Naslovna Novosti Ruskoj Crnomorskoj floti ostalo samo 5 brodova klase Ropuča nakon potonuća desantnog...

Ruskoj Crnomorskoj floti ostalo samo 5 brodova klase Ropuča nakon potonuća desantnog „Cezar Kunikov“

4
ruskoj crnomorskoj floti ostalo samo 5 brodova klase ropuca nakon potonuca desantnog „cezar kunikov
ruskoj crnomorskoj floti ostalo samo 5 brodova klase ropuca nakon potonuca desantnog „cezar kunikov
google news

U ruskoj Crnomorskoj floti ostalo je samo pet amfibijskih jurišnih brodova klase Ropuča, od prethodnih ukupno 13, nakon potonuća Cezara Kunikova 14. februara, rekao je portparol Ratne mornarice Ukrajine Dmitro Pletenčuk.

Veliki desantni brod “Cezar Kunikov” potopljen je u jutarnjim satima 14. februara, u blizini obale grada Alupka na poluostrvu Krim, pomorskim dronovima Magura V5, saopštili su izvori iz ukrajinske vojne obaveštajne službe (GUR).

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine je takođe saopštio da je to zajednička operacija vojske i vojnih obaveštajnih službi. Dmitro Pletenčuk je naveo da je samo pet od 13 brodova „775” (klase Ropuča) ostalo u ruskoj Crnomorskoj floti.

Forbs je 14. februara napisao da su samo četiri amfibijska broda ostala nakon potonuća Cezar Kunikov, flote koja je uključivala i brodove klase Ropuča i Tapir.

Prema podacima ukrajinske vojne obaveštajne službe (GUR), brod „Cezar Kunikov“ je inače imao posadu do 87 ljudi. U trenutku objavljivanja nije jasno koliko je članova posade bilo na brodu kada je potonuo.

Ukrajinske obaveštajne službe saopštile su da su operacije potrage i spasavanja bile neuspešne, dok iz ruskih izvora stiže da su svi evakuisani, međutim trenutno nema zvanične potvrde ove tvrdnje.

Snimci nam potvrđuju da šanse za evakuaciju nisu velike. U toj oblasti su primećeni ruski vojni helikopteri, koji verovatno izvode operaciju spasavanja.

Odgovornost za napad preuzela je nedavno predstavljena Grupa 13 Glavne obaveštajne uprave Ukrajine, koja je objavila snimak sa pomorskog drona. Komandant jedinice sa pozivnim znakom „13.“ nedavno je dao intervju preuzimajući odgovornost za napade na brodove ruske Crnomorske flote.

Sestrinski brod Cezar Kunikov, Novočerkask, „potpuno je uništen” ukrajinskim raketnim napadom u decembru 2023. godine, dok je bio usidren u Feodosiji, na Krimu, naveli su tada čak i izvori iz britanskog Ministarstva odbrane.

Sa druge strane, rusko Ministarstvo odbrane 26. decembra. je izjavilo da u raketnom udaru samo oštećen ruski desantni brod Novočerkask projekta 775 u njegovoj matičnoj bazi.

Novočerkask je brod srednje veličine, dugačak oko 113 metara, dizajniran za amfibijske misije i sposoban da nosi oklopna vozila. Ima posadu od približno 87 ljudi i može da ponese još 240 vojnika sa svom opremom.

Cezar Kunikov ima slične specifikacije. Desantni brod projekta 775, dužine je 112,5 metara, širine 15 metara i gaza od 3,7 metara. Naoružan je 2×2 57mm AK-725 artiljerijskim lanserima, 4×8 MANPADS lanserima i 2×30 122mm A-215 „Grad-M“ MLRS lanserima. Brod ima posadu od 87 ljudi.

Oba broda su prethodno oštećena u ukrajinskim vojnim napadima na lučki grad Berdjansk u martu 2022. Uništen je i amfibijski jurišni brod Saratov klase Tapir.

Amfibijski jurišni brod Minsk takođe je uništen u ukrajinskom napadu na brodogradilište Sevmorzavod na okupiranom Krimu u septembru 2023. godine.

zarobljena magura nasukana na obali
zarobljena magura nasukana na obali

Na sajtu Crnomorske flote Rusije navedeno je da je od 2024. godine u floti ostalo samo pet desantnih brodova, uključujući i Cezar Kunikov.

Ukrajina je u više navrata udarala rusku crnomorsku flotu od početka eskalacije sukoba, uključujući potapanje vodeće krstarice Moskva u aprilu 2022. i raketni napad na štab flote na Krimu.

4 KOMENTARA

  1. Nasli ukrainci rupu, koriste americko izvidjanje i komunikaciju da ih Rusi ne otkriju i napadaju u jatu sa gliserima ko osice, pa od deset camaca dovoljno da dva pogode u istu rupu, mislim da je opste glupo sto Rusi ne obaraju ili debelo ometaju americke spijunske dronove.

    • Тачно. Али како да обориш нешто што не лети у твом ваздушном простору,већ у некој другој земљи. При томе Русија и NATO нису у рату. И Србија продаје гранате 122мм Украјини.па нисмо у рату са Русијом.
      Где је електронско ометање дронова од стране Русије. Имају ли га уопште? Много је корупције у Русији и велико је питање колико чега има

  2. Остало их само пет?! А колико их је остало украјини? Нула! И то не само десантних бродова него било којих. Ето, имају ове дрончиће али и то ће брзо бити само пуко сећање. Радите Браћо Руси!

    • ukrajni nije ostao ni jedan, ali ako se amerika pita ima cim se ukaze prilika svaka zemlja evrope koja ima brodove da im da po par komada, Cezar jeste bio mator brod, ali nije bas bio za otpis, nije ni jedan iz klase 775, neke od njih su hteli da rashoduju, pugotovo komandni brod Moskve, koliko se secam hteo je Putin jos pre desetak godina da ga rastope ali se vojska molila da ga sacuvaju, generalno gledati, pola flote u svetu su brodovi stari po nekoliko decenija, dok noviji brodovi idu po remontima i prepravkama.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version