Naslovna Novosti Volstrit Žurnal: Američke kompanije priznale da su dronovi dati Ukrajini neefikasni na...

Volstrit Žurnal: Američke kompanije priznale da su dronovi dati Ukrajini neefikasni na frontu, Kijev se okrenuo Kini

1
skydio x10 dron
skydio x10 dron
google news

Kompanija Skydio iz Silicijumske doline poslala je stotine svojih najboljih bespilotnih letelica u Ukrajinu kako bi pomogla ukrajinskoj vojsci u borbi protiv ruskih snaga, ali ovi dronovi nisu dali najbolje rezultate.

Bespilotne letelice Skydio nisu uspele da održe svoju putanju, na njih su ozbiljno uticali ruski sistemi za elektronsko ratovanje, navodi Volstrit Žurnal.

U članku se napominje da većina malih dronova američkih start-apova nije uspela da dokaže svoju korisnost u borbi, što je uništilo nade kompanija da će upotreba u stvarnim borbenim uslovima generisati prodaju i pažnju drugih kupaca.

U pitanju je paralelno i loša vest za Pentagon, koji planira da kupi hiljade ovakvih malih dronova.

Volstrit žurnal je primetio da američke firme još uvek nemaju značajno prisustvo u „prvom ratu u kojem mali dronovi igraju ključnu ulogu“.

Bespilotne letelice proizvedene u SAD obično su skupe, sklone kvarovima i teško se popravljaju, mišljenja su svi. To tvrde rukovodioci kompanija dronova, Ukrajinci na prvim linijama fronta, zvaničnici ukrajinske vlade i bivši zvaničnici američke vojske.

U nedostatku stvarnih rešenja koja bi Zapad mogao da pruži, Ukrajina se okrenula jeftinijim kineskim proizvodima kako bi dopunila svoj arsenal dronova.

Adam Braj, izvršni direktor Skydio-a, kaže da je „opšta reputacija svake klase američkih dronova u Ukrajini da one ne rade tako dobro kao drugi sistemi“.

Generalni direktor je opisao svoj dron kao „platformu koja nema mnogo uspeha na prvoj liniji fronta“.

ukrajinski vojnik pricvrscuje granate na dron dji mavic 3 18. februara u gradu nekada zvanom bahmut
ukrajinski vojnik pricvrscuje granate na dron dji mavic 3 18. februara u gradu nekada zvanom bahmut

PitchBook, platforma koja pruža sveobuhvatna istraživanja i informacije koje pokrivaju sva tržišta kapitala širom sveta, procenjuje da je skoro 300 američkih kompanija za tehnologiju bespilotnih letelica prikupilo ukupno 2,5 milijardi dolara u poslednje dve godine.

Volstrit Žurnal, pozivajući se na zvaničnike ukrajinske vlade, primetio je da su dronovi američke proizvodnje krhki i ne mogu da izdrže elektronski rat i sisteme za ometanje GPS-a Rusa.

Ponekad nisu uspeli da polete, završe misiju ili se vrate na mesto lansiranja. Bespilotne letelice proizvedene u SAD često nisu u stanju da lete na unapred određene udaljenosti ili da nose značajan teret.

Rukovodioci američkih kompanija za dronove kažu da nisu očekivali da će elektronsko ratovanje imati tako veliki uticaj na ukrajinski front.

U slučaju Skydio-a, njihov dron je razvijan 2019. godine kako bi ispunio standarde prikupljanja obaveštajnih podataka koje je američka vojska postavila u to vreme.

Ukrajinci izabrali Kineze

Međutim, Ukrajina je pronašla načine da od Kine nabavi desetine hiljada bespilotnih letelica, kao i rezervne delove za njih. Oružane snage Ukrajine koriste komercijalne kineske dronove, od kojih većinu proizvodi nadaleko komercijalno poznati DJI.

Volstrit Žurnal je izvestio da je Ukrajina takođe razvila čitavu domaću industriju koja sada proizvodi hiljade dronova, ali se potpuno oslanja na komponente uvezene iz Kine.

Ukrajinske fabrike proizvode stotine hiljada malih, jeftinih dronova koji mogu da nose eksploziv. Osim toga, grade se veći dronovi koji mogu da udare duboko u rusku teritoriju i dopru do ruskih ratnih brodova u Crnom moru.

operater drona
operater drona

Ukrajinska vojska koristi oko 10.000 bespilotnih letelica mesečno, što ne bi mogla da priušti ako bi morala da kupuje skupe dronove američke proizvodnje. Mnoge američke komercijalne bespilotne letelice koštaju desetine hiljada dolara više od kineskih modela.

Kineska kompanija DJI etablirala se kao brend drona po izboru za ukrajinsku vojsku. U saopštenju za javnost, DJI je naveo da kompanija nastoji da ograniči upotrebu svojih dronova u ratu, ali ne može da kontroliše upotrebu dronova nakon što su kupljeni:

„DJI apsolutno žali i osuđuje upotrebu svojih proizvoda da nanese štetu bilo gde u svet“.

O upotrebi DJI dronova u ukrajinskoj vojsci smo pisali u više navrata. Interesantno je primetiti da u ovom slučaju “pravi neprijatelj broj jedan”, Kina uopšte ne smeta, niti ih osuđuju u Volstrit žurnalu, niti im se preti, već izlizanim, svima poznatim sankcijama SAD.

Podsetimo, pre samo nekoliko dana, vojna saradnja Rusije i Kine dostigla je novi nivo, pisao Blumberg pozivajući se na izvore.

Ukrajina kupuje više od polovine globalne proizvodnje civilnih dronova DJI Mavic

Ukrajina je postala najveći kupac dronova DJI Mavic zbog rata protiv Rusije. Zemlja kupuje više od polovine globalne proizvodnje ovih dronova.

Takvu izjavu dao je premijer Ukrajine Denis Šmigal. Prema njegovim rečima, vlada je izdvojila 40 milijardi UAH (više od milijardu dolara) za kupovinu dronova 2023. godine.

dji mavic 3
dji mavic 3

Ovaj iznos uključuje ne samo civilne kvadrokoptere kompanije DJI, već i dronove drugih firmi, uključujući i domaće, ukrajinske. Istovremeno, Ukrajina kupuje 60 odsto globalne proizvodnje dronova serije Mavic, koje proizvodi kineska i najpoznatija kompanija na svetu za proizvodnju civilnih dronova DJI.

Ukrajinske oružane snage su prošle godine koristile bespilotne letelice DJI Mavic za osmatranje i ispuštanje municije. Sada se za udare aktivno koriste FPV dronovi, koji su višestruko jeftiniji. Ipak, kvadrokopteri kineske kompanije i dalje igraju važnu ulogu.

1 KOMENTAR

  1. Neefikasni, a preskupi, to nisu rekli. Ameri su poznati sto prave neefikasno naoruzanje komplikovano i preskupo, a na frontu po pravilu ne radi posao. Na zapadu Francuzi , Nemci i Svedjani znaju da naprave efikasno naoruzanje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version