Naslovna Novosti „Trolovanje na navišem nivou”: Ukrajina tvrdi da koristi balone koji imitiraju let...

„Trolovanje na navišem nivou”: Ukrajina tvrdi da koristi balone koji imitiraju let aviona F-16

6
balon kao sto je ovaj sa teretom za hobiste mozda je oborila americka vojska dok je lebdeo iznad americkog vazdusnog prostora proslog vikenda
balon
google news

Prema izvorima, Oružane snage Ukrajine počele su nedavno da koriste meteorološke balone za izvođenje “napada” duboko na teritoriju Ruske Federacije. Tokom proteklih dana, nekoliko njih je presretnuto u različitim ruskim regionima.

Kada smo sa podsmehom gledali američki lov na kineske „meteorološke“ balone, činilo se da to nema nikakve veze sa realnim ratnim opasnostima. No, Kijev je navodno uspeo da se izdigne iznad ironičnih komentara i ovu ideju razvije za sopstvenu ratnu upotrebu.

Oleksandr Musienko, načelnik ukrajinskog Vojnog istraživačkog centra, rekao je kako odbrambene snage Ukrajine koriste balone u ratu protiv Rusije.

Zapadni i ukrajinski zagovornici naširoko očekuju da će uspeh odbrane Ukrajine na liniji fronta zavisiti i od toga koliko brzo F-16 i njihovi sistemi naoružanja stignu do Ukrajine.

Međutim dok avioni F-16 ne stignu na liniju fronta, čini se da su Ukrajinci na balone postavili “neke elektronske uređaje koji simuliraju let F-16”, navode brojni zapadni mediji.

„Znam za svrhu korišćenja ovih balona. Elektronika koja je postavljena uglavnom simulira let aviona F-16. Mislim koja je poenta? Da bi doveo u zabludu opremu protivvazdušne odbrane neprijatelja“, navodi Oleksandar Musienko, koji se potrudio pa takođe detaljno opisao proces:

„Uprkos činjenici da balon leti sporo, uređaj simulira brzinu. Na radaru se pojavljuje let aviona. Dakle, cilj je izvođenje kombinovanih napada, uključujući napade bespilotnim letelicama, za duboke udare – udare po ruskoj teritoriji, da dovedu u zabludu protivvazdušnu odbranu neprijatelja i da iscrpe PVO“.

Teoretski slične metode su Ukrajinci već pokušali i prikazali u ovom ratu, ali prvi put čujemo da baloni mogu da simuliraju letelicu.

Konkretno, neki proizvođači u Ukrajini proizvode „lažno oružje“ koje imitira originale, u pokušaju da prevare ruske snage sa idejom da ispcrpe ruske nepresušne rakete i projektile. Kijev je neke od maketa dobio i od svojih zapadnih partnera.

Svakako ostaje dilema da li su verno urađene kvalitetne makete zaista jeftinije od ruskih projektila koje bi mogli biti korišćenih za uništenje istih.

Kada je reč o novim balonima, prema tvrdnjama Musienkova, Rusi ne mogu ništa da učine protiv takve tehnologije:

„Ne mogu da proverim dvogledom na takvoj visini. Mogu da veruju samo radaru. Nema vizuelne potvrde ili poricanja. Kako možete reći da li je projektil ili avion? To ne funkcioniše tako“, kaže Musienko koji novi ukrajinski balon ocenjuje uspešnim.

“Štaviše, ovo je trolovanje najvišeg nivoa, u smislu koliko su F-16 već videli na radarima“, reče Musienko.

balon sa ugaonim reflektorima
balon sa ugaonim reflektorima

Sa druge strane, saga o zapadnim lovcima idalje traje, a prvi F-16 trebalo bi da se pojave u Ukrajini ovog leta, kako je najavio ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Početkom aprila portparol Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Ilja Jevlaš rekao je da ukrajinski piloti, koji uče na borbenim avionima F-16 u Danskoj i SAD, već uvežbavaju zadatke sa kojima će se suočiti u Ukrajini, posebno korišćenje projektila i vazdušnih bombi.

6 KOMENTARA

  1. F 16 vec rade nad ukrainom, ali “stidljivo” i rusi boljsevicke kante, kada budu spremni u vecem broju, kada se formira to vazduhoplovstvo ukraine sa novim avionima, boljsevici ce osetiti sta znaci moc i snaga, za sada amerikanci skidaju ruske kante!

  2. Brzina , odraz ….to se na radaru vidi ….. Ukr su potrošili rakete baš na te prevare koji su im servisirali RUS sad Nato uzvraća … Verovatno će RUS uzvratiti novom prevarom

  3. Znaju oni i sami koliko kratko treba Rusima da nađu rešenje za bilo šta. A inače, Ukrajinci kada tvrde o nečemu, imaj na umu da je upravo suprotno.

    14

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version