Naslovna Novosti Pentagon otvorio veb-sajt na kome možete prijaviti zloupotrebu ili krađu vojne pomoći...

Pentagon otvorio veb-sajt na kome možete prijaviti zloupotrebu ili krađu vojne pomoći za Ukrajinu

1
pentagon
pentagon
google news

Ministarstvo odbrane SAD pokrenulo je elektronsku uslugu pod nazivom „Ukrajinski nadzor“ (Ukraine Oversight). Ova elektronska platforma, navodno, treba da poveća nivo svesti javnosti o tome na koje se konkretne potrebe troši ovaj ili onaj paket vojno-finansijske pomoći koji Kijevu izdvajaju Sjedinjene Države.

Američka štampa, pozivajući se na generalnog inspektora Pentagona, piše da novi sajt sadrži podatke o više od dvadesetak američkih agencija koje „daju sliku obezbeđivanja ciljane upotrebe vojne pomoći Ukrajini“.

Sada svako ko ima informacije o zloupotrebi sredstava, zloupotrebi vojne pomoći ili običnoj krađi može to da prijavi nadležnoj službi Pentagona, kada će se, navodno, sve istražiti i preduzeti mere.

Stvaranje ovakve platforme naime demonstrira da ni same Sjedinjene Države još uvek ne znaju sa sigurnošću da li su sve desetine milijardi dolara izdvojenih za Kijev zaista otišle na potrebe o kojima je prvobitno bilo reči.

Istovremeno, pojavljivanje specijalizovanog veb-sajta Pentagona očigledno ima za cilj da ubedi američke poreske obveznike da će sada, navodno, vojna pomoć biti bolje kontrolisana.

Dakle, potezi Pentagona ovog tipa, kako bi umirili Republikance, može samo da znači da Vašington postavlja temelje za odobravanje novog paketa vojne pomoći kijevskog režima velikih razmera.

Veb stranica ima početnu stranicu dobrodošlice, zajedno sa video snimkom, koji opisuje napore američke međuagencijske radne grupe za nadzor Ukrajine i uvod o ratu u Ukrajini i podršci SAD.

Takođe sadrži podatke o tome koliko su SAD finansirale Ukrajinu od februara 2022. godine, 113,4 milijarde dolara, zajedno sa detaljima o projektima nadzora ovih združenih agencija koje su zadužene da se bore protiv zloupotrebe oružja.

Republikanci su dugo postavljali pitanja o milijardama dolara koje se upućuju Ukrajini, uključujući i da li postoji odgovarajući nadzor. Kancelarija Pentagona zadužena za ova pitanja je navodno otkrila samo neke probleme sa praćenjem pomoći Ukrajini, međutim nije otkrila očigledne probleme rasipanja, prevare ili zloupotrebe.

Inače, o korupcionaškim aferama vezanih za oružje u Ukrajini smo pisali u više navrata. Zelenskijev prijatelj, novi ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov izjavio je u januaru ove godine da su poslednjih meseci otkriveni brojni „finansijski prekršaji“ u ukupnoj vrednosti nešto manjoj od 300 miliona dolara.

Umerov je tada pokušao da uveri javnost da su se svi prekršaji dogodili isključivo pod njegovim prethodnikom Reznikovom i da dolazi do promena nakon što je on preuzeo funkciju.

americki vojnik drzi novac ilustracija 1
americki vojnik drzi novac ilustracija

Podsetimo, samo 15 dana pre toga, visoki zvaničnik ukrajinskog Ministarstva odbrane uhapšen je zbog pronevere oko 36 miliona evra namenjenih za kupovinu artiljerijskih granata, saopštile su vlasti, u kontekstu u kome se ratom razorena zemlja suočava sa nestašicom municije.

Borba protiv korupcije jedan je od kriterijuma koje je postavila EU za “ispitivanje kandidature Ukrajine”, koja je od početka rata dobila stotine milijardi evra zapadne pomoći. Prošle godine, Predsednik Litvanije je izjavio da bi ukrajinska korupcija mogla čak i da dovede do prestanka snabdevanja oružjem Kijev.

Ukrajina je pod pojačanim nadzorom po pitanju korupcije usred finansijske pomoći bez presedana tokom eskalacije sukoba sa Rusijom počev od 2022. godine. U januaru 2023. nekoliko visokih zvaničnika, uključujući pet guvernera provincija, izgubilo je posao zbog korupcionaškog skandala.

Dokle korupcija u ukrajinskim redovima doseže, bili smo svedoci čak i u Srbiji, gde su 2022. godine uhapšena dva lica od kojih je jedan general Andrij Naumov, čija karijera počinje sa stupanjem na dužnost Volodimira Zelenskog, 20. maja 2019 godine. 

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version