Naslovna Novosti Rusi tvrde da iako Ukrajina preti da će uništiti Krimski most, u...

Rusi tvrde da iako Ukrajina preti da će uništiti Krimski most, u pitanju je obmana, a prava meta je drugačija

7
novorosijsk
novorosijsk
google news

Britanski list Gardijan je pre nekoliko dana objavio, pozivajući se na izvore u ukrajinskim obaveštajnim službama, da Kijev planira da ponovo napadne Krimski most u prvoj polovini 2024. godine.

Komentarišući ovu temu, ruska štampa je pokrenula dva pitanja vezana i za Krimski most i za Novorosijsku pomorsku bazu Crnomorske flote Rusije.

Pre svega, ruski izvori vesti su signalizirali da iako su oko Krimskog mosta stvorene jake protivvazdušne, protivraketne i protivpodmorničke odbrambene strukture, ne može se isključiti namera Ukrajine da napadne ovaj strateški važan cilj.

Pored toga, 4. aprila ruski političar Oleg Carev skrenuo je pažnju na svom Telegram kanalu na negativne aspekte oko zaštite Krimskog mosta. Carev izvestio da su pre nekoliko meseci u blizini Krimskog mosta postavljene zaštitne barijere protiv napada sa mora.

Prema njegovim izjavama, trenutno su u rasulu, a između njih su se pojavile rupe, nakon što je morska voda odnela neke barijere i izvukla ih na obalu.

„S obzirom na izjave o zlim namerama Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine da onesposobi Krimski most, možda bi bilo vredno dodatno proveriti kako odgovorni za odbijanje neprijateljskih napada obavljaju svoju dužnost.“, napisao je Oleg Carev u svojoj poruci.

Prava meta napada Novorosijsk baza

Ruski izvori tvrde da, kroz medijsku kampanju stvorenu oko Krimskog mosta, ukrajinske i zapadne obaveštajne službe zapravo pokušavaju da odvuku pažnju Rusima, zapravo se pripremajući za napad na Pomorsku bazu u Novorosiji.

Indikacija za to, po njihovom mišljenju, predstavljala bi aktivnost strateških dronova i svemirskih aparata nekih kompanija i država članica NATO-a iznad Crnog mora.

BAZA U NOVOROSIJSKU U KRASNODARSKOM KRAJU
BAZA U NOVOROSIJSKU U KRASNODARSKOM KRAJU

“Snimaju situaciju i traže rupe u ruskim sistemima vazdušne i protivraketne odbrane. Kao rezultat toga, nije isključen kombinovani udar vazdušnim bespilotnim letelicama, raketama i pomorskim bespilotnim letelicama iz Ukrajine.”

Pretpostavlja se da ukrajinski zvaničnici i njihovi zapadni savetnici smatraju da je baza Crnomorske flote u Novorosijsku manje zaštićena od Krimskog mosta, iako je većina brodova i podmornica flote tamo koncentrisana.

Shodno tome, nameravaju da organizuju pravi „ruski Perl Harbor“. Već sredinom marta, britanski obaveštajci su objavili satelitske snimke koji dokumentuju raspoređivanje četiri barže na ulazu u luku Novorosijsk. Postavljeni su da ojačaju odbranu i spreče napade ukrajinskih pomorskih dronova na brodove i podmornice Crnomorske flote.

U aprilu su počeli da se pojavljuju i drugi satelitski snimci pomorske baze – Novorosijsk. Navodni OSINT nalozi zapadnih službi na društvenim mrežama objavili su ih je na svojim nalozima, a ukrajinski izvori su naveli da su takođe snimili utovar krstarećih raketa Kalibar na fregatu projekta 11356.

Koji se brodovi nalaze u Novorosijsku?

Sa svoje strane, ukrajinski Telegram kanal „Krimski veter“ (Vetar Krima) analizirao je sastav grupe Crnomorske flote koja se nalazila u luci Novorosijsk. Zabeležene su i platforme za krstareće rakete Kalibr i drugi borbeni i pomoćni brodovi flote.

crnomorska flota prolazi pored sevastopolja
crnomorska flota prolazi pored sevastopolja

U zaključku, ruska štampa je ocenila da bi, s obzirom na rezonanciju ove teme za Ukrajinu, ukrajinska vojska mogla u bliskoj budućnosti da pokuša da izvrši masovni napad na bazu u Novorosijsku, kao i na susedne vode i teritoriju.

