Naslovna Novosti Španija u Ukrajinu šalje još 20 Leopard 2 kako bi postala najveći...

Španija u Ukrajinu šalje još 20 Leopard 2 kako bi postala najveći donator ovih tenkova Kijevu

0
spanija u ukrajinu salje jos 20 leopard 2 kako bi postala najveci donor ovih tenkova kijevu
spanija u ukrajinu salje jos 20 leopard 2 kako bi postala najveci donor ovih tenkova kijevu
google news

Tokom sastanka sa predstavnicima nacionalne odbrambene industrije, španski premijer Pedro Sančez se zalagao za slanje vojne opreme ukrajinskim trupama. Sa 10 poslatih u aprilu 2023. godine, Španija tako postaje najveći donator ukrajinske vojske tankovima Leopard 2.

Izjavom španskog premijera je postalo poznato da će Španija poslati Ukrajini 20 tenkova Leopard-2A4. Prema pisanju španskih publikacija, transfer će biti obavljen u dve faze, pri čemu će prva serija od 10 tenkova biti poslata krajem juna, a ostale u septembru ove godine.

Tenkovi koji će biti isporučeni Ukrajini pripadaju španskim kopnenim snagama i nalaze se u skladištu u regionu Saragose već više od 10 godina. Pre nego što budu isporučeni, biće pregledani i ponovo pušteni u rad u fabrici u Sevilji.

Početkom 2023. godine Španija je odabrala 50 raspoloživih tenkova za Ukrajinu, u skladištu u bazi Kazetas u blizini Saragose. Tako će, nakon ovog novog transfera koji će biti završen u septembru, Španija imati na raspolaganju još 20 tenkova Leopard-2A4 za Ukrajinu.

Prema poznatim javnim informacijama, najveći donatori tenkova Leopard-2, posle Španije, su Nemačka sa 18 Leopard-2A6, Poljska sa 14 Leopard-2A4, kao i Holandija i Danska koje su zajedno prenele 14 tenkova. Informacija koliko od ovih pobrojanih tenkova preživelo čuva se kao najstroža tajna.

Pored slanja tenkova, španski savet za trgovinu i kontrolu odbrambenih materijala i tehnologija dvostruke namene dao je privatnom sektoru 90 dozvola za izvoz drugog oružja u Ukrajinu.

Prema informacijama koje je u utorak dala državna sekretarka za trgovinu Ksijana Mendes, Madrid je od marta 2022. do 29. februara 2024. godine izvršio izvoz državnog oružja u Ukrajinu u ukupnom iznosu od 190 miliona evra.

silina udara iztos 1a odrubila kupolu tenku leopard 2
Silina udara iz bacaca TOS-1A odrubila kupolu tenku Leopard 2

Među prebačenim naoružanjem, pored tenkova, nalaze se i oklopni transporteri TOA (M113), artiljerijski sistemi, rakete za PVO sisteme MIM-23 HAWK i Aspid, MANPADS Mistral, protivbrodske rakete Harpun, 8 brzih patrolnih brodova, dronovi, oprema komunikacija, municija, itd…

Španske kopnene snage su opremljene sa ukupno 219 tenkova Leopard-E (2A6) i 108 tenkova Leopard-2A4. Od ovih poslednjih, 54 je bilo u rezervi, a nakon slanja 20 u Ukrajinu, 24 tenka Leopard-2A4 će ostati u rezervi.

Vredi napomenuti da Španija, nakon što je u aprilu 2023. poslala prvih 10 tenkova u Ukrajinu, skoro godinu dana nije pokrenula nikakve dalje korake za snabdevanje Kijeva drugim tenkovima, iako je od poslednjeg kvartala prošle godine situacija na frontu kreće da se razvija katastrofalno za Kijev.

Uznemireni ovom činjenicom, treba očekivati da će nekoliko država donatora Kijeva verovatno sinhronizovati svoje napore ovog proleća za novu seriju oklopne podrške za novu ukrajinsku “kontraofanzivu”, odbranu, stradanje, nazovite to kako vam se dopada.

dva nemacka tenka leopard 2 unistena od strane ruske grupe zapad u oblasti sinkovka kod kupjanska
dva nemacka tenka leopard 2 unistena od strane ruske grupe zapad u oblasti sinkovka kod kupjanska

Međutim, prošlogodišnja kontraofanziva je pokazala da oklopna vozila nisu bila u stanju da probiju ruske odbrambene linije na osnovu ogromnih minskih polja, protivtenkovskog vođenog oružja i ostalih ruskih ubojitih rešenja.

Štaviše, bez znatno veće količine municije, oružja i kreativnosti od one koja je prikazana do sada iz taktičkih NATO priručnika, ovi oklopi vrlo verovatno neće promeniti apsolutno ništa na frontu.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version