Naslovna Novosti Prvi zabeležen slučaj u svetu: Ukrajinci oborili rusku bespilotnu letelicu pomoću FPV...

Prvi zabeležen slučaj u svetu: Ukrajinci oborili rusku bespilotnu letelicu pomoću FPV drona [VIDEO]

0
ukrajinska vojska oborila rusku bespilotnu letelicu pomocu fpv drona
ukrajinska vojska oborila rusku bespilotnu letelicu pomocu fpv drona
google news

Ukrajinski operateri FPV dronova uspeli su da presretnu rusku jurišnu bespilotnu letelicu koja je letela u oblasti Hersona. Video snimak trenutka pogotka odmah su objavili na društvenim mrežama.

Vojnici ukrajinske jedinice „Ajaks” 126. brigade Teritorijalne odbrane su oborili rusku bespilotnu letelicu koja je letela u vazdušnom prostoru levo od Hersonske oblasti, kod sela Krinki, a koje su juče izgubili.

FPV-дрон "Птахів Мадяра" збиває російський безпілотник [Лютий 2024]

Do danas, ovo bi mogao biti čak i prvi poznati slučaj presretanja bespilotne letelice (UAV) pomoću FPV drona, koji košta nešto više od 400 dolara.

Video materijal pokazuje kako rusku jurišnu bespilotnu letelicu detektuje drugi dron ukrajinskih oružanih snaga. Kao što se vidi, tek iz drugog pokušaja ukrajinski dron uspeva da stigne do cilja.

Prema tvrdnjama komandanta jedinice “Ptice Mađara“, “Rusi su nedavno počeli da dobijaju prve serije jurišnih dronova sa fiksnim krilima”. Imaju tehničke karakteristike koje im omogućavaju da budu opremljene bojevom glavom teškom između 2,5 i 5 kilograma.

Rusija i Ukrajina su aktivno uključene u „rat dronova“. Raspoređivanje dronova u Ukrajini se razvija enormno, paralelno sa okolnostima na bojnom polju. Prilagođavajući svoje taktike, obe strane svakodnevno bacaju nove vrste bespilotnih letelica u borbu.

Rusija takođe koristi značajan broj bespilotnih letelica različitih tipova, posebno za udar na ciljeve širom Ukrajine, a isto se dešava i na suprotnoj strani. Nedavno smo pisali o čak 62 vrste dalekometnih, koji se proizvode ili sklapaju u Ukrajini.

Ukrajinske oružane snage trpe značajne gubitke, ostajući bez oko 10.000 dronova mesečno, naglašavajući izazov sa kojim se suočavaju u borbi protiv ruskih sistema elektronskog ratovanja.

Međutim, ukrajinski dronovi ipak doprinose uništavanju ruske opreme, pokazujući njihov uticaj na bojnom polju.

Sukob u Ukrajini se takođe smatra „prvim ratom bespilotnih letelica“, jer ukrajinske snage lansiraju brojne dronove napunjene eksplozivom na ruske položaje na frontu. FPV dronovi, koji se obično koriste za snimanje, sada su opremljeni eksplozivom i bačeni u bitku.

FPV bespilotne letelice takođe služe Ukrajini kao odgovor na nedostatak artiljerijskih granata, što je navelo ukrajinske oružane snage da pokrenu vojni program za nabavku milion FPV dronova.

Kako rat ulazi u treću kalendarsku godinu, nijedna strana nije blizu postizanja vazdušne nadmoći. Većina vojnih analitičara je očekivala da će Rusija, sa znatno superiornijom flotom aviona u odnosu na ukrajinsku, brzo preuzeti kontrolu nad spornim vazdušnim prostorom na početku sukoba.

Ali iznenađujuće, odbrana Ukrajine, ojačana zapadnim sistemima, uspela je da odbije i odvrati ruske avione od izvođenja udara slobodno duž cele Ukrajine.

Nemogućnost bilo koje strane da prodre u integrisanu protivvazdušnu odbranu druge strane primorala ih je da povećaju agilnost svojih snaga na zemlji i da se više oslanjaju na stalna oružja, uključujući artiljeriju velikog dometa, projektile i bespilotne letelice.

Ovi uslovi su doveli do razvoja novih tehnologija bespilotnih letelica koje bi mogle pomoći ali i odmoći jednoj od zaraćenih strana. Dronovi definitivno postaju sve značajniji faktor u sukobima.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version