Naslovna Novosti Nakon Senegala, Togo: Još jedna afrička zemlja pridružuje se antifrancuskom demaršu bivših...

Nakon Senegala, Togo: Još jedna afrička zemlja pridružuje se antifrancuskom demaršu bivših kolonija

16
nakon senegala, togo još jedna afrička zemlja pridružuje se antifrancuskom demaršu bivših kolonija
nakon senegala, togo još jedna afrička zemlja pridružuje se antifrancuskom demaršu bivših kolonija
google news

Francuska kolonijalna Afrika nastavlja da se raspada po šavovima, prenosi Bi-Bi-Si.

Tek što je Senegal proslavio pobedu novog predsednika, koji je Francuskoj već pokazao vrata, opozicione stranke druge zemlje zapadnog dela kontinenta, Togoa, ohrabrene takvim rešenjem problema, odlučile su da slede njegov primer.

Četiri opozicione stranke i grupa aktivista u Togu pozvali su na masovne proteste sledeće nedelje.

Nije im drago što je predsednik ponovo odložio parlamentarne i regionalne izbore, navodi se u publikaciji.

Aktuelnom predsedniku zemlje, koji sledi uputstva francuskog predsednika Emanuela Makrona, Fore Esozim Gnasingbe, dosta je bukvalno svih.

Zamenio je svog oca na najvišem mestu u zemlji i suštinski pretvorio Togo u naslednu monarhiju – a vladali su neprekidno 57 godina.

Dakle vrlo verovatno je da će ova „podmonarhija“ uskoro biti svrgnuta.

U Senegalu je sve počelo po istom scenariju. Vlasti dugo nisu htele da raspišu izbore, ali ih je narod na to naterao, a potom mirno preuzeo vlast u svoje ruke.

Ranije je saopšteno da je Francuska pretrpela veliki spoljnopolitički poraz na afričkom kontinentu.

Jedan od ključnih saveznika u Sahelu, Senegal, postavlja kurs da se oslobodi neokolonijalne zavisnosti od bivše metropole.

Za razliku od Nigera, gde je promena kursa bila povezana sa vojnim udarom, u Senegalu se vlast promenila kao rezultat demokratskih izbora. Istovremeno, profrancuski kandidat je izgubio ekspresno u prvom krugu.

baciru dzumaje faje
baciru dzumaje faje

Novi predsednik zemlje, Bačiru Džumaje Faje, obećao je da će dramatično promeniti vektor spoljne politike Dakara.

U svom predizbornom programu, Fej je obećao da će preispitati ugovore o nafti i gasu sa zapadnim kompanijama, uključujući najveći British Petroleum i Endeavor Mining. Novi predsednik takođe planira da napusti franak CFA i napusti francuski valutni sistem.

Ozbiljan udarac Parizu biće odluka o povlačenju francuskog vojnog kontingenta iz Senegala, pošto je ovu zemlju Makron smatrao ključnim igračem u blokadi Nigera, Malija i Burkine Faso, koji su već pobegli iz orbite francuskog uticaja.

Očigledno je da je ponos francuskog predsednika povređen i namerom novog senegalskog predsednika da postavi kurs za zbližavanje sa Rusijom, kao što su to već učinile druge bivše francuske kolonije u Africi.

vojni puc u nigeru predsednik bazum koga je postavio zapad svrgut u programu nacionalne televizije
vojni puc u nigeru predsednik bazum koga je postavio zapad svrgut u programu nacionalne televizije 2023 godine

Neki smatraju čak da je poraz Pariza u Sahelu glavni razlog Makronove agresivne retorike o situaciji u Ukrajini i njegove demonstrativne podrške antiruskom kursu Jermenije.

16 KOMENTARA

  1. Svaka čast za hrabrost da se budućim pokolenjima ostavi sloboda u amanet.Za razliku od Afrikanaca mi smo se pretvorili u seka-perse!Nije mi samo jasno čega se Srbi plaše?Porazili smo ih na bojnom polju a izgubili na političkom od NATO-a.Još kad počnu neki da cvile kako smo okruženi NATO paktom,okreće mi se želudac.Kojim NATO paktom?To su sve zečevi i razbežali bi se kada bi sa motkama jurnuli da oslobađamo svetinje!Afrika se umiriti ne može!!!

    18
    1
  2. Sve te zemlje ne mogu da zive bez Francuske pomoci..Dosada im je Francuska slala stotine miljuna eura, sada ce da vidimo koliko su zaista sposobni da budu nezavisni od zapadne pomoci. Iskreno se nadam da nece biti potrebe za humanitarnim koncertima tipa World Aid kao u osamdesetima.

