Naslovna Novosti Američki Senat usvaja zakon o pomoći Ukrajini, dok Rusi postižu značajne dobitke...

Američki Senat usvaja zakon o pomoći Ukrajini, dok Rusi postižu značajne dobitke na istočnom frontu

0
američki vojnik drži novac ilustracija
američki vojnik drži novac ilustracija
google news

Američki Senat usvaja paket od četiri zakona koje je prethodno usvojio Predstavnički dom. Usvajanje zakona omogućilo je 90 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu.

Kroz nekoliko trenutaka kada zakoni budu usvojeni, moraće da ih potpiše američki predsednik Džo Bajden. To se očekuje da će se desiti u najkraćem mogućem roku.

Podsetimo, paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan ima dovoljno podrške da prođe u Senatu SAD. Formalnost glasanja se očekuje kasnije danas do kraja dana u SAD.

Jedan od projekata predviđa vojnu pomoć Ukrajini od 61 milijarde dolara. Drugi je 26 milijardi dolara za Izrael. Treći je 8,12 milijardi dolara “za suprotstavljanje komunističkoj Kini” u indo-pacifičkom regionu, dakle naoružavanje Tajvana.

Četvrti uključuje totalitarnu zabranu korišćenja aplikacije TikTok ukoliko se vlasništvo ne preda SAD ali i nove mere za krađu zaplenjene ruske imovine, te njeno prebacivanje u Ukrajinu i nove, po ko zna koji put sankcije Iranu.

Prema najavljenom rasporedu, ispitivanje paketa pomoći, koji uključuje i pomoć Ukrajini, u Senatu bi trebalo bi da je počelo u 19 časova po beogradskom vremenu.

Šta se dešavalo u Senatu

Senat je prvo održao dva proceduralna glasanja prozivkom.

Prvih osam senatora koji danas govore o ogromnom zakonu o finansiranju rata: Šumer (D-NY) koji ima 73 godine, zatim sledi Mekonel (R-KY): 82 godine, Grasli (R-IA): 90 godina, Salivan (R-AK): 59 godina, Sanders (I-VT): 82 godine, Moran (R-KS): 69 godina, Durbin (D-IL): 79 godina, Kardin (D-MD): 80 godina

Proceduralno glasanje u Senatu o predlozima za pomoć Ukrajini i drugim stranim partnerima Amerike odlagalo se nakratko zbog republikanaca.

Oni su se žalili da ne mogu da predlože izmene ovih dokumenata, pisao je britanski Gardijan. Republikanci Erik Šmit i Majk Li optužili su lidera većine u Senatu Čaka Šumera da je unapredio svoju verziju zakona „uz minimalnu debatu i verovatno bez amandmana“.

Nezavisni senator Vermonta Berni Sanders kaže da se slaže sa Lijem. Berni ima još jedan problem: on želi da predloži dva amandmana, od kojih bi jedan zabranio transfer novca izraelskoj „ratnoj mašini“, a drugi bi deblokirao finansijsku pomoć Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć i rad Palestini (Unrwa).

Nakon glasanja i potpisivanja paketa pomoći Ukrajini, prednost 10 prema jedan koju Rusija trenutno uživa neće biti odmah izbrisana, dodaju zapadna glasila.

Institut za proučavanje rata (ISW) upozorava da će Ukrajina „verovatno nastaviti da se suočava sa nedostatkom artiljerijske municije i protivvazdušnih presretača u narednim nedeljama i odgovarajućim ograničenjima koja ova nestašica postavljaju na sposobnost Ukrajine da sprovodi efikasne odbrambene operacije“.

ISW spekuliše da bi Rusija mogla pokušati da napadne transportne mreže kao što su železnice kako bi zakomplikovala distribuciju, dakle nešto što je već obavila u ukrajinskom Dnjepropetrovskom regionu, i da bi mogla pokušati da ubrza tempo duž linija fronta za vreme dok ne stigne američka pomoć.

Ruske snage ostvaruju značajne dobitke u istočnoj Ukrajini

Ruske snage su ostvarile značajan napredak u zoni sukoba na istoku Ukrajine.

Na slikama koje su objavili vojni blogeri vidi se ruska trobojnica koja leti iznad sela Očeretina. Ruske trupe ušle su na teritoriju u nedelju, severozapadno od grada Avdijevke, nakon što su napredovale oko 5 km.

Ukrajinska vojska se povukla iz Avdijevke u februaru i pokušala da uspostavi novu odbrambenu liniju u naseljima duž reke Durne, ali su poslednjih nedelja ruske jedinice napredovale, koristeći vazdušne klizave bombe za uništavanje ukrajinskih bunkera, te ih isterale i iz ove oblasti.

Ministarstvo odbrane Moskve je izjavilo da su ukrajinske trupe pobegle iz Očeretina.

To znači da je Rusija uspela da zaobiđe severni bok nedavno izgrađene prednje linije Ukrajine, uključujući minska polja i rovove. Grad, koji je lokalno putno železnički čvor, nalazi se na raskrsnici odbrambene mreže.

U štabu regionalnih oružanih snaga Ukrajine su priznali da je situacija teška. Izjavili su da Rusi koriste “čitav arsenal oružja protiv naših jedinica”. Zauzeli su zgrade i zauzeli južni deo grada Očeretina, ali je „veći deo grada“ ostao u “ukrajinskim rukama”, sa situacijom “pod kontrolom”.

Ruske snage se nalaze na oko 30 km od Pokrovska, glavnog garnizonskog grada u oblasti koja se koristi za rotaciju vojnika i opreme OSU, što je izgleda sledeća ruska operativna meta. Rusi planiraju da zauzmu sve administrativne granice Donjecke oblasti.

Dalje na severu, u toku je velika ruska ofanziva za zauzimanje grada Časov Jar. Istočna vojna komanda Ukrajine saopštila je da 20.000-25.000 ruskih vojnika pokušava da upadne u grad na brdu i okolne oblasti. Prema predanjima iz Kijeva to će se desiti najkasnije do 9. maja, Dana Pobede.

Američka vojna oprema već prebačena u Poljsku radi isporuke Ukrajini?

U poljskom gradu Žešovu su aktivne pripreme za slanje američkih borbenih vozila pešadije M2A2 Bradlei ODS-SA u Ukrajinu. Pojava ovih borbenih vozila povezuje se sa novim paketom vojne pomoći, koji je nedavno odobrio Predstavnički dom SAD pa Senat, a čeka se samo potpis predsednika.

Ovi događaji su relevantni u kontekstu izjava američkih zvaničnika o njihovoj spremnosti da odmah pošalju oružje u Ukrajinu nakon završetka svih neophodnih procedura.

Dokumenti koji su procurili iz Žitomirskog oklopnog kombinata, a dele ih ruski izvori ukazuju na to da oprema zahteva popravke pre početka rada. Posebno je neophodna zamena injektora i svećica, što je povezano sa dugim periodom skladištenja i teškim uslovima rada na ukrajinskoj teritoriji.

Stručnjaci naglašavaju da čak i kvalitetna zapadna vojna tehnika može brzo da propadne bez odgovarajuće nege i pripreme, posebno u uslovima aktivnih borbenih dejstava.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version