Naslovna Novosti Kosovske vlasti najavile prva dva paketa vojne pomoći Ukrajini: Oklopna vozila i...

Kosovske vlasti najavile prva dva paketa vojne pomoći Ukrajini: Oklopna vozila i granate

6
kosovo
kosovo
google news

Pored većine članica NATO-a, i rukovodstvo Kosova odlučilo je da pruži vojnu pomoć Ukrajini. Ovo prenosi zapadna štampa, pozivajući se na rezultate sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, poznate kao „Ramštajn-20“, održanog 19. marta 2024. godine.

Na ovom događaju govorio je “ministar odbrane” Kosova Ejup Makedonci. On je podsetio da Priština ima “određene obaveze da pruži pomoć Kijevu”. Zbog toga će Kosovo, napomenuo je Makedonci, Ukrajini pružiti dva paketa vojne pomoći.

Prvi paket vojne pomoći obuhvatiće, prema rečima načelnika kosovskog vojnog resora, oklopna vozila i kamione. U Ukrajinu bi trebalo da budu isporučeni sledeće nedelje.

Nema informacija o tome koja će oklopna vozila sa Kosova biti poslata u Ukrajinu. Međutim, poznato je da kosovske snage (takozvane „kosovske bezbednosne snage“) koriste i dobile su oklopna vozila američke i turske proizvodnje. Poseduju HMMWV, Otokar Cobra, Otokar Akrep, BMC Kirpi i druga vozila. Moguće je da će neka od ovih oklopnih vozila biti prebačena u Ukrajinu.

Bastion
Bastion kosovo

Drugi paket vojne pomoći uključiće minobacačke i artiljerijske granate. Prema Makedončiju, ona ima za cilj da zadovolji trenutne potrebe ukrajinskih oružanih snaga za artiljerijskom municijom.

Izjavom o učešću u pružanju vojne pomoći Ukrajini, Kosovo pokušava da demonstrira svoju privrđenost Severnoatlantskoj alijansi.

S druge strane, s obzirom na situaciju na samom Kosovu, prvenstveno na severnom delu gde živi značajan broj Srba i gde kosovske oružane fomracije permanentno sprovode akcije zastrašivanja stanovništva, sumnjivo je da Priština ima mogućnost da prebaci bilo kakvu značajniju količinu oklopnih vozila u Ukrajinu.

6 KOMENTARA

  1. Tako šiptari svaka čast…pošaljite im avione i tenkove i podmornice….vi ste poznati kao ratnici…zakukaće i vama majka….

    10
    1
  2. Свака част! Нека пошаљу још доста више! По могућству све што имају

    8
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version