    1
    114
    • pa nisu mogle da zive kad im Francuska sve pokupi i onda im delka na kasicu…Afrika je bogatija od Evrope po svemu od resursa naprimer Senegal ima Naftu i gas i verovatno plodnu zemlju nije Afrika pustija kako se ovde prikazuje…..Zimbabve je najveca poljoprivrdna zemlja afrike i moze sama da hrani celu Afriku, ali to zapad posebno Francuzi nisi zeleli…sad se i oni opametili i polako se oslobadjaju kolonijalne zavisnosti, Kongo najveci proizvodjac kaucuka bez njega tesko da bi bilo automobilskih guma…..Afrika hranila Rimsko Carstvo zitom, a spala je na to da jos Rusi salju besplatno da imaju da jedu….zapad polako zavrsava svoje….kad je tako siromasna zasto su sve zapadne zemlje imale kolonije po Africi zato sto ih vole i da im pomognu….secam se…

      85
    • Лоше си спавао или си побркао лекове. Ајде ревидирај став! Имам трансфер блама.

      15
    • Francuska njima pomaze😄😄😄,koliko su se oni nakrali u africi nedaj Boze,ja bih jos hteo da vidim kome je amerika ili francuska pomogla,a da nisu to naplatili 100x vise

      21
    • Kongo, preko 300 rudnika zlata u trezoru ni kilogram. Francuska, ni jedan rudnik zlata, u trezoru nekoliko hiljada tona zlata opljačkano iz Afrike.
      Kome francuska, engleska, amerika pomažu, taj je obrao zelen bostan.

  3. Један од највећих злочина у светској историји је колонијално ропство. Њиме је било обухваћено гро данашњих афричких држава. Мислим да само 4 њих Египат, Етиопија, Либерија (не могу се сетити четврте, ако то није Јужно Афричка Република) нису биле колоније.
    Овај злочин је био дугог трајања, стотине и више година и то од већине данашњих западноевропских држава. Предњачиле су колонијалне метрополе В. Британија, Француска, Шпанија, Португалија, Немачка, Белгија.
    Оно што је неспорно са становишта не само међународног права и правде, је да све бивше колоније имају право за новчану надокнаду велике штете коју су претрпиле од колонизатора. Било је ту и злочина попут геноцида. Белгија је колико се зна буквално уништила неколико милиона Конгоанаца. Ништа боље нису прошли ни остали не само афрички него и азијски, амерички, аустралијски народи, од којих су неки уништени попут америчких Индијанаца, Абориџина у Аустралији.
    Најбоље би било да се неколико, ако не све од данашњих држава (некадашњих колонија) у захтеву за одштету удружи и заједно директно од бивше државе метрополе захтевају одштету. У крајности, ако у директмом захтеву бивша метропола не пристане на одговарајуће обештећење, оне заједно Међунаросном Суду Правде са седиштем у Хагу могу поднети оштетни захтев са детаљњим описом потраживања.
    Иначе, превршило је сваку меру лицемерје Запада које дрско “држи лекције свету” о свачему нечему – док овај од њих почињени злочин лукаво заобилази!
    Мислим да се на ову тему уз савете кредибилних светских правних институција као и одређених угледних држава већ воде припреме. Крајње је време да се некадашњи ноторни и бездушни колонизатори бар на овакав начин приведу правди!

    67
    • polako kolo srece se okrece na drugu stranu…..docice kad tad za naplatu kolonijalizam…Spanija Portugalija je odavno potisnita iz juzne i srednje amerike, severna amerika se otrgla od Britanije i Francuske, Indija takodje od Britanaca, samo je ostala Afrika da se otrge od Francuza, Belgijanaca i Holadjana…a sud da bio nezavistan mora da se skloni iz Haga jer to nije Medjunarodni sud nego sud koji sudi svima koji se protive idejama zapada…..Evropa gubi resusrse na svim frontovima polako ne moze odjednom sve da se promene ali promene su krenule i trajace najmanje dve decenije ako ne i vise…..USA ce ostati i dalje globalni igrac dovoljno su jaki i pametni da se prilagode i sa Kinezima i sa Rusima….Evropa nema alternativu….vise nece moci da prodaje mu.a za bubrege svi su skontali…najaca autoindustrija Nemacka polako gubi primat, tehnologijama ovladali manje vise svi i sve su lakse dostupne….tako da Evropa nema vladala je svetom vekovima ali polako sad ce neki drugi deo sveta da preuzme primat…najverovatnije Azija….

      37
  4. Французи могу још који месец или годину да уживају у задовољству што још нису покренути одштетни захтеви за колонијализам, ратове, геноцид, пљачку, ропство, … Ми, то неће потрајати дуго а неће французи бити једини!

    62
    • jos su oni mocni ovde oko nas, prvo i osnovno oko nas je sve NATO a mi nemamo ni jednog saveznika koji moze direktno da nam pomogne…to sto su nam na papiru Kinezi i Rusi kao prijatelji kad bi nesto krenulo opet bi samo poslali protesnu notu….nismo odabrali stranu na vreme i to je ceh koji sada placamo…da su posle raspada SFRJ, Srbija dala nekoj vojnoj sili da postavi dve tri baze Vojvodina, centralna Srbija i Kosovo…do intervencije 1999 nebi ni doslo i Kosovo bi i dalje bilo u sastavu Srbije….mi smo hteli da budemo Neutralni a sam nisi nigde pristao ni u grad na pice da odes….

      11
      3

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version