Naslovna Novosti Stiže novi tenk Challenger 3: pored boljih performansi, više neće zračiti posadu...

Stiže novi tenk Challenger 3: pored boljih performansi, više neće zračiti posadu osiromašenim uranijumom

3
challenger 3
challenger 3
google news

Brtinasko Ministarstvo odbrane je 18. aprila 2024. godine predstavilo prvi od osam najnovijih prototipova tenkova Challenger 3 izrađenih u RBSL u Telfordu.

Kako je prvi prototip već u fazi testiranja, Ministarstvo odbrane navodi da će i ostalih sedam prototipova biti testirano u operativnim uslovima kako bi se „potvrdile njihove performanse i poboljšanja“, pre nego što se britanskoj armiji isporuči preostalih 140 tenkova.

Glavni borbeni tenk (MBT) Challenger 3 je najsveobuhvatniji program modernizacije teškog oklopa koji je Ujedinjeno Kraljevstvo sprovodilo tokom jedne generacije. 

Kako je britanska vojska nastojala da reši niz problema zastarelosti i modernizuje svoj vozni park, pažnja se usmerila na zastareli, MBT Challenger 2, koji je u upotrebi od 1998. i kome je potrebna nadogradnja ili potpuna zamena. Najveći problem je bio kako uvesti u upotrebu Rheinmetall glatkocevni top 120 mm L30A1.

U maju 2021. Godine brtitansko Ministarstvo  odbrane je sa kompanijom Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL) potpisalo ugovor vredan 995,9 miliona dolara koji se odnosio na nadogradnju 148 MBT Challenger 3 (CR3).

Ministarstvo je takođe investiralo 40 miliona funti u britanski lanac RBSL u Telfordu, koji uključuje i kompanije u Zapadnom Midlendsu, Glazgovu, Njukaslu na Tajnu i na ostrvu Vajt.

Predviđeno je da Challenger 3 ostane u upotrebi „najmanje do 2040. godine“. Na njemu je, pored ugradnje glavnog topa i njegove naknadne kompatibilnosti sa NATO municijom, poboljšan modularni oklop i aktivni senzori. Početna operativna sposobnost se očekuje 2027, a puna operativna sposobnost -2030. godine.

Osvrćući se na program MBT Challenger 3, ministar odbrane Velike Britanije Grant Shapps je izjavio da je „u opasnijem svetu u kome jačaju pretnje ya Britaniju, potreba za vozilima kao što je CR3 imperativ. Ovaj tenk će biti u središtu ratnih sposobnosti britanske vojske i biće sastavni deo britanskog programa odvraćanja.

Međutim,  planirana i ugovorena nadogradnja samo 148 MBT, u odnosu na 227 tenkova koji se trenutno nalaze u postojećoj britanskoj kopnenoj „floti“, ukazuje na  srednjoročni pad u njihovom broju.

Mora se napomenti da London ipak tazmišlja da dostigne pa i nadmaši navedenu cifru, pogotovo ako se zna da mnogi od 227 Challenger 2 nisu u operativnom stanju. 

challenger 3 vs challenger 2
challenger 3 vs challenger 2

Da li će nedostatak municije sa osiromašenim uranijumom smanjiti ubojitost?

Što se tiče ubojitosti, glatkocevni top 120 mm Rheinmetall L55A1 će prvenstveno obezbediti kompatibilnost u okviru NATO, odnosno, olakšati zajdničku logistiku. Međutim, ubojitost glovnog tenkovskog oruđa če se smanjiti pošto se izbacuje iz upotrebe municija sa osiromašenim uranijumom koju koristi dosadašnji žlebljeni top L30A1.

Prema izveštaju britanskog parlamenta o upotrebi osiromašenog uranijuma (DU) u tenkovskoj municiji iz 2001, DU zrna imaju 10-20% veću sposbnost penetracije od onih izrađenih od legure volframa (tungstena) a ujedno se smatraju i lakšim za proizvodnju.

No, potvrđeni zdravstveni rizici povezani sa upotrebom municije sa osiromašenim uranijumom takođe su jedan od odlučujućih faktora, posebno za posade.

Naime, potvrđeno je da DU granate mogu dovesti do nivoa osiromašenog uranijuma u bubrezima (4ppm) koji premašuju pragove toksičnosti i rezultiraju maksimalnom dozom zračenja na tela (40-48 milisiverta, mSv) koji premašuju godišnju dozvoljenu granicu zračenja (20 mSv/godišnje).

U aprilu 2023. Velika Britanija je potpisala sporazum sa Nemačkom da započnu rad na sledećoj fazi u razvoju smrtonosnije municije za Challenger 3. Radi se o novoj protivoklopnoj tenkovskoj municiji baziranoj na projektilima sa unapređenom kinetičkom energijom (EKE), koja ima za cilj da obezbedi „postepenu promenu“ ubojitosti. 

Da bi se dostigao nivo penetracije koji je postiže DU, zrna od tungstena moraju imati brzinu veću od do sada ostvarene.

Drugu glavnu nadogradnju Challenger-a 2 u varijantu Challenger-a 3 predstavlja nova kupola za Rheinmetall top, u koju se uvode novi i poboljšani senzori širokog spektra. Aktuelna kupola Challenger 2 zaštićena je kompozitnim oklopom druge generacije Chobham, tipom koji će se verovatno primeniti i na Challenger 3, ali sa novom strukturom „modularnog oklopa“ koji je trenutno u razvoju.

Nadogradnja Challenger 2 primenom nove kupole, paketa senzora, pasivnog i aktivnog oklopa i agregata, predstavlja najznačajniji program modernizacije tenkova koji je Ministarstvo odbrane Velike Britanije sprovelo gledajući decenijama unazad.

challenger 3
challenger 3

Challenger 3 u suštini treba da vrati britanski MBT u igru pod jednakim uslovima sa savezničkim i očekivanim konkurentima

Platforma „sledeće generacije“, Challenger 3 tebalo bi da obezbedi relevatnost britanskog MBT u narednih 15-20 godina. Nakon toga, očekuje se da će London uvesti u upotrebu strani dizajni proizveden po licenci, pri čemu se ima u vidu tekući koncept američkog Abrams X ili program glavnih evropskih kopnenih borbenih sistema (EMGCS program).

3 KOMENTARA

  1. Eeeeee da vidite, to je uspeh, neće zračiti posadu tenka osiromašenim uranijumom. VELIKO POBOLJŠANJE.
    Ako smete pošaljite tenk u Ukrajinu i samo će vam se kasti.

    30

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version