Naslovna Novosti Izrael najavljuje ofanzivu na Rafu: Uprkos kritikama, Tel Aviv ide do kraja...

Izrael najavljuje ofanzivu na Rafu: Uprkos kritikama, Tel Aviv ide do kraja u Gazi

1
nacelnik generalstaba izraelskih odbrambenih snaga idf general potpukovnik herci halevi
nacelnik generalstaba izraelskih odbrambenih snaga idf general potpukovnik herci halevi
google news

Uprkos kritikama dela međunarodne zajednice, Izrael ne odustaje i odlučan je da ide do kraja svog cilja, a to je kako tvrde “potpuo eliminisanje terorističke grupe Hamas”.

Dana 7. oktobra, preko 1.200 Izraelaca je poginulo, preko 900 civila, žena, dece, staraca, masakriranih, nemilosrdno streljanih, nekima obezglavljenih od strane Hamasovih boraca, nakon što je preko 3.000 teško naoružanih infiltrirano na teritorije Izraelaca, u akciji bez presedana, tvrde Izraelci i dodaju da je sedmi oktobar bio bez presedana nakon Holokausta.

Kao rezultat toga, Izrael je preduzeo neviđenu ofanzivnu kampanju u pojasu Gaze, čineći sa svoje strane masakr ali i razaranja.

IDF je trenutno ostao još samo grad Rafa, koji se nalazi na najjužnijoj tački pojasa, za „čišćenje“ od Hamasa.

Najveći problem sa kojim se ID suočava je to što je ovde sabijeno više od 1,5 miliona Palestinaca koji beže sa puta ofanzive ID koja je traje od oktobra u severu Pojasa Gaze. U videu ispod vidite ruševine severnog dela:

Ovde izraelski stručnjaci procenjuju i da se nalaze poslednji preživeli lideri Hamasa, među kojima je i najvažniji od njih, šef Hamasa Jahja Sinvar. Zapadni izvori koji podržavaju Izrael a i sami IDF tvrde da je Sinvar pobegao odmah posle masakra 7. oktobra u južnom pojasu i nije ostao da se bori na severu.

Podsećamo da je Izrael nevoljno pristao na pritisak SAD da prihvati privremeno primirje sa Hamasom, pod uslovom da ova grupa oslobodi sve taoce koje Hamas još uvek drži. Hamas je navodno odbio primirje, nakon što je katarski ministar spoljnih poslova juče rekao da su Hamas i Izrael daleko od postizanja primirja.

Prema tvrdnjama ID, veruje se da je oko 18 ili 19 bataljona, od procenjenih 25 grupe Hamas, već uništeno od strane Izraelaca, u njihovoj ofanzivi bez presedana u Gazi.

Izrael ne odustaje: Niko od onih koji su direktno ili indirektno bili umešani u masakr 7. oktobra neće pobeći iz Gaze

Joav Galant, ministar odbrane Izraela, nakon posete Pojasu Gaze, nagovestio je da će u narednom periodu početi ofanziva na Rafu, citira njegov Tajms of Izrael.

„Ovde (u Gazi) se odvijaju vanredne operacije, kako na zemlji, tako i pod zemljom. ID dopire svuda i suština je da nema sigurnog mesta za teroriste Hamasa u Gazi… Oni koji misle da odlažemo ofanzivu na Rafu uskoro će se uveriti da to nije tako. Privešćemo pravdi sve one koji su direktno ili indirektno umešani u masakr 7. oktobra, ili ćemo ih eliminisati ili će im se suditi u Izraelu. Ali za njih nema sigurnog mesta, ni u Gazi ni van nje, bilo gde na Bliskom istoku ili u svetu“, zaključio je Joav Galan.

Izraelski zvaničnici su više puta izjavljivali da će ID delovati u Rafi uz kako tvrde “kontinuirano poštovanje ljudskih prava i zakona rata, kao što je to činila tokom kampanje u Gazi uprkos snažnoj propagandi Hamasa i onih koji podržavaju terorističku grupu”.

Galant je takođe izjavio da “ID ispravno postupa i sa humanitarnom situacijom”, a kao potvrdu izrečenog navodi kako je Izrael otvorio novi pomorski koridor za pomoć, rekavši da će humanitarna pomoć stići do građana Palestine, ali ni u kom slučaju do Hamasa.

