Naslovna Novosti Bundesver Kijevu hitno predaje kompletan Patriot, prvi od tri PVO sistema dogovorena...

Bundesver Kijevu hitno predaje kompletan Patriot, prvi od tri PVO sistema dogovorena sa Zapadom

1
patriot
patriot
google news

Nemačka je najavila da će hitno prebaciti još jedan sistem Patriot u Ukrajinu.

Nekoliko sati nakon što je ukrajinski ministar spoljnih poslova objavio da pregovara o transferu u Ukrajinu još dva Patriota i jednog Samp-T, stiže najava Berlina. Dakle, Ukrajina će „hitno“ dobiti još jedan protivvazdušni sistem Patriot.

Ministarstvo odbrane Nemačke saopštilo je da će odmah u Ukrajinu prebaciti dodatni Patriot za odbijanje ruskih vazdušnih udara.

O momentalnom prebacivanju Patriota u Ukrajinu pored sistema PVO koji su već isporučeni i čije su isporuke još planirane, izveštava se na stranici nemačkog Ministarstva odbrane u društvenoj mreži X.

U osnovi, radi se o trećem kompletnom sistemu Patriot, koji je isporučila Nemačka, koji uključuje od 4 do 8 lansera, radar i kontrolnu tačku vatre koja gađa vazdušne ciljeve. Da li su prva dva isporučena idalje operativna ili uništena, naravno niko ne spominje niti će verovatno ikada.

Ministarstvo odbrane Nemačke je istaklo da je to postalo moguće zbog vraćanja sistema sa zakazanih remonta.

“Sve naše savezničke obaveze mogu biti ispunjene sistemima koji su na raspolaganju Nemačkoj. Istovremeno, odmah će biti pokrenute sve neophodne mere za ubrzanu zamenu i nove nabavke”, dodaje se u saopštenju nemačkog ministarstva.

„Ruski teror takođe ugrožava snabdevanje stanovništva energijom i uništava industrijske objekte koji su važni za operativnu obuku ukrajinskih oružanih snaga“, izjavio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

Istovremeno, predsednik Volodimir Zelenski reagovao je na transfer Patriota iz Nemačke.

„Važan produktivan razgovor sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. Zahvalan sam kancelarki na odluci da Ukrajini obezbedi još jedan dodatni sistem Patriot i postojeće sisteme PVO. Hvala, Olaf, na vođstvu! Ovo je pravi dokaz podrške Ukrajini u kritičnom trenutku za nas“, naglasio je Zelenski.

Napominjemo da je ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio da Ukrajina pregovara o dve baterije Patriot i jednom Samp-T. Prema njegovim rečima, sve isporuke sistema Patriot zavise od odluke SAD, jer je reč o američkom sistemu.

Da Kijev momentalno zahteva prenos sistema Patriot iz Poljske, Rumunije i Španije, izjavile su za Fajnenšel tajms dve osobe upućene u pregovore.

Međutim, saveznici su rekli da ne planiraju da pošalju više sistema u Ukrajinu, tvrdeći da moraju očuvati svoje odbrambene sposobnosti. Koliko je PVO sistema Patriot potrebno Ukrajini i koliko ih je zaista ostalo u svetu pročitajte ovde.

patriot
patriot

Podsetimo, okvrino Patriot baterija košta oko 1,1 milijardu dolara: 400 miliona dolara za sistem, 690 miliona dolara za rakete – cena jedne rakete PAC-3 se procenjuje na 4,1 milion dolara.

Koliko Patriot sistema preživelo u Ukrajini tokom ovog sukoba se tačno ne zna, niti će se verovatno ikada saznati, međutim, s obzirom na kampanju Kijeva bez presedana za novim sistemima, može se pretpostaviti da je broj izuzetno nizak.

1 KOMENTAR

  1. ode milijarda dolara u vazduh veoma brzo cim se namontira….gde ce da ga postave da stiti Kijev, Odesu, Harkov, Lavov, Hersom nema tu vise pomoci nazalost, sinoc su Izrelci potrosli veoma veilkuvkolicinu raketa za PVO dok njih sad popune nece ostati Ukrajini nista…

    42
    4

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version