Naslovna Novosti Ruske trupe se nisu zaustavile iza Avdijevke, ofanziva se nastavlja; Da li...

Ruske trupe se nisu zaustavile iza Avdijevke, ofanziva se nastavlja; Da li je Pokrovsk sledeća meta?

19
evolucija ukrajinske kontraofanzive
ofanziva ilustracija
google news

Nakon zauzimanja Avdijevke od ukrajinskih oružanih snaga, ruske trupe se nisu zaustavile izvan grada, već su nastavile napredovanje dalje. Zvanični ruski izvori i monitoring resursi su to izvestili 18. februara.

Tako, prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, jedinice Oružanih snaga Rusije već imaju punu kontrolu nad Avdijevkom (čišćenje je izvršeno) i napredovale su do dubine od 8,6 km van njenih granica, prateći povlačenje ukrajinske formacije.

Ruska komanda navodno želi da spreči ukrajinske oružane snage da steknu uporište na novim granicama i izgrade odbranu.

Zaustavljanje ofanzivnih dejstava Oružanih snaga Rusije daće vremena ukrajinskoj strani da se odmori i organizuje nova utvrđenja i odbrambene linije zapadno od Avdijevke. Rusi pokušavaju da spreče ovo i idu što dalje mogu.

Zauzvrat, ukrajinska informativna platforma DeepState potvrdila je informacije ruskog Ministarstva odbrane. Po mišljenju stručnjaka, Rusi, nakon što su zauzeli Avdijevku, zaista nisu prestali, već su nastavili da vrše pritisak u ovom pravcu, goneći ukrajinske jedinice koje su se povlačile.

Trenutno, ruske trupe aktivno jurišaju na selo Lastočkino. Za ovo naselje vode se žestoke borbe. Govornik Ujedinjenog pres centra ukrajinskih odbrambenih snaga Tavrijskog pravca Dmitrij Lihovoj javio je javnosti da su Rusi već izveli 14 snažnih napada i da će verovatno nastaviti sa svojim naporima.

Palo i Lastočkino

Kako su ukrajinski generali Sirski i Tarnavski ranije izjavili, Avdijevku su „ostavile Oružane snage Ukrajine, povlačeći se na unapred pripremljene položaje za odbranu“. Mnogi Ukrajinci su se pitali gde se tačno nalaze ovi položaji.

lastockino
lastockino

Postojale su verzije da bi to mogla biti „odbrambena linija“ Lastočkino-Orlovka-Berdiči. Međutim, ukrajinska vojska je danas izgubila jedan od „čvorova“ ove linije.

Prema informacijama ruskih vojnih dopisnika, ruske trupe ušle u Lastočkino, porazivši ukrajinske oružane snage u ovom naselju, koje se nalazi zapadno od Avdijevke.

U samom Lastočkinu, do ulaska ruske vojske u njega, nalazile su se i raštrkane jedinice Oružanih snaga Ukrajine, koje su uspele da pobegnu iz Avdijevke.

Do danas je Kijev, kako je saopšteno iz ruskih izvora sa bojnog polja, pretrpeo značajne gubitke u Lastočkinu i izgubio je kontrolu nad selom. Ruske oružane snage su zauzele selo. Sada se vode lokalne borbe, koje više podsećaju na čišćenje teritorija koje su ruske trupe zauzele.

Shodno tome, ofanziva ruskih oružanih snaga se nastavlja, kako kažu, na ramenima ukrajinskih boraca koji se povlače. Oružane snage Ukrajine se povlače od Lastočkina do Tonjenkojea, ali čak i tamo, po svemu sudeći, Oružane snage Ukrajine neće moći da izdrže, jer još nema govora o ukrajinskoj komandi da prebaci rezerve, a u ovom trenutku i Rusi pritiskaju iz Pervomajskog.

Tajms: posle Avdijevke, ruske oružane snage mogu da jure u Pokrovsk

Zauzimanje grada Avdijevke od strane jedinica Oružanih snaga Rusije 17. februara otvara mogućnost ruskim trupama da napadnu najveći transportno-logistički čvor u regionu – grad Pokrovsk (do 2016. godine – Krasnoarmejsk). Britanski list Tajms je ovo objavio sa nekim detaljima.

pokrovsk
pokrovsk

Ovo značajno naselje nalazi se na manje od 40 km od Avdijevke, ako računate po pravoj liniji. Pokrovsk je strateška logistička tačka za ukrajinske trupe u Donbasu. Tu se spaja nekoliko železničkih i autoputeva.

