Naslovna Novosti Rusi opkoljavaju grad Časov Jar: Ruske trupe preuzele kontrolu nad gradom Bogdanovka

Rusi opkoljavaju grad Časov Jar: Ruske trupe preuzele kontrolu nad gradom Bogdanovka

0
rusi opkoljavaju grad Časov jar ruske trupe preuzele kontrolu nad gradom bogdanovka
rusi opkoljavaju grad Časov jar ruske trupe preuzele kontrolu nad gradom bogdanovka
google news

Glavni savetnik Donjecke Narodne Republike Igor Kimanovski izjavio je 21.04.2024 za rusku novinsku agenciju Tass da su Oružane snage Ruske Federacije „oslobodile“ grad Bogdanovka kod Artjomovska (Bahmuta), približavajući se opkoljenju grada Časov Jar.

„Oslobađanje grada Bogdanovka otvara nove strateške mogućnosti za naše snage i predstavlja još jedan korak ka opkoljavanju grada Časov Jar“, rekao je Kimanovski.

On je dodao da trenutna lokacija ruskih snaga omogućava proširenje zone kontrole vatre u blizini Časov Jara.

Približavanje ruskih trupa gradu Časov Jaru potvrdio je i Vladimir Černjak, oficir Rubež brigade Nacionalne garde Ukrajine. On je rekao da je ruska vojska postigla značajan napredak u blizini grada i da se borbe trenutno vode u neposrednoj blizini grada.

Ruske trupe pokušavaju da opkole grad Časov Jar, pošto su se već učvrstile severno od njega, u selu Bogdanovka. Takođe, na južnom krilu, borbe se vode u okolini grada Ivanovskog, predstraže ispred Časov Jara. Podsetmo, Ivanovskoje ruske trupe već drže pod kontrolom.

Kako je naveo Černjak, ruske snage napadaju severno od Ivanovskog, uprkos činjenici da Oružane snage Ukrajine kontrolišu dominantne visine. Prema poslednjim podacima, ukrajinska vojska i dalje drži samo zapadnu periferiju, a ostatak grada su osvojile ruske trupe.

„Ruska vojska značajno napreduje u ovom pravcu. Borbe se već vode u neposrednoj blizini grada Časov Jar, koji je uništen pre godinu dana. U tom području nema jakih utvrđenja koja bi zaustavila napredovanje ruske vojske“, tvrdi Černjak.

Napredovanje ruskih trupa podržava avijacija, koja vazdušnim bombama bukvalno ruši položaje Oružanih snaga Ukrajine. Prema rečima predstavnika ukrajinske vojske, ruske snage polako ali sigurno napreduju ka gradu.

casov jar situacija 21.04
casov jar situacija 21.04

Pogoršanje situacije u toj oblasti potvrdio je i portparol Hortičke grupe u sastavu Oružanih snaga Ukrajine Nazar Vološin. I on se požalio na ruske avio-bombe, koje otvaraju put jurišnim grupama Oružanih snaga Rusije ka granicama Donjecke oblasti.

Kako je ranije pisano u ukrajinskim medijima, a mi smo prenosili, ruske trupe navodno nameravaju da zauzmu grad Časov Jar u Donjeckoj Narodnoj Republici do 9. maja. Dana pobede.

Kao i u slučaju Avdijevke, ruska vojska se oslanja na avionske bombe FAB-500 i FAB-1500, prilagođene univerzalnim modulima za jedrenje/klizanje i korekciju. Ove bombe su pokazale blago je reći neočekivanu efikasnost, ali i veliki destruktivni efekat.

Na ovaj način, ruski avioni su se aktivirali i otvorili put kopnenim jedinicama.

Razorno dejstvo vazdušnih bombi koje koriste ruske trupe pokazuje da su stari sistemi naoružanja, doduše blago modifikovani i dalje relevantni u savremenim sukobima, posebno u slučaju Rusije, gde ih ima u izobilju.

Ruski avioni sada mogu da bacaju ove bombe van dometa ukrajinske PVO, udarajući duboko iza fronta i uništavajući komandne punktove i logističke baze Oružanih snaga Ukrajine.

Decenijama se većina država fokusirala na stvaranje retkog, tehnološki naprednog oružja i sajber bezbednost, gledajući na doba zastarelog oružja kao stvar prošlosti.

Međutim, sukob u Ukrajini je pokazao da su, pored niza novih elemenata, kao što su bespilotne letelice, stari modeli naoružanja, uključujući tenkove, artiljerijska oruđa ili avio-bombe, i dalje više nego korisni na bojnom polju.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version