Naslovna Novosti General Ben Hodžis poziva Ukrajince da nastave sa napadima na ruska naftna...

General Ben Hodžis poziva Ukrajince da nastave sa napadima na ruska naftna postrojenja

9
general ben hodzis rusija propada pre ukrajine ucinite krim neupotrebljivim za ruse
general ben hodzis
google news

“Napadi na ruske rafinerije nafte imaju značajan uticaj na sposobnost Rusije da vodi aktuelni rat”. General Ben Hodžis, komandant američkih snaga u Evropi od 2014-17 godine, rekao je ovo na 16. godišnjem bezbednosnom forumu u Kijevu.

„Naravno, napadi na rafinerije nafte imaju značajan uticaj. Rusija je manje sposobna da finansira ovaj rat i takođe joj uskraćuje neophodno gorivo za nastavak neprijateljstava. Preporučio bih da se ignorišu pozivi za prekid takvih napada“, rekao je Hodžis.

General-potpukovnik je naglasio da sankcije Rusiji moraju biti pojačane. Takođe je dodao da će 2024. biti godina industrijske konkurencije.

Svakim danom povećava se intenzitet i učestalost napada ukrajinskih dronova na ruske rafinerije nafte. Samo od početka ove godine (2024.) oštećeno je više većih rafinerija i skladišta, od kojih su neka više puta napadnuta.

„Ukrajina i Zapad treba da pobede na ovom takmičenju. Mislim, naravno, na jačanje zaliha municije, ali i približavanje mogućnosti održavanja kako bi ukrajinski vojnici mogli da poprave naprednu opremu koja je pokvarena ili oštećena na licu mesta, kao i povećanje zaliha municije“, rekao je ovaj general.

Prema Hodžisu, Ukrajina bi trebalo da izvrši pritisak na rusku logistiku, posebno na Krimu, kako bi poluostrvo “postalo neupotrebljivo za ruske trupe”.

„Ne bih očekivao dramatično smanjenje sposobnosti Ukrajine da se brani. Zadatak (glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine) Sirskog biće da stabilizuje situaciju na liniji fronta, ali će industrijska konkurencija igrati važnu ulogu, dok su ukrajinskoj vojsci potrebne nove jedinice koje će obezbediti rotaciju.“, rekao je američki general.

Kako je ranije objavljeno, Rusiju je pogodio talas napada na njene rafinerije nafte.

17. marta pojavili su se prvi izveštaji da su bespilotne letelice pogodile rusku rafineriju nafte u Slavjansku na Kubanu, u Krasnodarskom kraju. Ujutro 17. marta, dronovi su napali moskovski međunarodni aerodrom Domodedovo. Kako prenose ruski mediji, svi dronovi su oboreni.

U noći na petak, 15. marta, dronovi su napali rafineriju nafte u ruskoj oblasti Kaluga. Pre toga, nekoliko desetina dronova masovno je napalo ruske instalacije u noći 13. marta. U Rjazanju su dronovi udarili u rafineriju nafte.

Ukrajinsko bombardovanje ruske energetske infrastrukture pre će doprineti padu svetskih cena nafte nego porastu, rekao je Oleksandar Harčenko, direktor Centra za istraživanje energetike.

Sjedinjene Države zatražile od Ukrajine da prestane da udara ruske rafinerije

Fajnenšel tajms je 22. marta objavio, pozivajući se na tri anonimne osobe, da su Sjedinjene Države zatražile od Ukrajine da prestane da udara na ruske rafinerije nafte jer bi to moglo da podigne svetske cene nafte i izazove odmazdu Rusije. FT piše da je ovaj zahtev upućen SBU i Glavnoj upravi za obaveštajne poslove odbrane.

Kasnije je savetnik šefa Kancelarije predsednika Ukrajine Mihailo Podoljak negirao da je Vašington postavljao takve zahteve. „Ovo je fiktivna informacija“, rekao je Podoliak 22. marta na televiziji.

Reagujući na članak FT, Oleksandr Harčenko, direktor Energetskog istraživačkog centra Ukrajine, demantovao je tvrdnju da bi napadi na rafinerije nafte mogli da smanje sposobnost Rusije da izvozi naftu i da dovedu do viših svetskih cena:

„Tvrdnja je apsolutno apsurdna. Mislim, da li će napadi na rafinerije nafte nekako dovesti do smanjenja količine sirove nafte? Ovo će imati suprotan efekat. Rusija će biti prinuđena da poveća svoj izvoz sirove nafte, uključujući i kompenzaciju za gubitke koje ima od izvoza rafinisanih proizvoda. Stoga mi se ovaj argument čini pomalo smešnim“, izjavio je stručnjak.

9 KOMENTARA

  1. II пост/ Редакцијо извини за онај мој претходни комент у којем се буним што уобште више дајете вести о овом лику. Погрехшио сам! Видим да су Украјинци одмах ударили на Крим по његовом доласку у Кијев и по његовим инструкцијама. А да није било те ваше вести ни позадина овог најновијег напада на Крим неби била јасна. Хвала редакцији за тачна извештавања!

  2. А ћа више пуштате ову бену, каква глава таква памет, то се види! Нађите нешто панетније./ А @Бизнис је тачно рекао разлог за овакву подмуклост!

  3. Rakete za gadjanje rusa ce da vam proda firma za koju on lobira a njemu bonus od povecane prodaje i profita.

    Njemu novac a vama dugovi i smrt!

    75
    11

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version