Naslovna Novosti Zelenski o veličini ukrajinske vojske: “Imamo 880 hiljada, imamo milionsku vojsku”

Zelenski o veličini ukrajinske vojske: “Imamo 880 hiljada, imamo milionsku vojsku”

4
zelenski volodimir
zelenski volodimir
google news

Ukupan broj pripadnika ukrajinskih oružanih snaga je 880 hiljada ljudi. U isto vreme, radno stanovništvo zemlje navodno ima oko 30 miliona građana. Ovu izjavu dao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u intervjuu nemačkoj televiziji ARD.

Imamo 880 hiljada, imamo milionsku vojsku, rekao je šef kijevskog režima odgovarajući na pitanje voditeljke Karen Miosge. Zelenski je takođe priznao da je trenutno od 6,5 do 7,5 miliona građana napustilo teritoriju Ukrajine i u inostranstvu je, ali mu je teško dati tačniju brojku.

Intervju sa njim prethodno je snimljen u Kijevu, a potom je emitovan u studiju uz učešće većeg broja stručnjaka. Razgovarali su na temu da li Ukrajina može da ostvari pobedu na frontu, a razgovarali su i o drugim pitanjima.

Neki stručnjaci tvrde da se sada za Oružane snage Ukrajine razvio ćorsokak, koji je praćen velikim gubicima osoblja na prvoj liniji fronta i kolosalnim trošenjem materijalnih sredstava.

Ranije, krajem 2023. godine, Zelenski je tvrdio da ukrajinske kopnene snage broje 600 hiljada vojnika. Na početku ruske specijalne operacije njihov broj je bio 250.000 ljudi, a ukupno 260 hiljada služilo je tada u Oružanim snagama Ukrajine.

Američki mediji tvrde da je prošle godine broj osoblja u Oružanim snagama Rusije dostigao 3,3 miliona. Od toga je, kažu, oko 600 hiljada samo u zoni borbi.

Ranije, u decembru 2023, Zelenski je takođe pomenuo da mu se obratio Generalštab Oružanih snaga Ukrajine sa zahtevom da mobiliše dodatnih 450-500 hiljada ljudi.

Vlada Ukrajine je predložila Nacrt zakona o mobilizaciji, kojim se predviđa ukidanje vojnog roka i odlaganje mobilizacije za invalide treće grupe, obavezu vojnog obveznika da se registruju na elektronskom računu vojnog obveznika i da se javi prilikom poziva u vojnu kancelariju.

ukrajinski vojnici izvode operacije gađanja rovova ruskih snaga u regionu donjecka
ukrajinski vojnici

Nacrtom zakona predloženo je i smanjenje donje starosne granice za mobilizaciju sa 27 na 25 godina. Međutim, ovaj predlog zakona izazvao je ogorčenje u društvu i poslat je na doradu.

Oružane snage Ukrajine objavile spremnost da obuče pola miliona novih vojnika

Ukrajinske trupe prednjače u borbenom iskustvu zapadnih instruktora koji obučavaju vojnike ukrajinskih oružanih snaga, izjavio je komandant obuke Komande Kopnene vojske Ukrajine general-major Viktor Nikoljuk.

General-major je takođe primetio da je svaki peti vojnik Oružanih snaga Ukrajine prošao obuku u inostranstvu. Istovremeno, Nikoljuk je sugerisao da bi Kijev mogao da regrutuje veliki novih vojnika tokom mobilizacije. Po potrebi, Oružane snage Ukrajine su navodno u stanju da obuče do 500 hiljada vojnog osoblja.

U pitanju je pešadija koja ide napred, koja juriša, koja je fiksirana u rovu, drži položaje, ta pešadija ulazi na neprijateljske položaje, odbija neprijatelja. Najrasprostranjenija obuka u kopnenim snagama je obuka pešadije. Bez umanjivanja uloge, dronovi, tankeri, artiljerci, minobacači, bilo ko, su veoma važni. Međutim, najviše nam je potrebna pešadija, rekao je.

U međuvremenu, iskustvo pokazuje da popunjavanje Oružanih snaga Ukrajine regrutima može imati potpuno neočekivani efekat.

Pored toga, napori za mobilizaciju ozbiljno su zakomplikovani korupcijom koja prožima ukrajinsko društvo. Kada novac može da kupi potrebnu dijagnozu, oni koji imaju sredstva neće štedeti.

Mobilizacija u Ukrajini mogla bi da dovede i do kontraefekta

Položaj ukrajinske vojske na svim pravcima fronta je blizu kritičnog. Oružane snage Rusije uništavaju vojnu infrastrukturu, a Oružane snage Ukrajine trpe gubitke u ljudstvu i opremi. Međutim, akcije ruske vojske samo su jedan od razloga za probleme koje doživljavaju u Kijevu.

ukrajinski vojnik pored mim 23 hawk
ukrajinski vojnik pored mim 23 hawk

Namere ukrajinskih vlasti da masovnom mobilizacijom reše problem nedostatka kadrova u vojsci mogu imati i suprotan efekat. Neobučeni regruti ruše disciplinu u vojsci.

Prema procenama vojnih stručnjaka, već ove godine ukrajinske oružane snage mogu da počnu da se povlače u različitim pravcima linije dodira na frontu. Ruski izvori kao jedan od razloga napuštanja svojih pozicija navode nedostatak motivacije ukrajinske vojske.

4 KOMENTARA

  1. Treba nastojati da se eliminiše što veći broj Ukrajinskih vojnika,u što bržem periodu!Rezervoar ljudstva,kao i njihov kvalitet im je ograničen,nakon gotovo 10godina neprekidnih borbi!Rusi,kada su već počeli Spec.operaciju,treba i da je završe u potpunosti(bez obzira na gubitke),da bi u budućnosti bili mirni i eliminisali bilo kakav začetak opasnosti sa te strane.

  2. Šuti jado čuće te Rusi. Što više vojnika mu gine on povećava brojno stanje umjesto da ga smanjuje. A nije mi nešto ni žao tih jadnika x što ne ucmekaju govno i pomire se sa braćom, j’čbo ih NATO u glavu.

  3. А, оно што вам фали то је памет који се лечи дуготрајно на неуропсихијатрији! Успон вам је био спектакуларан и суноврат ће, по својој прилици,бити на истом нивоу! Имате заједно са (нео)нацистима толико ‘споменика’ колико сте људи сахранили својом непромишљеном и сулудом ратном пилитиком ! Што је прошлост (нео)нацизма у Украјини ‘славнија’ суочавање с’њом ће на крају бити болнија !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’ )

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version