Naslovna Novosti U roku od 24 sata SAD bi mogle da odgovore na napad...

U roku od 24 sata SAD bi mogle da odgovore na napad proiranskih grupa, Iran se evakuiše iz Sirije

3
aktivna dejstva britanske i americke transportne avijacije
aktivna dejstva britanske i americke transportne avijacije
google news

Teheran već uveliko povlači svoje trupe iz vazdušne baze T-4 u Homsu u Siriji, očekujući napade američkih i koalicionih snaga. Zauzvrat, Sjedinjene Države evakuišu osoblje iz svoje ambasade u Bagdadu. Po svemu sudeći, Amerikanci se spremaju da napadnu iranske ciljeve u narednih 24 sata.

Istovremeno, SAD postavljaju dodatne sisteme protivvazdušne odbrane u bazi Rukban u Jordanu. Prethodno su ovaj objekat napali dronovi proiranskih grupa. Međutim, Teheran je negirao svoje učešće u napadu.

Uz to, izvori beleže aktivna dejstva britanske i američke transportne avijacije.

Generalno, region je veoma blizu stanja vojnog sukoba velikih razmera. To potvrđuje i šef CIA Vilijam Berns, koji situaciju na Bliskom istoku smatra najeksplozivnijom u poslednjih 40 godina, a slaže se i Entoni Blinken.

Paradoksalno, pre samo nekoliko meseci, Džejk Salivan, savetnik za nacionalnu bezbednost Džoa Bajdena, izjavio je kako je situacija na Bliskom istoku sada mirnija nego u poslednjih 20 godina.

Politiko je juče pisao da bi odgovor Vašingtona na napad na bazu Rukban mogao uključivati napade na iransko osoblje u Iraku i Siriji, kao i na proiranske ciljeve u Persijskom zalivu.

Američki analitičar Bliskog istoka Aron Dejvid Miler smatra da bi uzvratne akcije SAD mogle da izazovu pravi regionalni rat.

Reakcija Irana mogla bi da bude aktiviranje Hezbolaha protiv Izraela i snaga zapadne koalicije.

Uzvratni udari na iranske ciljeve mogli bi da potraju i nekoliko nedelja

Bajdenova administracija još nije u potpunosti odlučila o ciljevima koji će biti pogođeni kao odgovor na napad iranskih zastupnika na američku vojnu bazu u Jordanu.

Američki mediji, pozivajući se na visoke zvaničnike, javljaju da Pentagon priprema dugu kampanju koja bi mogla da traje nekoliko nedelja.

En-Bi-Si izvještava da se ne razmatraju udari na ciljeve direktno unutar Irana kako bi se izbegla nepotrebna eskalacija sukoba. Kao što smo već napomenuli, ciljevi koji se razmatraju uključiće objekte koje kontroliše Teheran u Siriji i Iraku. Ne mogu se isključiti ni sajber operacije.

f 35 ispaljuje aim 120 amraam raketu
f 35 ispaljuje aim 120 amraam raketu

“Američki uzvratni napadi na militante koje podržava Iran biće kampanja koja bi mogla da traje nedeljama. Očekuje se da će mete uključiti iranske mete izvan Irana, a kampanja će uključivati i napade i sajber operacije”, prenosi NBC.

Moguće je da će se glavne akcije odvijati u Siriji. Prema više izvora, SAD već evakuišu osoblje iz diplomatske misije u Damasku, Iran takođe povlači svoje jedinice iz vazduчопловне baze u Homsu. Pretpostavlja se da je do početka američke vojne operacije ostalo manje od jednog dana.

Podsetimo, američka protivvazdušna odbrana navodno nije uspela da presretne dron koji je ubio tri američka vojnika u Jordanu jer je pristigla letelica greškom pomešana sa sopstvenim američkim dronom koji se vraća u bazu.

U trenutku napada u vazdušnom prostoru, pored drona koji je napao američke vojnike, bio je i dron vojske SAD koji se vraćao nakon zadatka. Kao rezultat greške, tri američka vojnika su poginula, a 34 su ranjena. 

iran napao mete u blizini americkog konzulata tvrde stab mosada

Ovi gubici predstavljaju prva zvanično priznata stradanja američke vojske na Bliskom istoku od strane Vašingtona još od izbijanja neprijateljstava u Pojasu Gaze. Američki senator Lindzi Grejem rekao je da bi administracija predsednika Džoa Bajdena trebalo da naredi napad na glavne mete u Iranu.

Međutim, portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani se nije složio, rekavši da Iran nema nikakve veze s tim. „Ove tvrdnje su iznete sa specifičnim političkim ciljevima da se preokrene realnost u regionu i takođe ukazuju na to da su pod uticajem trećih strana, uključujući cionistički režim“, rekao je Kanani.

3 KOMENTARA

  1. Чиста војна логика: кад заврхше са војним базама изван Ирана онда неоптеретћени опасностћу са тих страна крећу на Иран! Зато је рат у Гази и смишљен да крајњи циљ буде Иран. А кад заврше са Ираном крећу на Русију уколико ова пре тога не заузме целу Украјину – а по свему неће, посматрајући како се одвија овај рат.

      • Хе хе! Можеш се ти надати ал они су опкољени са свих страна морем и немају копнене суседе, сем са југа (па и мигранте почели спречавати отуда). Једино кад би им потопио све носаче авиона, (и Британцима) у кратком року поломио би им зубе за дуже време…ал то??

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version