Pomorska baza – Novorosijsk je najsavremeniji objekat Crnomorske flote. Obnovljena je na osnovu saveznog programa koji je trajao od 2005. do 2020. godine.

U početku se o proširenju i modernizaciji baze razmišljalo kao o alternativi luci Sevastopolj, kada su vlasti u Moskvi posumnjale u nameru Ukrajine da produži stacioniranje ruske flote na poluostrvu Krim.

Masovni ukrajinski napad na Novorosijsk?

U međuvremenu, iako je ruska strana uspela da sklopi novi sporazum sa vlastima u Kijevu, posao u Novorosijsku je završen, a objekat se smatrao sekundarnom strukturom i rezervom Krimske mornaričke baze u Sevastopolju.

Očigledno, ovo se isplatilo ruskim zvaničnicima, koji su, nakon uzastopnih ukrajinskih napada na poluostrvo i strukture flote, odlučili da prebace glavne brodove i podmornice iz Sevastopolja u Novorosijsk.

crnomorska flota
crnomorska flota

Uspešan ukrajinski vojni napad na bazu Crnomorske flote u Novorosijsku bio bi katastrofalan za rusku kontrolu Crnog mora, koje je ionako ograničeno deluje u nekim delovima ovih voda.

S obzirom na napore koje je ukrajinska vojska uložila da ošteti Crnomorsku flotu, uništivši nekolio brodova, i nedostatak žustre reakcije Oružanih snaga Ruske Federacije, sudbina luke Novorosijsk ostaje neizvesna.

7 KOMENTARA

  1. Ako ukraincima pođe za rukom da sruše most na kijev će pasti fab 5000 što će izazvati potres koji će srušiti ajfeliv toranj.

    5
    1
  2. Ako oni udare na krimski most i Novorosijsk treba im srusiti sve moszove svu zeljeznicu fabrike hrane vode odjece obucehladnjace i sve ono neophodnoza zivot pa ce razmisliti sta dalje

    15
    1
  3. Amerika i Britanija su najveće svetsko zlo što postoji! Setimo se samo po bosni organizira tobož markale i srebrenica a sad podržavaju Izrael u svojim delima, kakve zločine su radili diljem svijeta a da nikad nisu odgovarale! I tome će se stati u kraj i odgovaraće za svoja nedela!

    37
  4. Ne obore ukri sve,uvjek jedan prodje.Gdje god pukne od istoka do zapada ukrajine oni narodu kazu da je to onaj sto je prosao.Jadan narod vjeruje ali ce vrlo brzo da se fati govnjive motke i rastjera placenicku bandu koja im unisti i zaduzi drzavu za pet buducih pokoljenja.

    28
  5. Ništa jednostavnije. Prosto se javno obaveste Ukrajinci, tj zapreti im se, da ako pokušaju napad na most, a nedaj bože na ratnu luku, da će im za uzvrat momentalno do temelja biti srušeni Kijev, Odesa i Lavov! Harkov je već načet natenane, tako da nema potrebe da i njega,sruše momentalno. Njega će porušiti lagano!

    38
    3
  6. svi znamo sta se desilo posle Perl Harborna….kako koji dan odmice sve ce vise biti zasticen kerecki most i ova luka…kerecki most je dug 14 kilometara i tesko moze biti srusen u potpunosti moze da mu se ostete neke deonice i pre ili kasnije ce biti obnovljene, verovatno kad je gradjen inzinjeri su mislili i o tome…a sam mozst nije vise od vitalnog vojnog znacaja za snabdevanje vojske u Ukrajini…a ako Luka nije pokrivena 100% Pvo sisitemima neka je i polupaju, verovatno nekim masovinim napadom raketama i dronovima neki bi morao da prodje jer ne postoji PVO koji moze sve da obori (sem Ukrajinske)….ali masovni napad da se unisti sve odjednom je malo moguc iskreno valjda Ruska vojna komanda ima mislima Sevastopolj….

    34
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version