Naslovna Novosti Francuska tvrdi da je jedan od njenih ratnih brodova presreo tri balističke...

Francuska tvrdi da je jedan od njenih ratnih brodova presreo tri balističke rakete Huta iznad Crvenog mora

1
francuska tvrdi da je jedan od njenih ratnih brodova presreo tri balisticke rakete huta iznad crvenog mora
francuska tvrdi da je jedan od njenih ratnih brodova presreo tri balisticke rakete huta iznad crvenog mora
google news

Francuska mornarica saopštila je 21. marta da je jedna od njenih fregata presrela tri balističke rakete koje su Huti (Ansar Alah) iz Jemena lansirali iznad južnog Crvenog mora.

U kratkom saopštenju objavljenom na društvenoj platformi X, ranije poznatoj kao Tviter, mornarica je rekla da su rakete išle u pravcu fregate i nekoliko trgovačkih brodova koje je pratila kao deo pomorskih snaga Evropske unije koje su saveznici Sjedinjenih Država. – Operacija aspida.

Video snimci koje je objavila francuska mornarica pokazuju lansiranje presretača Aster-30 sa fregate klase Akvitanija na jednu vazdušnu metu.

Centralna komanda SAD (CENTCOM) 22. marta je dala izjave gde se ne spominju tvrdnje francuske mornarice navodeći u saopštenju objavljenom na X da su koalicione snage presrele samo dve protivbrodske balističke rakete Huti dan ranije.

Napominje se da nema prijavljenih povređenih ili šteta na američkim ili koalicionim brodovima. U istom saopštenju, komanda je navela da je koaliciona letelica uspešno angažovala i uništila jedno nadvodno plovilo bez posade koje su takođe lansirali Huti iz Jemena.

„Utvrđeno je da ovo oružje predstavlja neposrednu pretnju koalicionim i trgovačkim brodovima u regionu“, rekli su iz CENTCOM. „Ove akcije se preduzimaju da bi se zaštitila sloboda plovidbe i učinile međunarodne vode sigurnijim i bezbednijim za koaliciona i trgovačka plovila.

Huti nisu najavili nikakav napad 21. marta. Takođe nije bilo izveštaja o bilo kakvim udarima SAD ili njihovih saveznika protiv Jemena.

Od kraja novembra, Huti su napali više od 60 brodova povezanih sa Izraelom, SAD i Ujedinjenim Kraljevstvom u Crvenom moru i Adenskom zalivu, uglavnom kao odgovor na izraelski rat i opsadu palestinskog pojasa Gaze.

Uprkos tome što su poslednjih meseci primili stotine napada od strane SAD i Velike Britanije, Huti nastavljaju da razvijaju svoje vojne sposobnosti i sada planiraju da prošire svoje operacije kako bi pokrili plovila u Indijskom okeanu, dok putuju ka Rtu dobre nade.

Huti dozvolili Rusiji i Kini da plove svojim brodovima kroz Crveno more

Kina i Rusija postigle su sporazum sa jemenskim Hutima, koji obezbeđuje bezbedan prolaz njihovih brodova kroz strateške vode Crvenog mora i Adenskog zaliva.

Prema informacijama koje je objavio Blumberg, pregovori održani u Omanu uz učešće predstavnika Moskve i Pekinga, kao i vodeće političke ličnosti Huti Mohameda Abdel Salama, završeni su postizanjem međusobnog razumevanja.

Huti, koji kontrolišu veći deo severa Jemena, uključujući prestonicu Sanu, rekli su da ruski i kineski brodovi mogu slobodno da prolaze kroz određene morske zone bez rizika od napada.

jemenski huti
jemenski huti

Zauzvrat, očekuje se da će Moskva i Peking Hutima pružiti političku podršku na međunarodnoj sceni, uključujući i Savet bezbednosti UN. Iako tačni mehanizmi ove podrške nisu precizirani, sugerisano je da bi ona mogla uključivati blokiranje ili suprotstavljanje novim rezolucijama koje ciljaju na Hute.

Sporazum je usledio nakon nedavnog napada Huta na teretni brod True Confidence, u kojem su poginuli članovi posade. Huti su tvrdili da je brod u američkom vlasništvu, ali se ispostavilo da je prethodno bio u vlasništvu kompanije Oaktree Capital iz Los Anđelesa i da je prodat neameričkom prevozniku neposredno pre napada.

1 KOMENTAR

  1. Cast svim Gerilcima Svijeta u borbi za Slobodu.Neuvjerljive su objave Francuza,moguce obaranje se desilo tzv Garaznih Uradaka u vidu Raketa

    3
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version