Naslovna Novosti Nova specijalna operacija Oružanih snaga Ukrajine u Crnom moru: Koji ciljevi su...

Nova specijalna operacija Oružanih snaga Ukrajine u Crnom moru: Koji ciljevi su napadnuti? [VIDEO]

3
ukrajinske specijalne snage objavile nove snimke njihovih operacija na krimu
ukrajinske specijalne snage objavile nove snimke njihovih operacija na krimu
google news

Snage za specijalne operacije Odbrambene obaveštajne službe Ukrajine (GUR) objavile su svoj najnoviji promo video i opisali kako su vojnici jedinice „Naval 73” izveli specijalnu operaciju „Citadela” u Crnom moru, u blizini poluostrva Krim.

Cilj operacije je bio da se Rusija liši svojih brojnih sposobnosti za prikupljanje obaveštajnih podataka kao i da garantuju bezbednije kretanje brodova.

⚡СПЕЦОПЕРАЦІЯ «ЦИТАДЕЛЬ»: у Чорному морі ССО підірвали важливий об’єкт рф

Nakon uspešne operacije na jednoj od platformi za vađenje u Crnom moru, Snage za specijalne operacije GUR-a uništile su rusku radarsku stanicu i opremu koja je pomogla Rusima da napadnu južnu Ukrajinu dronovima kamikazama, tvrde iz vojne obaveštajne sluzbe Ukrajine.

Operacija je bila veoma komplikovana jer su ukrajinske snage za specijalne operacije delovale na području gde su stalno patrolirali kako rusko vazduhoplovstvo tako i mornarica.

Nakon povlačenja od platforme sa bezbedne distance, ukrajinski specijalci su detonirali metu. Pored toga, uzeli su opremu ruskih snaga, navodi se uz promo video.

Ukrajinski obaveštajni izveštaji tvrde da su Rusi koristili jednu od nelegalno zaplenjenih platformi za vađenje da poboljšaju rad Mohadžer-6 drona. Tačnije, oni su instalirali opremu koja povećava njen domet i radni domet.

Ukrajinsko glasilo ‘Pravda’ tvrdi da je u pitanju jedna od platformi za bušenje nafte i gasa u blizini Krima, poznatih kao „Kule Bojko”.

Odbrambena obaveštajna služba Ukrajine navodi da su Rusi koristili Mohadžer-6 dron za izviđanje, dok zatim slede naknadni udari dronovima kamikazama Šahed na kritičnu infrastrukturu na jugu Ukrajine.

Pored toga, Rusi su navodno na platformu postavili radarsku stanicu za otkrivanje plovila Neva-B. Uz pomoć ovog radara Rusi su pratili situaciju u severozapadnom delu Crnog mora.

Nedavna specijalna operacija izvedena je u zoni stalnog patroliranja ruske avijacije i flote, ponavljaju Snage za specijalne operacije GUR-a.

ruska vojna avijacija odbila ukrajinski desant brzim camcima i skuterima ukrajinci sve aktivniji oko krima
na svojim camcima i skuterima ukrajinci sve aktivniji oko krima

Ukrajinske specijalne snage već duže vreme povremeno objavljuju svoje promo snimke nastale u Crnom moru od početka aktuelnog sukoba sa Rusijom.

Izveli su niz smelih operacija, koristeći skutere i čamce. Ove operacije, u kojima borci rizikuju živote, nisu imale ozbiljnih strateških efekata dok zaista prikazuju sposobnosti ukrajinskih specijalnih snaga da deluju u teškim pomorskim okruženjima.

Operacije su takođe imale značajan propagandni uticaj tokom ovog dvogodišnjeg sukoba. Cilj im je da prikažu ometanje Rusije da koristi svoju vrednu imovinu, u nastavku njihove vojne operacije.

U prethodnim operacijama za prilazak obali Krima, ukrajinski diverzanti su najćešće koristili vodene skutere Sea-doo GTX 300 i motorne čamce Willard Sea Force 1100 prepravljene za vojne operacije.

Vredi napomenuti da su skuteri bili opremljeni dodatnim kanisterima od 20 litara goriva. Činilo se da su oni direktno povezani sa rezervoarom za gorivo kako bi se povećao njihov domet. Ovaj model skutera ima rezervoar za gorivo od 70 litara, koji obezbeđuje autonomiju do 100-150 kilometara, u zavisnosti od režima koji se koristi.

Mohadžer-6 takođe sposoban da nosi rakete

Mohajer-6 je bespilotna letelica koju je razvila iranska kompanija Iran Aviation Industries Organization (IAIO). Ovaj dron predstavlja nadograđenu verziju prethodnih Mohajer modela i koristi se u vojne svrhe prvenstveno za nadgledanje, izviđanje i obaveštajne misije.

mohajer 6
mohajer 6

Mohajer-6 može biti i borbena bespilotna letelica sposobna da nosi multispektralni nadzorni teret i/ili do četiri precizno vođene municije.

Bespilotna letelica ima pravougaoni trup, nos zakošen nagore, duple repne poluge, horizontalni stabilizator postavljen na vrhu, nenagnute vrhove krila, ravna krila postavljena visoko i na zadnjem delu tela.Takođe ima i usisnike za vazduh na vrhu i dnu Rotax motor.

Mohajer-6 je srednjeg do velikog dometa i opremljen je naprednom avionskom elektronikom. Ima sposobnost prenošenja video snimaka i fotografija u realnom vremenu, što omogućava efikasno praćenje ciljeva na terenu. Takođe može biti opremljen različitim senzorima kao što su infracrvena kamera, optički senzori i radarski sistem za izviđanje.

Ova bespilotna letelica ima autonomnu sposobnost letenja i može se kontrolisati sa zemlje putem daljinskog upravljača. Mohajer-6 je takođe opremljen sistemom za lansiranje i sletanje na kratkom rastojanju, što olakšava operacije u uslovima terena sa ograničenim prostorom za poletanje i sletanje.

Mohajer-6 se u iranskim vojnim snagama najčešće koristi kao deo njihove taktičke i obaveštajne infrastrukture. Takođe se koristi za nadgledanje granica i u svrhu garancije opšte bezbednosti.

Mohajer-6 je jedan od više modela bespilotnih letelica koje je Iran razvio i proizveo, pokazujući impresivnu sposobnosti zemlje u oblasti avionske tehnologije i vojne industrije uprkos dugogodišnjim sankcijama od strane SAD.

Iran ima dron naoružan protivoklopnim bacačem raketa?
Almas pod krilom Mohajer-6

Ukrajinske službe u svojim prošlogodišnjim izveštajima navode da je Iran replicirao izraelsku protivtenkovsku raketu Spike i instalirao je upravo na ovaj dron. U izveštaju se navodilo da je iranski dron Mohajer-6 bio „opremljen protivtenkovskim bacačem raketa“.

Reč je o iranskoj protivoklopnoj raketi Almas, za koju se smatra da je kopija izraelske Spike. Almas je predstavljen 2021. godine.

3 KOMENTARA

  1. Колико још бродова да им потопе па да их схвате озбиљно. До сада 7 бродова и подморница. Мало ли је

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version