Naslovna Novosti Najverovatnije Su-35S prvo počeo da gori pa se srušio iznad Sevastopolja, pilot...

Najverovatnije Su-35S prvo počeo da gori pa se srušio iznad Sevastopolja, pilot se katapultirao

7
najverovatnije su 35s prvo poceo da gori pa se srusio iznad sevastopolja pilot se katapultirao 1
najverovatnije su 35s prvo poceo da gori pa se srusio iznad sevastopolja pilot se katapultirao 1
google news

Na Krimu se dogodio incident pada vojnog aviona, verovatno nakon što je oboren. Izveštaji o događaju počeli su da se šire društvenim mrežama, gde su stanovnici postavljali video snimke pada zapaljenog aviona.

Neki video snimci pokazuju i padobran, što ukazuje na to da je pilot uspeo da se katapultira pre nego što se avion srušio.

Informacije o incidentu pojavile su se u uslovima upozorenja o vazdušnom napadu, kako se navodi u porukama na Telegram kanalu „ČP/Sevastopolj“. Kanal tvrdi da su snimak incidenta distribuirali izvori koji su neprijateljski nastrojeni prema Rusiji, pri čemu se naglašava mogućnost „prijateljske vatre“, kao jednog od mogućih razloga za pad aviona.

„Avion se zapalio nakon što se oglasio alarm. Video zapise objavljuju lokalni i neprijateljski resursi. Sudeći po snimku, pilot je uspeo da se katapultira. Neki lokalni izvori pišu da je razlog ponovo prijateljska vatra, dok drugi tvrde da se avion srušio zbog tehničkih problema“, navodi se u poruci.

Drugi Telegram kanal „Fighterbomber“ pojašnjava da je reč o avionu Su-35, koji se srušio u blizini Sevastopolja.

Još uvek nije zvanično potvrđeno da li je avion oboren ili je pretrpeo tehnički kvar, međutim, prema pisanju kanala, incident liči na obaranje.

Daju se i informacije o stanju pilota: prema preliminarnim podacima, on je spašen i sa njim je sve u redu.

Guverner je prokomentarisao i ovu informaciju: „Vojni avion se srušio u more. Vidim da ukrajinske javne stranice objavljuju mnogo različitih informacija. Nijedan civilni objekt nije oštećen. Pilot se katapultirao. Pokupili su ga spasioci Sevastopoljske spasilačke službe na udaljenosti od dvesta metara od obale. Njegov život nije u opasnosti“, rekao je Razvožajev.

Su-35, najsavremeniji avion koji Rusi intenzivno koriste na teritoriji Ukrajine

Su-35S je glavni borbeni avion u zoni specijalnih operacija kako u Ukrajini tako i u Siriji zajedno sa Su-30SM.

Su-35S je supermanevarski višenamenski lovac generacije 4++, namenjen za presretanje i uništavanje u borbi na bliskim i velikim dometima svih klasa vazdušnih ciljeva, za borbu za prevlast u vazduhu, kao i za uništavanje kopnenih i površinskih vojnih ciljeva. 

Suhoj Su-35 (NATO kodno ime Flanker-E) je i najbolji i najuspešniji ruski lovac trenutno u upotrebi u ukrajinskom sukobu. U pitanju je isplativa i efikasna alternativa savremenim američkim lovcima i opisuje se kao tip „4++ generacije“.

su 35 pogled kroz kameru f 16
su 35 pogled kroz kameru f 16

Naoružan je protivavionskim topom kalibra 30 milimetara i ima 12 tačaka za pričvršćivanje bombi i projektila. Borbeno opterećenje aviona je osam tona. Avion može da dostigne brzinu od 2.500 kilometara na sat i ima autonomiju od 3.400 kilometara.

Od svih, možda najveću pažnju u naoružanju Su-35 zaslužuje hipersonična raketa vazduh-vazduh (RVV-BD) R-37M. R-37M razvija neverovatno veliku brzinu od 6 maha ili oko 7 350 km/h, što je dovoljno da lako sustigne svaki tip letelice. Dizajnirala ga je ruska kompanija Vympel i predstavljena je 2016. godine.