Na videu ispod vidite kako je Muhamed Abu Hasna, komandant Hamasove operativne jedinice, eliminisan u oblasti Rafa, prema tvrdnjama IDF:

Požar u Gazi se širi od Libana do Jemena

Eskalacija se nastavlja i u Jemenu i Libanu u pozadini izraelskog rata u Pojasu Gaze koji podržavaju Sjedinjene Države, a koji je do sada odneo živote više od 31.000 Palestinaca.

U Jemenu, Huti (Ansar Alah) koje podržava Iran, nastavljaju da napadaju brodove povezane sa Izraelom i druge povezane sa SAD i Ujedinjenim Kraljevstvom kao odgovor na rat i izraelsku opsadu Gaze.

Huti su 9. marta napali američki teretni brod Propel Fortune u Adenskom zalivu protivbrodskim projektilima i lansirali 37 dronova samoubica na ratne brodove američke mornarice u zalivu i Crvenom moru.

Propel Fortune navodno nije pogođen, a američka centralna komanda (CENTCOM) je izvestila da su njene snage i saveznici presreli 28 dronova Huta.

Dana 11. marta, SAD i Velika Britanija izvele su 17 napada na lučke gradove i mesta pod kontrolom Huta u istočnom Jemenu. Među pogođenim ciljevima bili su grad Al Hodejda i luka Ras Isa. Portparol međunarodno priznate jemenske vlade rekao je da je u napadima poginulo 11 ljudi, a 14 povređeno.

Uprkos nanesenim žrtvama, udari nisu uspeli da odvrate Hute, koji su 12. marta najavili napad protivbrodskim projektilima na drugi teretni brod u vlasništvu SAD, Pinokio, u Crvenom moru.

Istog dana, CENTCOM je saopštio da su Huti iz Jemena ispalili balističku raketu na USS Labun, razarač klase Arleigh Burke, u Crvenom moru. Brod, međutim, nije pogođen.

Sa druge strane, Izraelske odbrambene snage saopštile su 12. marta da su napale dve lokacije Sirijske arapske armije (SAA) u južnom regionu Sirije gde su delovali pripadnici libanskog Hezbolaha.

IDF je u saopštenju navela da „sirijski režim smatra odgovornim za sve aktivnosti koje se dešavaju na njihovoj teritoriji i da neće dozvoliti bilo kakve pokušaje akcije koje bi mogle da dovedu do učvršćivanja Hezbolaha na sirijskom frontu“.

Dodatna eskalacija je takođe prijavljena u Libanu, gde Hezbolah, poput Huta, ali daleko blažeg intenziteta pokreće sporadične napade na Izrael.

Nakon serije smrtonosnih izraelskih udara na južni Liban, Hezbolah je 12. marta ispalio više od stotinu raketa „kaćuša“ sirijsku Golansku visoravan gde se nalaze Izraelci, ciljajući štab komande vazdušne i protivraketne odbrane i nekoliko artiljerijskih i raketnih lokacija.

Izraelska vojska je odgovorila istog dana tako što je izvela vazdušne napade na grad al-Nabi Šajt u dolini Beka u istočnom Libanu, što je rezultiralo četiri povrede i stradanje jednog borca Hezbolaha. Ovo je bio prvi put da je Izrael gađao ovaj deo Libana od izbijanja graničnih sukoba.

Do eskalacije u Jemenu i Libanu došlo je u trenutku kada se Izrael priprema za dalje širenje svojih operacija u Gazi pokretanjem ofanzive u najjužnijoj oblasti Rafa.

Umesto pritiska na Izrael da prihvati trajni prekid vatre, veruje se kako se SAD sada spremaju da podrže izraelske ratne napore prodiranjem u pojas prema sumnjivom planu isporuke pomoći preko mora bez koordinacije sa lokalnim vlastima, koje predstavlja pokret Hamas. Takav razvoj situacije može dovesti do veće eskalacije.

1 KOMENTAR

  1. Izraelu je bacena udica i on se upecao,od žrtve su postali dzelati,sa ovakvom politikom palestinci su na dobitku.resenja postignuta oruzjem imaju rok trajanja a resenja postignuta dogovorom traju.znaci najbolje bi bilo da se dve strane dogovore.

    1
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version