Naslovna Novosti Ukrajina: Kontroverzni zakon o vojnoj obavezi prošao parlament; Šta kažu vojnici koji...

Ukrajina: Kontroverzni zakon o vojnoj obavezi prošao parlament; Šta kažu vojnici koji sada ne znaju kad će kući?

1
ukrajinska vojska ilustracija
ukrajinska vojska ilustracija
google news

Ukrajinski parlament usvojio je danas, prema rečima poslanika, sporni zakon o vojnoj obavezi, koji ne predviđa rok za demobilizaciju vojnika.

“Gotovo! Donet je zakon o vojnoj obavezi. 283 (poslanici su glasali) “za“,” javio je poslanik Aleksij Gončarenko u Telegramu.

Ukrajina, suočena sa nedostatkom vojnika dobrovoljaca, mesecima je radila na kontroverznom tekstu posle više od dve godine sukoba sa Rusima.

Predlog zakona, koji uglavnom predviđa povećane kazne za neposlušnost, izazvao je skandal zbog povlačenja u poslednjem trenutku članka o demobilizaciji vojnika koji su odslužili 36 meseci, što je težak udarac za vojnike koji se bore na frontu više od dve godine.

Ukrajinska vojska, oslabljena neuspelom kontraofanzivom tokom leta 2023. i sve manje zapadne pomoći, pokušava da odbrani ruske napade na različitim frontovima.

ruska vojska pocela kontranapade u donbasu gnjece kijevske snage i u zaporozju

Da bi to uradili, s obzirom da zapadu ni Kijevu mirno rešenje ne pada napamet, potrebni su ljudi i municija. Suočavajući se sa poteškoćama u pronalaženju dobrovoljaca, Kijev je u početku proširio regrutaciju, snizivši starosnu dob onih koji moraju da se prijave u vojsku sa 27 na 25 godina.

Od sada će biti na snazi oštre kazne za one koji pokušaju da izbegnu regrutaciju. Predlog zakona takođe olakšava procedure zapošljavanja stvaranjem namenskog digitalnog sistema.

Da bi stupio na snagu, predsedavajuća Predstavničkog doma sada mora da pošalje tekst predsedniku Vladimiru Zelenskom, koji čeka da ga potpiše.

Šta kažu vojnici? Reakcije na zakon o regrutaciji

Vojnici kažu da su šokirani jer je član koji dozvoljava demobilizaciju nakon 36 meseci na frontu uklonjen sa zakona.

Regrutovanje novih regruta podstaklo je debatu više od godinu dana, jer se vojska suočava sa nedostatkom osoblja i municije u svojoj borbi na više frontova.

Ukrajinski parlament je u februaru na prvom čitanju usvojio zakon o olakšavanju zapošljavanja nakon što je propala prva verzija koju je vlada pripremila prošle godine, ali je ova druga verzija od tada u velikoj meri izmenjena.

zapadni strucnjaci pokusavaju da opravdaju neuspeh ukrajinske kontraofanzive

Prema nekoliko poslanika, jedan od ključnih članova ovog teksta je uklonjen: demobilizacija vojnika koji se bore više od 36 meseci, što je dugo očekivana mera, međutim, vojsci na terenu je ovo može biti kap koja je prelila čašu.

„Nakon žalbe načelnika vojske i ministra odbrane (…), uklonjen je deo o otpuštanju iz vojske posle 36 meseci“, objasnila je na Fejsbuku Irina Friz, član skupštinskog odbora za odbranu.

Takođe je eliminisano nekoliko finansijskih podsticaja vojnicima, rekla je Friz.

Umesto toga, Vlada će imati zadatak da izradi još jedan predlog zakona kojim bi se „poboljšali mehanizmi rotacije vojnog osoblja“.

Poslanici su danas u prvom čitanju glasali i o predlogu zakona koji omogućava da se zatvorenici šalju na front.

„Moramo dati osuđenicima priliku da se bore“, napisao je ko-sponzor zakona Aleksij Gončarenko na Telegramu, obećavajući da oni koji su osuđeni za ubistvo ili silovanje neće biti regrutovani.

kontraofanziva ilustracija

Odluka da se ukloni članak o demobilizaciji odmah je izazvala kontroverzu, posebno zato što mnogi Ukrajinci vide postojeći sistem regrutacije kao nepravedan, neefikasan i često korumpiran.

Sergej Gnezdilov, aktivista za građanska prava koji sada služi u vojsci, osudio je na Fejsbuku „brutalni udar“ koji je iznenadio vojnike.

Jurij Gudimenko, vojnik i političar, naglasio je da predlog zakona više ne uključuje „ni ozbiljne kazne za prevarante, niti ozbiljne prednosti za mlade regrute”.

„Stoga, ovo neće imati očekivani efekat – priliv novih boraca“, napisao je on na Fejsbuku.

Zamenik portparola Ministarstva odbrane Dmitro Lazutkin, koji je priznao da su trupe „iscrpljene“, istakao je da je odluka ocenjena neophodnom kako se ne bi oslabile oružane snage koje se brane od ruskih napada na svim frontovima.

On je rekao da vlada mora da podnese novi zakon o rotaciji vojnih snaga u roku od osam meseci.

Katastrofa, šokirani smo

Vojnici sa kojima je razgovarao AFP rekli su da su „šokirani“.

“To je katastrofa. To je brutalno. Šta im je na umu?” odgovorio je Oleksandr, 46, koji služi u istočnom regionu Donjecka. „Neko ko zna kada će biti otpušten imaće drugačiji odnos prema službi. Ako budemo kao robovi, onda to neće dovesti ni do čega dobrog“, predvideo je on.

kao rezultat dvonedeljnih teskih borbi ukrajinska vojska je konacno uspela da iskoristi kontrolu nad zonom i ude u selo pjatihatki

Jevgen, 39-godišnji padobranac takođe stacioniran u Donjeckoj oblasti, u vojsci je godinu i po dana. Dve godine nije video suprugu koja je otišla u inostranstvo, a prošle godine je imao samo 10 slobodnih dana koje je proveo na lečenju. “Vojnici koji se dugo bore su veoma umorni“, naglašava on. “99% muškaraca želi da se odmori, predahne, živi normalnim životom. Živi kod kuće.”

Nazivajući sebe „ogorčenim”, Jevgen objašnjava da „mnogi” vojnici su u opasnosti od razvoda jer ne mogu da vide svoje žene. “Ima vojnika koji se godinu dana nisu vratili kući. To je veoma nepravedno.”

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version