Pored R-37M (domet do 400 km), lovac je opremljen i vođenim raketama vazduh-vazduh srednjeg dometa R-77-1 (110 km) i antiradarskom vođenom raketom srednjeg dometa X-31P.

Korišćenjem municije kao što je raketa R-37M, avioni poput, Su-57, MiG-31BM i Su-35S mogu da pogode avione Vazduhoplovnih snaga Ukrajine bez ulaska u zonu otkrivanja ili dejstva ukrajinske PVO.

Avion karakteriše veoma kvalitetna avionika koja za osnovu koristi kompleksni kompjuterski informaciono-komandni sistem, novi radar, motore AL-41F1S sa plazmenim sistemom sagorevanja uvećane snage i upravljivim vektorima potiska. 

Ovi motori po svojim karakteristikama mogu da se primene i na lovcima pete generacije, jer obezbeđuju nadzvučnu brzinu bez dopunskog sagorevanja. Maksimalna brzina aviona je 2,500 km/h, dok operativni dolet dostiže 3,400 km.

su 35
su 35

Lovci Su-35 vazdušno-kosmičkih snaga Rusije vrše vazdušne patrole, podržavaju kretanje jurišnih aviona, vojnih helikoptera i izvode vazdušne udare na infrastrukturu i opremu koju koriste Oružane snage Ukrajine.

Ne zna se tačno koliko je Su-35 stradalo u ukrajinskom sukobu. Pre samo nekoliko nedelja, ukrajinski izvori su tvrdili obaranje preko 15 letelica ruskog vazduhoplovstva među kojima je i nekoliko Su-35.

7 KOMENTARA

  1. Pametni Ukrajinci se predaju, neki prelaze na stranu Rusa ali fasistima se ne pise dobro.Amerika je daleko a kauboji ce ih pustiti niz vodu.Odradili su svoje i ne trebaju im vise…

    3
    1
  2. Ako je u pitanju Prijateljska vatra,nadmasili su ucinak Egipatskog pvo iz rata pocetkom sedamdesetih.Snimak ako je istinit,predstavlja konture nekog derivata 27 ce.Ipak pravo pitanje cim je oboren?Linije dejstva rv Rusije su znacajno Uvucene ka prijatelj terit,sto dodatno usloznjava Tacan odgovor.Postujuci svaki Zivot ,naravno i bilo kog dejstvujuceg vojnika koji samo izvrsava naredbe kom kadra,Lijepa je vijest da je Pilot Prezivio.Pa neka prave nove avione,naravno od novca Avetnog naroda koji je u mengelama tzv Gebelsovsko,Goblinove propagande ,na zalost.

  3. Ako je bila prijateljska vatra onda Rusi zasluzuju da im Abramsi paradiraju po Crvenom trgu…upravo kriminalna nesposobnost.

    • kakva prijateljska vatra, avion je mozda i pao zbog ne ispravnosti ili dejstva NATO elektronike, da je pogodjen bio bi snimak…pa padaju vojni avioni svuda u svetu i gde nema ratnih sukoba to su masine kao i automobili i kad dodje do kvara automobil stane ili se parkira sa strane, a avion nema tu mogucnost pa mora da padne…tesko moze da bude prijateljska vatra jer naprimer Ruski radari prepoznaju svoje letilice jer u sukobu na obe strane vazduhoplovi ili avioni su Ruske proizvodnje MIG i Suhoj pa se na liniji sukoba ne desava prijateljska vatra zna se koje je ciji, a ne nad Crnim Morem….ili je NATO umeso prste ili je jednostavno avion imao tehncki problem otkazao neki vitalni deo verovatno kvar na mlaznom motoru…

      • Uvazeni,odavno sa reneni borbeni acioni inaju integrisan sistem prepoznacanja Svoj Tudji…Imali smo jedan takav incident u reonu Uzica 99g,da ne sirimo,Svi Piloti koji su tih dana izvrsavali borbene zadatke bili su Isrinski,Pravi Heroji.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version