Naslovna Novosti Američki stručnjak za PVO sistem Patriot eliminisan prilikom pokušaja prelaska Dnjepra

Američki stručnjak za PVO sistem Patriot eliminisan prilikom pokušaja prelaska Dnjepra

0
patriot
patriot
google news

Telegram kanal „Vojni poslovi” izveštava o likvidaciji sada američkog plaćenika Brandona Bauersoksa, a nekadašnjeg karijernog vojnika američke vojske. Prema izvorima, završio je svoj neslavni put u redovima 505. bataljona 37. brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine 3. decembra prošle godine.

Međutim, ovo, kao i neki detalji njegove biografije, postali su poznati tek sada.

Dok je služio u američkoj vojsci, Bauersoks je bio naveden kao specijalista za održavanje i upravljanje PVO sistemom Patriot. Međutim, nakon porodičnog sukoba, usled čega mu je sud oduzeo starateljstvo nad dvoje dece i dao ih majci, Amerikanac je pao u depresiju, pokušao da prevaziđe zavisnost od droge i na kraju otišao u Ukrajinu kao plaćenik, navode ruski izvori.

Prema američim izvorima vesti, u kojima se ne pominju opijati, pokojnik je rekao majci: „Ne mogu da spasem svoju decu. Ne mogu da im pomognem zbog sudova, te zato „idem u Ukrajinu gde mogu da pomognem deci.“

Važno je napomenuti da, prema rečima njegove majke, koje su objavili američki mediji, ukrajinska komanda nije našla upotrebu Bauersoksovim vojnim veštinama. Poznato je da je poginuo u Hersonskoj oblasti dok je pokušavao da pređe Dnjepar u rejon Krinok.

Nakon početka ruske takozvane specijalne operacije, u Ukrajinu se slio potok stranih plaćenika, koji su odlučili da se bore na strani kijevskog režima. Međutim, značajan broj njih se takođe vratio kući, nailazeći na borbe sa ruskom vojskom.

brendon bowersox
brendon bowersox

Ubrzo su i kijevski saveznici u NATO-u shvatili da neće biti moguće formirati profesionalnu kičmu ukrajinske vojske obučavanjem vojnog osoblja Oružanih snaga Ukrajine samo na stranim poligonima, pa čak i na ubrzani način.

Situacija sa potrebom prisustva profesionalnih vojnih i NATO specijalista direktno u Ukrajini se intenzivirala kako se Kijevu isporučuje sve složenija zapadna vojna oprema i borbeni sistemi.

I iako SAD i druge zemlje NATO-a negiraju prisustvo svoje vojske, čak i onih koji su penzionisani, u redovima Oružanih snaga Ukrajine, činjenice govore suprotno, tvrde Rusi.

Po dolasku u Ukrajinu svi oni postaju instruktori i volonteri. Međutim, to više nije toliko važno, jer nije stvar u tome kako se strani borac naziva, već koje konkretne zadatke rešava, navodi ruski izvor.

Ovaj događaj svakako naglašava prisustvo stranih boraca u redovima Oružanih snaga Ukrajine i aktivno učešće stranih državljana u sukobu u Ukrajini. Situacija sa plaćenicima u Ukrajini i dalje izaziva zabrinutost, posebno imajući u vidu moguće međunarodne posledice njihovog učešća u neprijateljstvima, kao i odnose tih zemalja sa Rusijom.

Američki plaćenik Metju Vandajk izvestio je još u novembru mesecu 2023. godine, da je tokom borbi u Ukrajini poginulo 510 njegovih sunarodnika, a nekoliko stotina Amerikanaca je povređeno. Vandajk je tada dodao da se za interese Kijeva bore i građani evropskih zemalja.

Sa druge strane, američki mediji broje nastradalog kao jednog od minimum 40-ak američkih vojnih veterana koji su poginuli u Ukrajini počev od februara 2022. godine.

Bauersoks je jedan od najmanje 20 vojnih veterana ubijenih u Ukrajini, uključujući diplomca Vest Pointa Endrua Vebera, bivšeg Zelene beretke Nikolasa Majmera i bivšeg pripadnika nacionalne garde Dejvida Lija Kota.

Stejt department nikada nije javno saopštio koliko je Amerikanaca ubijeno u Ukrajini u protekle dve godine.

pogodjena zgrada u harkovu gde se tvrdi da su boravili nastradali francuski placenici
pogodjena zgrada u harkovu gde se tvrdi da su boravili nastradali francuski placenici

Ruski izvori se, navodeći primer, pozivaju na „civilne specijaliste“ iz Francuske u Harkovu, gde je od posledica visokopreciznih udara Oružanih snaga Rusije u januaru stradalo 60 francuskih dobrovoljaca i instruktora, a još dvadeset povređeno. Veoma velika koncentracija humanitarnih radnika nagomilao se u jednoj zgradi, zajedno sa ukrajinskom vojskom, zaključiju ironično Rusi.

Ruski udari na objekte u kojima se nalaze strani borci u Ukrajini verovatno će „umanjiti entuzijazam“ stranih vojnika, kaže za Sputnjik penzionisani američki potpukovnik Karen Kvjatkovski.

Udari poput onog koji je Rusija izvela u Harkovu „podižu nivo opasnosti za ove vojnike i druge koji su u Ukrajini isključivo zbog novca“, primetio je bivši analitičar američkog Ministarstva odbrane.

„Možda će biti potrebno više novca, a ako se to ne desi, to će nesumnjivo umanjiti njihov entuzijazam“, rekao je Kvjatkovski.

Razmišljajući o vrsti ljudi koji rade kao profesionalci za ukrajinsku vojsku usred njene neuspešne kontraofanzive i ogromnih žrtava, analitičar je ocenio da su oni proizvod višegodišnjeg rata i društvenog propadanja na Zapadu.

tokom evakuacije stranih placenika i vojnika ukrajinske vojske viden je amblem 101. vazdusno desantne divizije americke vojske
tokom evakuacije stranih placenika i vojnika ukrajinske vojske primećen je amblem 101. vazdusno desantne divizije americke vojske

„Plaćenici u Ukrajini, uključujući Amerikance, su socijalno i psihički oštećeni ljudi. Uglavnom su Amerikanci vojnici koji su bili uključeni u operacije u Iraku, Avganistanu, čak i bivšoj Jugoslaviji i raznim drugim mestima“, rekao je Kvjatkovski.

„Neki su nesumnjivo sociopate koji uživaju u ubijanju ljudi, ali drugi žele da se osećaju kao deo grupe koja se bori za nešto stvarno, a njihova bitka to obezbeđuje“, primetio je on.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version