Naslovna Novosti Britanci: „Veliki udarac za Putina, Ubijen ukrajinski vojnik koji je čuvao tajnu...

Britanci: „Veliki udarac za Putina, Ubijen ukrajinski vojnik koji je čuvao tajnu rusku bazu na Krimu

6
aleksandar kulakov i tajna baza 85683
aleksandar kulakov i tajna baza 85683
google news

Veliki udarac za Putina bio je gubitak potpukovnika, koji je poginuo dok je čuvao strogo tajnu rusku bazu, prenosi britanski tabloid Miror, dodajući da je pomenuta tajna baza navodno uništena ukrajinskim napadom oružjem britanskog porekla.

Tačnije, reč je o Ukrajincu Aleksandru (Oleksandr) Kulakovu, ukrajinskom vojniku koji je pobegao iz Ukrajine u Rusiju i navodno poginuo prošle nedelje baš u ukrajinskom napadu britanskim projektilima Storm Shadow.

Prema britanskom tabloidu, Kulakov je poginuo na dužnosti dok je čuvao tajnu rusku vojnu bazu na Krimu. Ovu vest preneli su i svi proukrajinski nalozi na društvenim mrežama.

Činjenica da je Aleksandar Kulakov, ukrajinski potpukovnik ruske vojske, a posebno da je napustio Ukrajinu 2014. da bi se borio na strani Rusije, sama po sebi je poseban trn u oku britanskom i ukrajinskom obaveštajnom miljeu.

“Potpukovnik Aleksandar Kulakov imao je 38 godina kada je poginuo na Krimu zajedno sa još jednim ruskim vojnikom. Čuvali su bitnu rusku vojnu jedinicu kodnog imena br. 85683, a u pitanju je bila stanica za daljinsko izviđanje i ciljanje”, piše britanski tabloid.

“Prosto rečeno, u ovoj bazi Rusi su upravljali radarima velikog dometa kojima su pratili ukrajinske ciljeve na ogromnoj udaljenosti. Bilo je pitanje života i smrti čuvati lokaciju baze u tajnosti jer bi ona odmah postala prioritetna meta ukrajinskog vazduhoplovstva,” navodi britanski Miror.

Ruske oružane snage nisu čak ni komentarisale ove britanske tvrdnje.

Kulakov je, kao i mnogi tada, pobegao iz Ukrajine 2014, kada je Rusija pripojila Krim. Do tada je bio pripadnik ukrajinskih oružanih snaga, zbog čega se po dolasku u Rusiju prijavio u rusku vojsku.

“Veruje se da je prošlonedeljni ukrajinski napad naneo ozbiljnu štetu tajnoj ruskoj vojnoj bazi protivvazdušne odbrane, bazi koja je bila deo 3. radio-tehničkog puka ruskih oružanih snaga”, tvrdi britanski tabloid.

Prema Britancima, smrt Kulakova potvrdio je gradonačelnik grada Alušta na Krimu, koji je prisustvovao njegovoj sahrani i rekao da je „Aleksandar herojski poginuo od posledica ukrajinskog napada na Krim“.

Naravno, Britanci dodaju da je Kulakov u Ukrajini važio za dezertera i izdajnika zbog njegove odluke da napusti zemlju da bi se borio na strani Moskve. Na pojedinim sajtovima je pominjan i kao „neprijatelj države Ukrajine“, dok su ga prema krivičnom zakonu tražile i ukrajinske vlasti.

„Kulakov je izabrao tabor ruskih agresora, prihvatio rusko državljanstvo i prijavio se u invazijsku vojsku“, pisali su o njemu ukrajinski medijsko propagadni sajtovi.

Podsetimo, prelazak na rusku stranu nimalo nije neuobičajan. Čitave jedinice su promenile stranu nakon aneksije Krima, štaviše mnogi ukrajinski mornari su ostali u službi na istim brodovima koje je Crnomorska flota preuzela 2014. godine.

6 KOMENTARA

  1. ovi britanci sve znaju…a ne znaju da obuzdaju Hute i obezbede siguran prolaz brodovima kroz moreuz od 25km…sta da treba da cuvaju Atlatik ili Sredozemno more…kad ne mogu ulaz u Crveno….

    7
    9
    • Znaju oni ali nemaju sa cime , kao i nemacka , britanska mornarica se raspada , nemacki brodovi ne mogu ni najobicniju balisticku raketu da , lansiraju a da im ne padne posle 200 metara od lansirne tacke , ma evropa je kuras , gotova je evropa , a osta sudbina ceka i amere , samo polako

      2
      1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version