Naslovna Novosti Nove tenzije između dve nuklearne sile: Indija kaže će upasti u Pakistan...

Nove tenzije između dve nuklearne sile: Indija kaže će upasti u Pakistan kad god želi u kontekstu pretnji terorizma

0
pakistan indija sukob ilustracija
pakistan indija sukob ilustracija
google news

Indijski ministar odbrane Rajnat Sing uverio je u intervjuu za Si-En-En da je indijska vlada spremna da uđe na teritoriju Pakistana kako bi porazila teroriste koji su pobegli preko granice nakon što su pokušali da izvrše terorističke aktivnosti u Indiji.

„Ako on (terorista) pobegne u Pakistan, mi ćemo mu ući u trag i pobediti ga na pakistanskom tlu“, kao deo indijske sposobnosti odgovora da okonča prekogranični terorizam, rekao je Sing.

Sing je odgovarao na pitanje u vezi sa istragom koju je u četvrtak objavio britanski list Gardijan, u kojoj se navodi da je indijska vlada ubila oko 20 ljudi u Pakistanu od 2020. godine kao deo šire strategije za eliminisanje terorista koji su tražili utočište u inostranstvu.

Prema pisanju britanskog lista, na osnovu dokumenata i svedočenja indijskih i pakistanskih zvaničnika, indijska obaveštajna agencija bi počela da sprovodi atentate u inostranstvu kao deo „hrabrog pristupa“ nacionalnoj bezbednosti, operacije koju bi kontrolisala kancelarija. indijskog premijera Narendre Modija.

Sa svoje strane, kao odgovor na Singove izjave, vlada Pakistana je ove subote izdala saopštenje u kojem je osudila “provokativne komentare” susedne Indije.

„Izjava Indije da je spremna da vansudsko pogubi nekoliko civila, proizvoljno proglašenih ‘teroristima’, unutar Pakistana je jasno priznanje krivice”, saopštilo je pakistansko ministarstvo spoljnih poslova.

S tim u vezi, ministarstvo iz Islamabada je zatražilo od međunarodne zajednice da susednu zemlju pozove na odgovornost „za svoje zverske i nezakonite radnje“.

Dve nuklearne sile su doživele najveću eskalaciju tenzija poslednjih decenija 2019. godine, kada je Nju Delhi tvrdio da je bombardovao kamp terorističke grupe Džaiš-e-Mohamed (JeM) na pakistanskom tlu.

indija pakistan nuklearne sile
indija pakistan nuklearne sile

Grupa je preuzela odgovornost za napad u februaru 2019. u Kašmiru pod indijskom upravom u kojem su ubijena 42 vojna policajca u najgorem napadu u regionu u poslednje tri decenije.

Indija optužuje Pakistan da podržava terorističke grupe koje deluju iz Kašmira koji kontroliše Pakistan. Konkretno, prema indijskim obaveštajnim službama, ove grupe mogu biti umešane u terorističke napade, uključujući spomenuti napad na konvoj indijske vojne policije u državi Džamu i Kašmir 14. februara 2019. godine.

Islamabad, zauzvrat, odbacuje tvrdnje susedne zemlje kao neosnovane. Međutim, bez obzira na stav zvaničnog Islamabada, jasno je da su kašmirski radikali uvek uživali prećutnu podršku Pakistana.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version