Naslovna Novosti Rusija lansirala interkontinentalnu balističku raketu Jars dometa 11.000 km, prvi put u...

Rusija lansirala interkontinentalnu balističku raketu Jars dometa 11.000 km, prvi put u 2024 [VIDEO]

12
jars lansiranje
jars lansiranje
google news

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su 01.03.2024. godine Strateške raketne snage (SRS) izvele trenažno lansiranje interkontinentalne balističke rakete „Jars“ sa kosmodroma Pleseck.

„Na Državnom opitnom kosmodromu Pleseck, posada Velike raketne jedinice Joškar-Ola izvela je borbeno trenažno lansiranje interkontinentalne balističke rakete na čvrsto gorivo sa više bojevih glava koristeći mobilni raketni kompleks tipa Jars“, navodi se u saopštenju za javnost.

„Borbene jedinice za obuku stigle su u naznačeni prostor poligona Kura na poluostrvu Kamčatka“, saopštili su ruski vojni predstavnici.

Prema njihovim rečima, glavna svrha lansiranja bila je potvrda tehničko-taktičkih i letačkih karakteristika strateškog raketnog sistema. „U pripremnoj fazi ovog događaja, RVSN je uvežbavala procedure preraspodele baterije raketa „Jars“ u udaljenom području, nakon čega je usledilo razmeštanje kompleksa i lansiranje“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Россия произвела учебный пуск межконтинентальной баллистической  ракеты "Ярс"

„Sve dodeljene misije su u potpunosti izvršene“, saopštili su predstavnici ruskog Ministarstva odbrane. Kao što je poznato, bazu RVSN grupacije predstavljaju kompleksi Jars sa interkontinentalnim balističkim raketama smeštenim u stacionarnim silosima ili na mobilnim platformama.

Prvi od sedam planiranih testiranja u 2024. godini

Rusi se mogu pohvaliti ostvarenim, predviđenim dometom interkontinentalnih balističkih raketa od 11.000 kilometara. To je prvi test u 2024. od sedam planiranih lansiranja

Ministarstva odbrane Rusije Prema zvaničnim podacima, raketni kompleks Jars može da uništi ciljeve na udaljenosti do 11.000 kilometara. Raketa je opremljena višestrukom bojevom glavom sa manevarskim bojevim glavama.

RVSN su nezavisna vrsta trupa u sastavu Oružanih snaga Ruske Federacije, koja predstavlja kopnenu komponentu Strateških nuklearnih snaga.

Nedavno lansiranje sa kosmodroma Pleseck bilo je prvo lansiranje interkontinentalne balističke rakete u 2024. godini. Kako su ranije najavili predstavnici ruske vojske, ove godine je planirano ukupno sedam interkontinentalnih balističkih raketa, u poređenju sa osam 2023. godine.

U proteklih pet godina, RVSN su izveli više od 20 lansiranja interkontinentalnih balističkih raketa u okviru letnih testova budućih raketnih sistema ili obuke za rukovodstvo Oružanih snaga.

Topol ide u penziju, dolazi Jars

RS-12M Topol, poznat pod NATO nazivom i SS-25 „Srp” predstavljao je kamen temeljac ruskog strateškog arsenala. Razvijen iz prethodnih sistema Temp-2S i Pionir, kultni Topol sa dometom većim od 11.000 km bio je značajna komponenta ruske sposobnosti nuklearnog odvraćanja.

Neke od povučenih ICBM Topol ponovo će se koristiti u civilnim vazdušno-kosmičkim aktivnostima kao lansirne rakete Start-1, saopštio je glavni konstruktor Moskovskog instituta za toplotnu tehnologiju Jurij Solomonov.

Čini se da program modernizacije RVSN napreduje bez uticaja ruskog rata u Ukrajini i sankcija bez presedana nametnutih Moskvi. Međutim, dok je sa druge strane potez napuštanja, za ruske standarde tehnološki zastarelih raketa, ograničen samo na sisteme Topol, ali ne i na njihovu noviju verziju Topol-M.

RS-24 Jars
RS-24 Jars

General Karakajev je u decembru 2020. godine izjavio da je RVSN već dobila više od 150 novih raketnih kompleksa Jars (poznatih i kao Topol MR), najavljujući da će program preopremljenosti RVSN biti završen 2021. godine i da je planiranje predviđeno za zamena „u kratkom roku” sistema RS-12M Topol sa „najsavremenijim raketama tipa Jars”.

Prema ruskim izvorima, rakete i lanseri ICBM-a Jars su u stanju da primaju komande od najsavremenijih sistema upravljanja, uključujući i kada je sistem u položaju „u patroli“, što značajno skraćuje vreme za pripremu i izvođenje nuklearnog odgovora na napad.

Trenutno, RVSN su opremljene interkontinentalnim balističkim raketama Jars u dve verzije:

  • jedna opremljena lakim bojevim glavama, koja je delimično objedinjena sa balističkim raketama mornaričkog baziranja Bulava i Lainer,
  • i mnogo snažnija Jars-S.

Pored toga, 2019. godine Rusi su objavili da sprovode konstruktivna letačka testiranja verzije Jars-M, za koju je Solomonov izjavio da će imati bojeve glave sa pojedinačnim pogonskim sistemima nakon razdvajanja, što bi značajno proširilo geografsku pokrivenost ciljeva na jedno lansiranje.

Kremlj u budućnosti želi da moderne rakete Jars budu naoružane hipersoničnim bojevim glavama.

12 KOMENTARA

  1. Ово више није шала…Памет у главу,најгора музика је од сирена за узбуну,макар ми Срби то знамо!А сад је милосрдни анђео тамо где су га измислили…Е западњаци хтели сте сами да лажете,фолирате,мажете,мувате,куцате и сад шта ћете сад?

    38
    1
  2. lansirali burad da plaše mečka resšetom, neće ovo da zaustavi nato u nameri da tazvali boljševike…nestače boljševici..NEKAKO S’PROLJEĆA..

    4
    68

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version