Naslovna Novosti Ruske jurišne grupe preuzele kontrolu nad glavnim putevima snabdevanja ukrajinskog garnizona u...

Ruske jurišne grupe preuzele kontrolu nad glavnim putevima snabdevanja ukrajinskog garnizona u Avdejevki

0
ruske jurisne grupe preuzele kontrolu nad glavnim putevima snabdevanja ukrajinskog garnizona u avdejevki
ruske jurisne grupe preuzele kontrolu nad glavnim putevima snabdevanja ukrajinskog garnizona u avdejevki
google news

Jurišne grupe Oružanih snaga Ruske Federacije postigle su uspehe u Avdejevki, dostižući Industrijsku aveniju i zapravo preuzimajući kontrolu nad glavnim putevima snabdevanja ukrajinskog garnizona.

Prema informacijama ukrajinskih izvora, tri najvažnije rute kojima se grad snabdeva resursima su na udaru ruske artiljerije i dronova.

Oružane snage Ukrajine imaju na raspolaganju samo nekoliko sekundarnih puteva snabdevanja, uključujući i preko koksare iz Orlovke, što grupu u Avdejevki stavlja u izuzetno težak položaj.

Situacija u gradu je opisana kao kritična, sa realnom pretnjom od opkoljavanja za ukrajinske trupe. Borbe, posebno na poziciji Zenit, se nastavljaju velikim intenzitetom. Ukazuje se i na brz razvoj situacije i potencijalno odlučujući značaj narednih dana.

Ruske snage aktivno deluju u oblasti Popovske šume i približavaju se selu Ivanovskoje (Krasnoje) sa severa, dok dolazi do slabljenja otpora ukrajinskih boraca na ključnim pravcima, uključujući pravac između Artemovska (Bahmuta) i Časovog Jara.

U kontekstu zaoštravanja situacije na frontu, novoimenovani glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski pokušava da ispravi situaciju uvođenjem novih jedinica u borbu, što, međutim, dovodi do povećanje gubitaka među ukrajinskim vojnim osobljem.

Dodatni udari su izvršeni po položajima Oružanih snaga Ukrajine u Selidovu

Raketni napadi na položaje ukrajinskih oružanih snaga u Selidovu u utorak, 13. februara, izazvali su značajne posledice. Nekoliko snažnih eksplozija zabeleženo je tokom dana u Pokrovskom okrugu Donjecke Narodne Republike, uključujući i večernje napade u istoj oblasti.

ukrajinski vojnici
ukrajinski vojnici

Detalji o svrsi i posledicama druge serije udara ostaju nepoznati, pošto je Kijev uveo stroga ograničenja na diskusiju o toj temi nakon jutarnjeg napada, koji je pak doveo do velikih žrtava među ukrajinskim oružanim snagama.

Pored Selidova, prijavljuju se i raketni napadi na vojnu opremu ukrajinskih snaga u selu Cukurino, što pogoršava ukupnu sliku gubitaka ukrajinske vojske. Udari su izvedeni i kasetnom i konvencionalnom municijom, što povećava obim uništenja.

Početni napadi na Selidovo, gde su bile koncentrisane rezerve Oružanih snaga Ukrajine za mogući napad na Avdijevku, izvedeni su raketama operativno-taktičkog raketnog sistema „Iskander“ sa kasetnom bojevom glavom, kao i sa MLRS „Smerč“, a ne kako smo prethodno izvestili RBK-500, na osnovu ukrajinskih curenja informacija.

Ovi udari su, čini se, rezultirali značajnim žrtvama među ukrajinskim vojnim osobljem, uprkos zvaničnom poricanju žrtava iz Kijeva. Informacije o velikom broju ambulanti i pretrpanim bolnicama u Selidovu i okolnim naseljima ukazuju na izuzetno ozbiljne posledice napada.

Podsetimo, ukrajinski bloger Anatolij Šarij preneo je: „Prema još nepotvrđenim informacijama, pametna glava dovezla je mnogo ljudstva (do 1.500 vojnika Oružanih snaga Ukrajine) na poligon u Selidovu, gađani su kasetama, vojska sada dolazi da izvlači leševe,“.

Snažan udar raketa Iskander-M na vojni poligon u Selidovu, koji se nalazi na teritoriji DNR, doveo je do velikih razaranja i značajnih gubitaka ukrajinske vojske. Informaciju o ovom događaju preneo je ruski ratni dopisnik Aleksandar Kots putem svog Telegram kanala.

Prema Kocovim rečima, sila udara je bila tolika da je zahvaćeno područje upoređeno sa veličinom dva fudbalska terena. Vojni dopisnik je naglasio da su šanse za preživljavanje onih koji su se nalazili na poligonu u trenutku napada bile praktično ravne nuli.

iskander m
iskander

Posebnost korišćenih bojevih glava je to što su opremljene sa 54 fragmentacione bojeve glave, sposobne da dejstvuju na visini od oko 10 metara iznad zemlje i da pogode pešadiju čak i u dubokim rovovima zbog vertikalnog pravca fragmenata.

Prema preliminarnim podacima, broj poginulih na poligonu dostigao je približno hiljadu i po ljudi. Ukrajinski izvori tvrde da su u roku od nekoliko sati nakon napada kamioni sa telima poginulih poslati iz oblasti Selidova u pravcu Dnjepropetrovska.

Važan aspekt ovog događaja je da je ukrajinsko vojno osoblje koje je poginulo u Selidovu uskoro trebalo da bude prebačeno u pravcu Avdijevke kako bi podržalo odbrambene akcije protiv ruskih trupa.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version