Naslovna Novosti SAD i Velika Britanija uvele sankcije kineskim hakerima koji su “hakovali mejlove...

SAD i Velika Britanija uvele sankcije kineskim hakerima koji su “hakovali mejlove političara i zvaničnika”

3
ilustracija haker
ilustracija
google news

Vašington je optužio sedam kineskih hakera za zaveru i sajber prevaru u okviru, kako tvrde, čak 14 godina duge sajber operacije vođene iz Pekinga. SAD i Velika Britanija uvode sankcije kineskim hakerima nakon navodnog otkrića “višegodišnjih hakerskih napada na političare, novinare i kompanije”.

Amerikanci tvrde da su zapravo mete sofisticiranih hakerskih kampanja bili “disidenti i kritičari kineske politike”, prenosi britanski Gardijan.

Kineska vlada je optužena da stoji iza ovih hakerskih napada. Američka vlada optužila je Kinu da vodi “razrađen i invazivan program hakovanja” više od decenije.

Američki državni tužilac Merik Garland istakao je da ova velika hakerska operacija pokazuje koliko daleko kineska vlada može da ode kako bi “zastrašila svoje kritičare”.

Američka vlada je u ponedeljak objavila sankcije protiv kineskih hakera, a Britanija je već sankcionisala dva hakera i lažnu kompaniju povezanu sa kineskom hakerskom špijunskom grupom APT31 (koja se takođe zove Zirconium, Judgment Panda ili Violet Typhoon).

Britanski premijer Riši Sunak je sa svoje strane istakao da se Kina „ponaša sve asertivnije“ i da predstavlja “najveću pretnju britanskoj ekonomskoj bezbednosti”. “Ispravno je da preduzimamo korake da se zaštitimo, što i činimo,” dodao je britanski premijer.

Ko stoji iza sajber napada i ko je sve bio navodna meta

Amerikanci su optužili dvojicu kineskih državljana za sajber operacije protiv vojnih i energetskih postrojenja. Napadači su delovali kao deo hakerske grupe APT 31, optužene za veze sa kineskom državom.

„APT 31 ciljao je širok spektar visokih zvaničnika američke vlade i njihovih savetnika koji su sastavni deo sistema nacionalne bezbednosti SAD“, navodi se u saopštenju za javnost.

Hakeri su optuženi da su bili deo 14-godišnje sajber operacije koja je „bila na meti kritičara, kompanija i političkih zvaničnika u SAD i inostranstvu“. Između ostalog, navodno su poslali više od 10.000 mejlova sa skrivenim vezama za praćenje koje su APT 31 omogućile pristup informacijama koje su želeli, uključujući lokacije i IP adrese njihovih meta.

Imejlovi su poslati zvaničnicima širom sveta koji su kritikovali politiku Kine. Prema tvrdnjama SAD, među metama su bili zaposleni u Beloj kući i članovi republikanskog i demokratskog predizbornog štaba.

sajber napad ilustracija
sajber napad ilustracija

Britanija je objavila da je najavila sankcije hakerima koji su upali u bazu podataka o desetinama miliona britanskih glasača koju drži izborna komisija.

Oni su takođe odgovorni za sajber špijunažu zakonodavaca koji su javno kritikovali Kinu 2021. godine. Hakeri su navodno koristili lažne email adrese da bi pisali svojim kontaktima.

Oni su poslanici i članovi Interparlamentarne alijanse za Kinu, međunarodne grupe koja ima za cilj da se suprotstavi rastućem uticaju Kine i prozove Peking za kršenje ljudskih prava.

Peking je odgovorio pozivajući sve da iznesu dokaze. Pitanja sajber bezbednosti ne bi trebalo da se politizuju, rekao je portparol ministarstva Lin Đian.

Podsetimo, i pored sukoba sa Rusijom, Pentagon Kinu zapravo smatra za svoju najveću pretnju na kao što vidimo skoro svakom polju, od Huawei-a i TikTok-a, preko Tibeta i Tajvana, do špijunskih balona i Kovida.

Kineski zvaničnici iz različitih branši često su izloženi čuvenim zapadnim sankcijama, a da ne govorimo o propagandi i retorici. Međutim, Kina, koja se razvija vrtoglavom brzinom, igra odmerenu i strpljivu igru dok čeka svoj trenutak.

3 KOMENTARA

  1. Interesantan sam znati, kako se to hakerima uvode sankcije, ako su pravi hakeri onda su neuhvatljivi, ili je to onako od okativno ko im smeta?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version