Naslovna Novosti Vojska SAD poručila dronove presretače Kojot kako bi se suprotstavili napadima na...

Vojska SAD poručila dronove presretače Kojot kako bi se suprotstavili napadima na američke baze

0
coyote hero
coyote hero
google news

Američka vojska dodelila je RTX ugovor za proizvodnju 600 dronova presretača Coyote 2C. Vrednost ugovora je 75 miliona dolara. Planirano je da se dronovi presretači koriste za odbijanje napada jemenskih Huta na američke ratne brodove u Crvenom moru, kao i na američke baze na Bliskom istoku.

Kako navodi američki Difens post, ugovor podrazumeva povećanje proizvodnih kapaciteta za proizvodnju 6 hiljada kinetičkih i 700 jedinica nekinetičkih dronova Kojot, kao i 252 stacionarna, 52 mobilna lansera, 118 stacionarnih radara Ku-pojasa i 33 mobilna radara.

Vojska SAD namerava da sklopi ugovor sa kompanijom Raytheon (RTX), koja je prvi proizvođač ovog bespilotnog sistema, ali razmatra mogućnost kupovine od drugih zainteresovanih kompanija koje imaju mogućnost da ispune sve zahteve.

Bespilotne letelice presretači Coyote, opremljene mlaznim motorima, predstavljaju bespilotni sistem sa radarskim navođenjem i, u zavisnosti od modifikacije, kinetičkim i nekinetičkim opcijama bojeve glave.

Presretač za višekratnu upotrebu može se integrisati sa stacionarnim i mobilnim integrisanim sistemima protiv bespilotnih letelica zasnovanim na kopnenim vozilima, helikopterima i brodovima.

Njegov radio-frekventni sistem Ku-opsega je sposoban da prati i otkriva neprijateljske bespilotne letelice, projektile, artiljerijske sisteme i minobacače.

Mali Kojot je u stanju da pogodi male i velike sisteme bespilotnih letelica na većim dometima i većim visinama od efektora slične klase. U stanju je da pogodi pojedinačne pretnje dronom, kao i rojeve, i to sa skraćenim vremenskim rokovima angažovanja kako bi se porazilo više meta.

kojot presretac dronova
kojot presretac dronova

Upareni sa Raytheon-ovim Ku-band radio-frekventnim senzorom, ili KuRFS radarom, sistemi pružaju osnovne mogućnosti otkrivanja i poraza u odbrani od bespilotnih letelica.

Termin „kinetički“, u američkom vojnom jeziku, generalno se odnosi na projektile ili druge tradicionalne vrste oružja koje direktno pogađaju svoje mete.

Nekinetički sistemi, kao što su alati za elektronsko ratovanje ili mikrotalasi velike snage, koriste druge vrste sposobnosti za uništavanje neprijateljskih sistema. Raytheon je takođe razvio višekratnu, nekinetičku Block 3 varijantu Kojota.

Kako je izvestio portparol Pentagona Patrik Rajder, 9. januara, američka vojska je napadnuta u Iraku i Siriji 127 puta od sredine oktobra prošle godine. Istovremeno su se dogodila 52 napada na ciljeve na teritoriji Iraka, a 75 na teritoriji Sirije. Ovu podaci se sada smatraju zastarelim sobzirom da se umeđuvremenu dogodilo još napada.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version