Naslovna Novosti Novi teški dron vertikalnog poletanja i sletanja uspešno prolazi faze testiranja u...

Novi teški dron vertikalnog poletanja i sletanja uspešno prolazi faze testiranja u Rusiji

0
novi teski dron vertikalnog poletanja i sletanja uspesno prolazi faze testiranja u rusiji
novi teski dron vertikalnog poletanja i sletanja uspesno prolazi faze testiranja u rusiji
google news

U Rusiji javljaju o uspešnom testiranju prototipa teške bespilotne letelice sposobne za vertikalno poletanje i sletanje. Vest nam donosi Ujedinjena avio kompanija (UAC).

Pojašnjeno je da dizajneri Konstruktorskog biroa Suhoj na sopstvenu inicijativu sprovode radove na stvaranju fundamentalno novog bespilotnog transportnog sistema van aerodroma.

Kako naglašavaju proizvođači, novi dron ne zahteva posebno pripremljene lokacije i aerodromsku infrastrukturu za poletanje i sletanje. Omogućiće rešavanje širokog spektra transportnih i logističkih problema, dopremanje tereta za različite namene u teško dostupna naselja gde je saobraćajna mreža slabo razvijena ili nema aerodroma.

“Naša bespilotna letelica kombinuje prednosti aviona i sposobnosti helikoptera”, navode iz UAC. Hibridni pogonski sistem uključuje električni pogonski sistem za podizanje i klipni pogonski motor.

Vertikalno poletanje i sletanje se obavljaju podiznim motorima koji se nalaze na gredama krila. Nakon poletanja, benzinski motor kreće sa radom. Ovo tehničko rešenje omogućava da dron bude veoma efikasan u potrošnji goriva i bez stvaranja skupe aerodromske infrastrukture.

“Krilo povećava efikasnost goriva, a zahvaljujući mogućnosti vertikalnog poletanja nije potrebna izgradnja skupe aerodromske infrastrukture i piste”, rekao je rukovodilac projekta bespilotnog transportnog sistema van aerodroma (BTS-VAB) Konstruktorskog biroa Suhoj, Ujedinjene avio-kompanije Jevgenij Rubcov.

On je dodao da se poletanje, let na ruti i sletanje obavljaju u potpuno automatskom režimu bez direktnog učešća operatera. Međutim, u slučaju nužde, operater ima mogućnost da promeni rutu.

Iz kompanije UAC naglašavaju da se novi bespilotni transportni sistem kreira za letove u radijusu od 500 kilometara od stalne baze i da će moći da preveze do 300 kilograma tereta.

Pres-služba UAC-a je naglasila da uspešna letačka ispitivanja sistema kontrole vertikalnog poletanja i sletanja otvaraju put za dalju realizaciju projekta, koji podrazumeva stvaranje potpuno novog sistema transportno-logističkih usluga.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version