Naslovna Novosti Šojgu izvršio inspekciju Crnomorske flote: Zahteva jačanje odbrambenih sposobnosti protiv pomorskih dronova

Šojgu izvršio inspekciju Crnomorske flote: Zahteva jačanje odbrambenih sposobnosti protiv pomorskih dronova

1
sojgu izvrsio inspekciju crnomorske flote zahteva jacanje odbrambenih sposobnosti protiv pomorskih dronova
sojgu izvrsio inspekciju crnomorske flote zahteva jacanje odbrambenih sposobnosti protiv pomorskih dronova
google news

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je 17.03.2024. godine ministar Sergej Šojgu naredio povećanje odbrambenih sposobnosti brodova i bezbednosti infrastrukture Crnomorske flote Rusije.

„Na komandnom mestu Crnomorske flote Rusije, ruski ministar odbrane, general armije Sergej Šojgu, saslušao je izveštaje komandanata flote i štabnih oficira o trenutnoj situaciji, prirodi neprijateljskih dejstava i ispunjavanju borbenih zadataka jedinica flote u svojim oblastima odgovornosti“, navodi se u saopštenju ministarstva koje je preuzela agencija Interfaks.

Prema izjavama predstavnika ruskog vojnog resora, „ministar je uspostavio misiju sprovođenja stalne obuke sa ljudstvom , kako danju tako i noću, za odbijanje terorističkih napada neprijatelja, kao i za povećanje sposobnosti odbrane brodova i bezbednost infrastrukture“.

„Svakodnevno je potrebno sprovoditi obuku sa ljudstvom za odbijanje vazdušnih udara i napada pomorskih bezposadnih plovila. Radite dan i noć, tako da sve naše ekipe budu spremne“, rekao je Šojgu.

„Ministar odbrane je zatražio ugradnju dodatnog vatrenog oružja na bojne brodove, odnosno mitraljeza velikog kalibra, za uništavanje neprijateljskih dronova“, navodi se u poruci ministarstva.

Tokom radne posete trupama Južnog vojnog regiona, ruski ministar odbrane proverio je i napredak u izgradnji nove vojne bolnice u Sevastopolju, gde su započeti građevinski radovi na površini od 8,5 hektara.

„Zamenik ministra odbrane Timur Ivanov izvestio je da se više od 20 zgrada i objekata gradi od nule, uključujući modernu medicinsko-dijagnostičku zgradu, heliodrome, odeljenje zaraznih bolesti, stanicu za transfuziju krvi i kiseonik“, naveli su predstavnici ministarstva.

Kako su pokazali, medicinski kompleks će biti završen i gotov tokom 2024. godine i opremljen najsavremenijom medicinskom opremom. Takođe, u bolnici će moći da se sprovode sve vrste medicinskih istraživanja.

Savremeni rat zatekao je Crnomorsku flotu potpuno nespremnu, transformišući se iz „nepobedive flote“ u čak „nevidljivu“.

Ruski ratni brodovi u Crnom moru oštećeni su i uništeni zapadnim projektilima i pomorskim bezposadnim čamcima kamikazama koje je od zapada dobila i koristi ukrajinska vojska.

Nedavno se pokazalo da se ne mogu efikasno braniti od rojeva malih, eksplozivom natovarenih plovila upravljanim na daljinu. Ako je u slučaju vazdušnih pretnji improvizovano rešenje postavljanjem kopnenih protivvazdušnih odbrambenih kompleksa na palubi brodova, u slučaju pomorskih dronova pokušavaju da na brodove postave dodatne mitraljeze velikog kalibra.

Dolazak ruskog ministra odbrane u Sevastopolj verovatno ima za cilj da ubrza usvajanje mera odgovora na sve češće i složenije ukrajinske napade vazdušnih i morskih dronova kamikaza.

ministar odbrane sergej sojgu pored podmornice knjaz vladimir u gadzijevu 2021 godine
ministar odbrane sergej sojgu pored podmornice knjaz vladimir u gadzijevu 2021 godine

U tom smislu, mora se konstatovati da je poseta Sergeja Šoigua Krimu takođe potvrdila smenu nekih komandanata Mornaričkih snaga Ruske Federacije. Pre svega, ministra je pratio admiral Aleksandar Mojsejev, potvrđujući svoje imenovanje na mesto glavnog komandanta Mornaričkih snaga.

Mojsejev, koji je ranije komandovao Severnom flotom, zamenio je admirala Nikolaja Evmenova, koji je smenjen oko 10. marta. 2024. godine.

Takođe, ulogu komandanta Crnomorske flote vršio je viceadmiral Sergej Pinčuk, koji je zamenio admirala Viktora Sokolova, razrešenog sredinom februara. Prethodno je Pinčuk bio na funkciji načelnika štaba Crnomorske flote.

Ruski vojni predstavnici se do sada nisu zvanično oglašavali na promene u višem rukovodstvu Mornaričkih snaga. Međutim javnost je upoznata sa smenama, pa se tako oglasio i ruski vojni analitičar Vladislav Šurigin povodom istih problema koji su ih zadesili.

1 KOMENTAR

  1. Nakon 2 godine rata i trećine potopljene Crnomorske flote ruski stručni vojni vrh je došao do zaključka da treba nešto uraditi i unaprediti kako se to ne bi desavalo. Strasno koja nesposobnost i nebriga…sreća njihova što imaju nuklearno oružje pa i ako ikad budu direktno ratovali sa nato, Miće da teže ka uzajamnom uništenju jer konvencijalno su go k…

    1
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version