Naslovna Novosti Ruska mapa izaziva teror na Balkanu nakon uzastopnih napada na nuklearnu elektranu...

Ruska mapa izaziva teror na Balkanu nakon uzastopnih napada na nuklearnu elektranu u Zaporožju

0
ruska mapa izaziva teror na balkanu nakon uzastopnih napada na nuklearnu elektranu u zaporožju
ruska mapa izaziva teror na balkanu nakon uzastopnih napada na nuklearnu elektranu u zaporožju
google news

Već dva dana izvode se kontinuirani napadi, koji su, prema Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), ugrozili nuklearnu sigurnost.

Rusija je objavila mapu potencijalne radiološke kontaminacije ako NATO nastavi da dozvoljava Ukrajini da bombarduje nuklearnu elektranu u Zaporožju.

„Ovo nije simulacija. Ovo nije upozorenje. Ovo je garancija Rusije: FAFO“, prenosi ruski portal kommersant. Novi udar ukrajinske bespilotne letelice izveden je juče po treći put na nuklearku Zaporožje.

Kijev je saopštio da kategorički negira da je odgovoran za najnovije napade dronovima na nuklearnu elektranu Zaporožje, ali naravno nikoga ne ubeđuje, s obzirom da je elektrana pod ruskom kontrolom od samog početka sukoba.

Već dva dana izvode se neprekidni napadi koji su, prema oceni Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), ugrozili nuklearnu bezbednost. Ruske vlasti veruju da ukrajinski dronovi već mesecima izvode neprekidne napade u blizini nuklearne elektrane pod ruskom kontrolom.

zaporožje nuklearna elektrana foto getty images
zaporožje nuklearna elektrana foto getty images

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) poziva “diplomatski” i Rusiju i Ukrajinu da prekinu neprijateljstva oko nuklearne elektrane Zaporožje.

Ruski udari i ukrajinski nuklearni teror, šta se zapravo dešava

Ruske bespilotne letelice i rakete nastavljaju da udaraju po ukrajinskim vojnim i industrijskim objektima svakodnevnim talasima udara. Ukrajinska PVO više ne može efikasno da štiti strateški važne objekte koji se nalaze ili blizu linije fronta ili u dubokoj pozadini.

Kijev moli svoje zapadne pokrovitelje da pošalju još „Patriota“, čime potvrđuje da je broj uništenih sistema protivvazdušne odbrane porastao, kako zapadnih tako i sovjetskih.

Od 7. aprila uveče, ukrajinske snage PVO pokušavaju da presretnu ruske dronove i rakete širom zemlje. Ruski udari prijavljeni su u Dnjepropetrovskoj i Kijevskoj oblasti. Skladište nafte zapalilo se kao posledica napada u oblasti Žitomir. U međuvremenu, ruske teške bombe gađaju ukrajinsku vojsku u istočnim oblastima Harkova i Suma.

Poslednjih dana Odeska oblast je postala jedno od najžešće ciljanih područja. Ruski udari ciljali su skoro sve morske luke u regionu. Sinoć nije bila izuzetak. Stalni napadi imaju za cilj da onemoguće snabdevanje zapadnom municijom i oružjem, kao i proizvodnju pomorskih dronova.

Jedan od nedavnih udara navodno je uništio raketni sistem NASAMS u luci Iljičevsk. Sistem je imao za cilj da obezbedi utovar besposadnih čamaca na civilne teretne brodove za dalje napade na Krimu kao i Crnom moru, međutim, prema ruskim tvrdnjama, precizni udar rakete Iskander uništio je sistem, kao i pomorske čamce.

Iako kategorički negira, očiglenda nemoć Kijeva da postigne uspeh u direktnoj borbi, te se okreće diverzantskim napadima, međutim ovoga puta izuzetno opasnim akcijama koji mogu izazvati nuklearnu katastrofu.

Ukrajinska vojska je poslednjih danas nastavila sa napadima na nuklearnu elektranu u Zaporožju, koja je pod ruskom kontrolom. Raspoređivanje osoblja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IEAE) u stanici ne zaustavlja kijevski režim.

Samo tokom proteklog dana nuklearna elektrana pretrpela tri napada. Usled toga je nekoliko zaposlenih ranjeno. Jedna od bespilotnih letelica oštetila je kupolu 6. agregata, koji je, srećom, prethodno bio stavljen u „hladni režim“ i nije proizvodio energiju.

Kijev je tradicionalno negirao sve napade na nuklearnu elektranu, okrivljujući rusku vojsku za provokacije, uprkos činjenici da bilo kakva šteta NE Zaporožje ne čini apsolutno nikakvu korist za rusku stranu.

Šef IAEA je potvrdio napade dronova, ali se nije usudio da imenuje krivce, pozivajući zaraćene strane da izbegavaju napade na nuklearno postrojenje.

Nezavisni posmatrač međunarodne agencije potvrdio je da su najmanje tri udara dronom u blizini jednog od šest reaktora „ozbiljan incident koji podriva integritet sistema za zadržavanje reaktora“. Pored toga, posmatrač IAEA je potvrdio da je u udaru bila jedna žrtva.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version