naslovna Novosti Ruski ratni dopisnik stradao u udaru drona Oružanih snaga Ukrajine kod Ugledara

Ruski ratni dopisnik stradao u udaru drona Oružanih snaga Ukrajine kod Ugledara

0
dva fpv drona susrela se sa kavezom ruskog tenka i zakazala
dva fpv drona susrela se sa kavezom ruskog tenka
google news

Dopisnik i fotograf News.ru Nikita Cicagi je tragično poginuo u selu Nikolskoje kod Ugledara na teritoriji Donjecke Narodne Republike (DNR), objavili su urednici publikacije. Cicagi je takođe sarađivao sa agencijom TASS i publikacijama Lenta.ru i Novaja Vladka.

Prema preliminarnim podacima, Nikitu Cicagija je pogodila bespilotna letelica. Tragedija se dogodila dok je radio u zoni sukoba, gde je izveštavao o događajima za ruske medije. Detalji incidenta se još razjašnjavaju.

Treba napomenuti da ukrajinske trupe aktivno koriste bespilotne letelice, koje predstavljaju veoma ozbiljnu pretnju ne samo ruskim trupama, već i po opremu. Tokom protekle godine broj korišćenih dronova kamikaza višestruko povećao i ovo važi za obe sukobljene strane.

Izviđački i borbeni dronovi ukrajinskih snaga predstavljali su stvarnu pretnju ruskim trupama u prvim mesecima eskalacije sukoba u Ukrajini. Nakon toga, činilo se da je ova pretnja izbledela tokom protekle godine, uglavnom zahvaljujući naporima ruske protivvazdušne odbrane.

U međuvremenu, Ukrajinci napadi kamikaza dronovima na rusku teritoriju značajno su porasli od prošle godine. U poslednjih nekoliko meseci presretnute su na stotine dronova, a neki su stizali do ciljeva ili oboreni pravili štetu.

Volstrit Žurnal je prošle godine izvestio kako je Ukrajina razvila čitavu domaću industriju koja sada proizvodi hiljade dronova, ali se potpuno oslanja na komponente uvezene iz Kine.

vampir ukrajinski dron
vampir ukrajinski dron

Ukrajinske fabrike proizvode stotine hiljada malih, jeftinih dronova koji mogu da nose eksploziv. Osim toga, grade se veći dronovi koji udaraju duboko u rusku teritoriju i dopiru do ruskih ratnih brodova u Crnom moru.

Sada na ukrajinskom frontu ima toliko dronova koji patroliraju nebom, loveći bilo kakav pokret, da je gotovo nemoguće da ukrajinske ili ruske trupe masovno krenu u juriš na bojnom polju, a da ne budu primećeni.

Jeftini dronovi su u početnim danima sukoba davali prednost ukrajinskim vojnicima na bojnom polju. Operateri su usavršili svoje veštine do te mere da mogu da prate jednog pešadinca i da „zarone” iza njega ili da uđu u rovove i skloništa.

Međutim i Rusi su se brzo snašli i počeli masovnu proizvodnju sopstvenih dronova. Područja oko linije fronta, koja se obično nazivaju “siva zona”, pretvorila su se u “zonu smrti”.

“Blickrig dronova”

Ukrajinski operateri dronova izveštavaju da može biti do stotinu izviđačkih i napadačkih dronova koji lete napred-nazad u krugu od deset kilometara oko linije fronta.

“Najteže je otkriti da li su u pitanju ukrajinski ili ruski dronovi“, rekao je jedan od njih, koji se predstavio kao Stanislav.

„Kada vidite 10 dronova na nebu, teško je reći da li je to vaš dron koji se vraća iz izviđanja na teritoriji pod kontrolom Rusije ili je to njihov dron koji stiže da nadgleda ili napadne teritoriju pod kontrolom Ukrajine“, objasnio je on.

„Ono čemu smo trenutno svedoci je blickrig dronovima“, rekao je Endru Kote, šef BRINC Drones, manje poznate američke kompanije koja proizvodi borbene dronove, šalje ih na ukrajinski front, i promoviše se radeći to, a za uzvrat ih Vašington Post citira.

ukrajinski fpv dron pogada ultra retko oklopno vozilo lagoda
ukrajinski fpv dron pogada ultra retko oklopno vozilo lagoda

Prema njegovim rečima, “dronovi menjaju igru u Ukrajini, kao što su tenkovi bili u Prvom svetskom ratu”.

Tehnološki napredak je verovatno na vreme spasao mnoge živote, jer operateri dronova mogu da „rade“ malo dalje od linije kontakta od tradicionalne pešadije.

Međutim zbog termovizijskih dronova, vojnici sa obe strane fronta ne mogu bezbedno da se kreću čak ni noću, što je znatno povećalo broj žrtava među ruskom i ukrajinskom vojskom poslednjih meseci.

Nebo pretrpano dronom u kombinaciji sa velikim minskim poljima i nedostatkom municije i trupa sada praktično onemogućava Ukrajinu da pokrene veliku ofanzivu, ali se Rusija suočava sa istim problemom.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version