Naslovna Novosti Krajem 2026 stiže najnoviji ruski vojni transportni avion Il-212, dok An-124 Ruslan...

Krajem 2026 stiže najnoviji ruski vojni transportni avion Il-212, dok An-124 Ruslan dobija drugi život

2
il 212 studija
il 212 studija
google news

Prema najnovijim ruskim izvorima, proizvodnja prototipa novog vojno-transportnog aviona Il-212 zakazana je za kraj 2026. godine. Ministar Sergej Šojgu je to saopštio na konferencijskom pozivu u Ministarstvu odbrane Rusije. Prema njegovim rečima, Ujedinjena avio-kompanija je već počela da razvija tehnički dizajn Il-212.

Ovi avioni će u budućnosti zameniti zastarelu rusku flotu An-26 i An-72. Novi transportni avion će se odlikovati povećanom nosivošću i dometom leta, lakoćom dopunjavanja goriva i održavanja, naglasio je ministar odbrane Ruske Federacije.

On je dodao da će nova vojno-transportna letelica moći da koristi neasfaltirane, neopremljene piste, a takođe i da deluje na arktičkim geografskim širinama.

Ujedinjena avio kompanija je već počela da razvija tehnički dizajn za avion. Proizvodnja prototipa planirana je za kraj 2026. godine, naglasio je Šojgu.

Na sastanku u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije razmatrano je i pitanje održavanja ispravnosti teške vojno-transportne flote An-124 Ruslan. Prema rečima Sergeja Šojgua, ovaj zadatak u interesu vojnog resora rešava akcionarsko društvo UZGA, koje uspešno sprovodi mere za zamenu uvoza elemenata motora ukrajinske proizvodnje.

Do danas je remontovano i pušteno u rad 49 motora, istakao je ministar odbrane Ruske Federacije. Prema rečima Šojgua, popravke i modernizacija će produžiti životni vek aviona An-124 sa 20 na 45 godina.

Nije se puno pričalo o Iljušinu Il-112V, od pada prvog prototipa 13. avgusta 2021. godine. Drugi prototip je ostao prizemljen od tog pada. Dvomotorni turboprop dizajniran je da zameni postojeće transportne tipove An-26 i An-72.

il 112v
Il-112V

Prema pisanju ruskog državnog medija Pravda, doneta je odluka da se nastave radovi na vojno-transportnom avionu Il-112V, oživljeni projekat je dobio novo ime Il-212. Ključna razlika je u tome što će sada avion imati turboventilatorske motore PD-8 umesto turboelisnih TV7-117ST. Pad RF-41400 dogodio se nakon požara motora u desnom TV7 motoru.

Novi Il-212 će zadržati samo okvir aviona prethodnika, instrumente za letenje i avioniku, dok će trup, krila, sistem goriva i hidraulički sistem biti značajno izmenjeni zbog integracije mlaznog motora. Jedna od glavnih promena biće to što će mlazni motori PD-8 Il-212 biti ugrađeni iznad krila, kao i na An-72, kako bi se obezbedio rad novog aviona sa nepripremljenih traka i neasfaltiranih aerodroma – visoko podignuti usisnici vazduha motora praktično isključuju mogućnost da se razni krhotine i predmeti u njih usišu sa zemlje.

Ruski An-124 Ruslani dobiće drugi život, leteće na novim motorima

Šef ruskog Ministarstva odbrane Sergej Šojgu rekao je tokom konferencijskog poziva da je početak masovne proizvodnje domaćih motora D-18T za teške transportne avione An-124 Ruslan zakazan za šesti kvartal 2027. godine u Rusiji.

Ruski novinar Kots je primetio da se problem proizvodnje ovakvih motora za ovaj odličan avion gomila već duže vreme (svaki avion je opremljen sa 4 turboventilatorska motora D-18T i 2 pomoćna agregata TA-12).

U sovjetsko vreme, D-18T su razvijeni u Zaporoškom inženjerskom konstruktorskom birou „Progres“ i proizvedeni su u Zaporoškoj fabrici motora (sada Motor Sich JSC) u ukrajinskoj SSR.

Prema njegovim rečima, nakon raspada Sovjetskog Saveza, proizvodnja je praktično stala, tehnologija je izgubljena, specijalisti su starili i odlazili u penziju. Takođe je poremećeno hiljade dobro funkcionisanih proizvodnih lanaca zasnovanih na saradnji različitih preduzeća. Sada moraju mnogo da stvaraju od nule. Ovo je teško, ali Ruska Federacija nema drugog izbora, jer su joj potrebni teški transportni avioni.

ruska vojska istovremeno podigla u vazduh 7 aviona an 124 ruslan

“Da, ostala je rezerva, zahvaljujući kojoj je nekoliko aviona završeno u Rusiji u preduzeću Uljanovsk Aviastar-SP. Međutim, od 2004. godine novi Ruslani nisu izgrađeni, samo su postojeći modernizovani. Poboljšali su avioniku, trup, stajni trap i navigacionu opremu. Ali motori su u stvari ostali još uvek sovjetske proizvodnje,” piše Kots.

On je naglasio da je motor srce aviona, najteži konstruktivni element za razvoj i proizvodnju. Bez toga, avion neće poleteti, ali će sa novim motorima ruski Ruslani nastaviti da lete dugi niz godina.

“Ovo je jedina letelica koje može da ponese čak 120 tona tereta. U Rusiji ih nije ostalo puno: 11 u sastavu Vazdušno-kosmičkih snaga, 11 u kompaniji Volga-Dnjepr i 8 u 224. letačkom odredu AD (podružnica Ministarstva odbrane). Određeni broj aviona ostaje u skladištu, uključujući i zbog problema sa motorima,” zaključio je Kots.

2 KOMENTARA

  1. stara znana boljka svih zavoda za izgradnju motora vojne avijacije ex sovjeta,RF,resursi.Ako je doktrina prije 40 ak god podredila nekomplikovane procedure odrzavanja u svim uslovima,resursima u smislu moguceg vrem upotrebe do gen remonta,ogromne potrosnje goriva itd,letjelice nove gener zahtijevaju primjenu novih tehnologija uz upotrbu savremenih materijala.Nije izvjesno da ce u skorije vrijeme dostici ogroman tehnoloski zaostatak pa ce vise sjajnih projekata ostati samo na nivou idejnih projekata.eklatantan primjer je Pak Fa,Ohotnik itd.Bas steta jer niz fantasticnih letjelica ce se pominjat u buducnosti kao nerealizovani.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version