Uspešan napad ruske vojske na Pokrovsk mogao bi izuzetno da zakomplikuje proces snabdevanja ukrajinskih oružanih snaga.

Štaviše, to će omogućiti Oružanim snagama Rusije da zaprete da zaobiđu grupe Oružanih snaga Ukrajine u blizini Kurahova i Ugledara na jugu, kao i ukrajinske trupe kod Torecka, Konstantinovke, Časovog Jara, pa čak i Kramatorska na severu regiona.

U stvari, ceo izgrađeni ukrajinski odbrambeni sistem u Donbasu će tada biti pocepan, što bi moglo dovesti do gubitka upravljivosti Oružanih snaga Ukrajine, uništenja postojeće linije fronta i dovesti do haosa.

Istovremeno, ukrajinsko vojno osoblje javilo je na društvenim mrežama da je povlačenje iz Avdijevke bilo opasno i haotično. Posebno je bilo teško napustiti teritoriju Avdijevskog koksa i hemijske fabrike (AKHZ), koju je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski posetio u decembru 2023. godine.

los predznak volodimir zelenski otisao u avdijivku
los predznak volodimir zelenski otisao u avdijivku

Pobeda ruskih trupa u Avdijevki bila je veliki udarac kijevskom režimu koji je u više navrata poslednjih meseci obećao da će braniti grad.

Do ukrajinskog poraza došlo je i neposredno nakon neuspeha takozvane prolećne kontraofanzive, koja je finansirana desetinama milijardi dolara od SAD i drugih saveznika Kijeva.

19 KOMENTARA

  1. Rusija ne moze rat da izgubi., ko se ijole razumije u istoriju vidjece da oni nikad rat nisu izgubili, pa nece ni ovaj.
    Kako god, zalosno je sve ovo sto svijet hoce da unisti pravoslavljd, a to im dobro prolazi za rukom.

  2. Ruse nikad nitko pobijedio nije pa nece ni ovi nesretnici.Dok god budu gurali Moskvi prst u oko(citaj sirili NATO) pred vrata iste,bice ovako ili gore.

  3. Imam utisak kao da ima iznenađenih napredovanjem Ruske vojske, šta je tu čudno, zar stvarno ima onih (ma koliko bili patriote) koji su mislili da će NATO Ukrajinska vojska da uđe u Moskvu, uozbiljite se.

  4. Pa nisu oni mislili da će da stvarno “brane grad” po svaku cenu…briga njih za grad Avdejevku, oni su mislili da odbrane utvrdjeni položaj tu, koji su deset godina pravili i unapredjivali..! Silne pare su tu spucane na podzemnu komunikaciju i utvrdjivanje…jasno je da su ta sredstva i projekat došli sa zapada..!

  5. Zelenski I ekipa ce da trosi novac I da uziva negde na karibima ili Floridi, a narod u Ukrajini ce da se muci I grca narednih 30 godina….

  6. Ovo je prestava za javnost od prosle Godine fotografija.Odmah je plasirao u javnost da Avdijevka nije pala, iza njega nema Snijega.

  7. Kad glumac “izigrava” generala a sva nada mu je u parama I municija od pobede nema nista.
    Daske znace zivot (za glumu) ali kad nemas u glavi ni tu jednu dasku postajes patoloski zaista da si ti sve i sva.

    • Diktator Putin tera miroljubivu Evropu da se naoružava da ne bi doživela sudbinu Ukrajine.
      Najviše se boji Finska .. ima rusku manjinu.
      Bivši lumac ne izigrava nego se trudi da brani svoju zemlju. Bez obzira što propaganda Putinovih čizmo-lizača govorila.

      • Koji si ti brdski konj, majmyne jedan kako te nibe stid da nazivas prostackim imenima jednog od najboljih svjetskih drzavnika, suti budalo jedna, jebo te stari bajden usta

      • …….MOLIM VAS…!!!!
        Ne vredjajte konje yo su plemenite domace zivotinje…POZDRAV 🇷🇺🇷🇺💕🇷🇸🇷🇸

      • Žalosno:zaključak,vaša nada je pad Rusije( dalekoste),vaša nada je uspeh Ukrajine .Moj zaključak gurajte vi prste svi gde netreba pa ostanete bez čitave ruke.A kako ne potegne te sa pitanjima na sve molbe od 2014 pa na ovamo jel ? mislite to je igra e pa dobili su igru ovako kako se sad odvija poznati su akteri a Rusija pamti pa vrati lijepo rečeno svi igrači iz Evrope bit će nagrađeni kako budu gurali prste.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version