Naslovna Novosti Misteriozni, nikad do sada viđeni dron Hezbolaha srušio se u severnom Izraelu...

Misteriozni, nikad do sada viđeni dron Hezbolaha srušio se u severnom Izraelu [VIDEO]

0
misteriozni dron hezbolaha
misteriozni dron hezbolaha
google news

Dron koji je lansirao Hezbolah iz Libana srušio se 20. februara popodne u dvorište kuće u naselju u blizini priobalnog grada Akre na severu Izraela, saopštile su izraelske odbrambene snage (IDF).

IDF je u saopštenju navela da se istražuju okolnosti incidenta i da su vlasti na licu mesta u naselju Bustan HaGalil. U incidentu nije bilo štete niti povređenih.

Snimci su pokazali da je dron bio uglavnom netaknut nakon pada. Dizajn drona ne liči ni na jedan tip za koji se zna da je u službi Hezbolaha, pa čak ni u Iranu.

Nisu se oglasile sirene upozorenja dok je dron ušao u vazdušni prostor Izraela. IDF je saopštila da ispituje zašto sirene ne rade. ID je takođe optužio Hezbolah da su lansirali dron iz Libana, iako grupa nije odmah preuzela odgovornost.

Dron očigledno nije nosio eksploziv. Možda je bio poslat u izviđačku misiju, ili čak korišćen od strane Hezbolaha kao mamac za ispitivanje i testiranje izraelske protivvazdušne odbrane.

Ovo je drugi put da se dron koji je navodno lansirao Hezbolah ove nedelje infiltrirao u Izrael bez oglašavanja sirena. Prvi zabeležen slučaj odigrao se 19. februara, kada je dron kamikaza udario u otvoreno polje u blizini naselja Arbel u Donjoj Galileji, pri čemu nije bilo povređenih ni štete.

U međuvremenu, ministar odbrane Joav Galant upozorio je Hezbolah tokom posete novom balonu za detekciju raketa izraelskih vazduhoplovnih snaga (IAF) na severu 20. februara, rekavši da se „jednačine“ šefa grupe Hasana Nasralaha urušavaju, jer IAF je delovao u svim oblastima u Libanu.

„Jednačine za koje je Hezbolah mislio da su stvorile kolaps kada su vazdušne snage i ID odlučile da napadnu, u Damasku, u Bejrutu, u Sidonu, u Nabatiju, svuda gde rade ovaj posao, i nikakva jednačina ne stoji na putu“, rekao je Gallant u bazi gde se nalazi sistem detekcije, nazvan „Povišeni senzor“ ili „Sky Dew“ u Izraelu.

„Svakog dana ID pobeđuje, a Hezbolah gubi. Nadam se da neće biti težih dana, ali ako ih bude, spremni ste“, rekao je on vojnicima IAF-a.

Sky Dew, takođe nazvan „Aerostat sistem visoke dostupnosti“, razvijen je za otkrivanje niza vazdušnih pretnji, uključujući rakete dugog dometa, krstareće rakete i dronove.

Hezbolah je 21. februara napao niz izraelskih naselja i vojnih lokacija u blizini granične linije sa Libanom.

U šest odvojenih saopštenja, Hezbolah je rekao da su njihovi borci gađali okupljanja izraelskih trupa na mestu Mardž, kao i u naseljima Even Menahem i Šomera.

Takođe su najavili napad na dve zgrade koje su zauzele trupe u naselju Avivim i saopštili da su njihovi borci gađali dva skupa u Metuli i granatirali naselje.

Grupa je u tri druga saopštenja navela da su njeni borci takođe granatirali vojna mesta Ruvaisat Al-Alam, Zibdin i Zarit.

Napadi su izvedeni u znak podrške Pojasu Gaze i kao odgovor na nedavne izraelske napade na južni Liban, navodi Hezbolah.

Kao odgovor na napad, Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su da su napale tri komandna centra Hezbolaha u južnom Libanu i izvršile artiljerijsko granatiranje kako bi „uklonile pretnje“ u gradovima Alma al Šaab i Dajra, što možete videti u videu ispod.

IDF je takođe saopštila da je 869. jedinica za prikupljanje borbenih obaveštajnih podataka uočila nekoliko boraca Hezbolaha kako ulaze u zgradu u gradu Jarun u južnom Libanu dan ranije, i brzo je pozvala na vazdušni napad na nju.

Sukobi na libansko-izraelskoj granici prvi put su izbili nakon početka rata u Pojasu Gaze, pri čemu su Hezbolah i njihovi saveznici izveli napade u znak podrške Pojasu.

Do sada su u sukobima na granici poginulo šest civila na izraelskoj strani, kao i najmanje deset vojnika i rezervista ID. Na libanskoj strani ubijeno je više od 300 ljudi, uključujući 195 boraca Hezbolaha i najmanje 40 civila.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version