Naslovna Novosti Zelenski traži da britanski lovci Eurofighter Typhoon sa američkim F-35 brane ukrajinsko...

Zelenski traži da britanski lovci Eurofighter Typhoon sa američkim F-35 brane ukrajinsko nebo

0
zelenski volodimir
zelenski volodimir
google news

Ohrabren činjenicom da je američki Senat konačno odobrio novi paket vojne pomoći Kijevu u visini od 61 milijardu USD, Volodimir Zelenski je nastavio sa pritiscima i apelima da SAD i zapadne saveznike uvuče u otvoreni sukob sa Rusijom nad ukrajinskim nebom.

Pri tome, ukrajinski predsednik se svim slama trudi da za svoju zemlju obezbedi isti tretman koji ima i Izrael i region Bliskog Istoka. Svoje najnovije stavove izneo je u intervjuu koji je dao za Fox News.

Zelenski naime insistira da zapadne zemlje pošalju svoje avione koji bi branili suverenitet ukrajinskog neba bar na nivou kako to čine kada je u pitanju Izrael.

Prema njegovim rečima, koje su inače uvek melodramske, „pravi savezi se testiraju na terenu i vreme je da Kijev i njegovi zapadni saveznici to dokažu“. Naravno, Zelenski misli da je Vašingtonu i evropskim prestonicama dokazivanje „pravog savezništva“ ono u ratu.

Šta Zelenski ne shvata ili ne želi da shvati

Činjenica je da američko ratno vazduhoplovstvo tokom više od 200 dana rata  Gazi, ali i pre toga, značajno učestvuje u odbrani izraelskog vazdušnog prostora. Ovde se prvenstveno misli na permanentne operacije pomorskih varijanti lovaca F-35 ili F/A-18. Vašington u ovome nije usamljen.

Britanija u istom regionu takođe ima stalno angažovane svoje eskadrile. No, London angažuje RAF prvenstveno u cilju zaštite komercijalnih plovnih puteva u Crvenom moru i koristi Eurofighter Typhoon za udare po položajima Hutija u Jemenu. Poznato je da Britanci u ovim operacijama imaju i značajnu podršku američkog vazduhoplovstva. 

a 10 f 22 f 35 f 15c f 15e i f 16
A-10, F-22, F-35, F-15C, F-15E, i F-16

Intervju Zelenskog u Foksu pokazao je da ukrajinski predsednik ili nije svestan ili namerno zanemaruje činjenicu da Bliski Istok i Ukrajina imaju sasvim različit strateški i geopolitički značaj.

Zapadni vojni eskperti sugerišu da je „iniciranje vazdušnih napada na Hute ili iranske proksi snage jedan scenario, neuporediv sa rizikom od mogućeg sukoba sa nuklearnim oružanim snagama. Štaviše, za razliku od Hezbolaha pa čak i Irana, ruska vojska poseduje izuzetne sposobnosti da se suprotstavi ali i neutrališe zapadne avione.

Sličan stav izneli su i politički analitičari. Svoj stav su obrazložili tvrdnjom „da se Zelenski ponaša kao da ne shvata različit značaj koji Zapad pridaje Ukrajini i Izraelu.

Za Zapad, posebno za SAD, Izrael ima daleko veći strateški značaj od Ukrajine i to je neuporedivo. Pri tome, treba imati u vidu da na Bliskom Istoku ne postoji rizik od sudara sa snažnim protivnikom poput Rusije.

Moskva je više puta povlačila „crvene linije“ i dosledno pretila da će svaka zapadna vojna oprema angažovana u ukrajinskom sukobu biti tretirana kao legitimna meta i podložna odmazdi od strane ruske vojske.

Istina, zabeleženo je nekoliko kršenja navedenih „crvenih linija“ u Ukrajini koji su prošli bez očekivanog odgovora Rusije. No, očito je da se radilo o angažovanoj zapadnoj tehnici koja nije bitnije ugrožavala Ruse i koja je mogla biti relativno brzo neutralisana.

Najbolji primer su bili prvo dalekometna artiljerija, potom „čudotvorni“ zapadni tenkovi i, ovih dana, rakete ATACMS.

Razlika u odnosima prema Izraelu I Ukrajini

Istaknuta uloga koju Izrael igra u spoljnoj politici Sjedinjenih Država je nesporna iz više razloga. Prvo, Izrael je ključni strateški saveznik na Bliskom istoku, regionu od vitalnog geopolitičkog i ekonomskog značaja za SAD.

Vašington nastoji da koristi izraelske vojne snage za ublažavanje regionalnih pretnji i održavanje ravnoteže. U politčkom smislu, izraelski demokratski principi usklađeni su sa principima vladavine u SAD. Ovo praktično predstavlja prirodni savez u regionu gde su takve političke ideologije u najmanju ruku retke.

Jedan od faktora je i istorijska i moralna odgovornost koju SAD imaju prema bezbednosti Izraela. Bez garancija bezbednosti Izraela, region bi mogao da sklizne u haos koji bi uticao na globalna energetska tržišta i ugrozio bezbednost drugih saveznika SAD u regionu.

raf eurofigher typhoon i usaf b 52 stratofortress u letu
raf eurofigher typhoon i usaf b 52 stratofortress u letu

Da bi ojačale ovu vezu, SAD dosledno pružaju značajnu vojnu pomoć Tel Avivu. Konačno, prema zapadnim analitičarima, bezbednost Izraela čini sastavni deo šireg programa Vašingtona u sprečavanju širenja nuklearnog oružja, ovde se očito u vidu ima Iran.

Šta će Zelenski zaista dobiti

Smatra se da je Zelenskom krila dala činjenica da će se na ukrajinskom nebu uskoro pojaviti prvi F-16. Istini za volju, njihova eksploatacija u sukobu zavisi od završetka neophodne obuke i kvalifikacija ukrajinskih pilota.

Osim toga, pitanje je da li će broj isporučenih Fantoma značajnije popraviti „krvnu sliku“ ukrajinskog vazduhoplovstva koje prvenstveno raspolaže sa četiri tipa borbenih aviona u aktivnoj službi – MiG-29, Su-24, Su-25 i Su-27. Ovi aparati iz sovjetskog doba nisu u stanju da se adekvatno suprotstave ruskom vazduhoplovstvu koje raspolaže superiornim brojem tehnološki naprednih aviona.

Moguće je da je Zelenski svestan ove činjenice te da jedini izlaz vidi u američkim i britanskim eskadrilama koje se suprotstavljaju Rusima nad Ukrajinom.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version