Naslovna Novosti Osvanuli prvi kadrovi američkog ‘tenkovskog mosta’ M60 AVLB obećanog Ukrajini početkom prošle...

Osvanuli prvi kadrovi američkog ‘tenkovskog mosta’ M60 AVLB obećanog Ukrajini početkom prošle godine

1
m60 avlb
m60 avlb
google news

Pojavile su se prve fotografije američkog tenkovskog mosta M60 AVLB prebačenog u Oružane snage Ukrajine.

Zapadne zemlje prebacuju Ukrajini ne samo oklopne transportere, borbena vozila pešadije i tenkove, već i specijalnu oklopnu inžinjerijsku opremu. Tako su se nedavno na internetu pojavile prve fotografije američkog tenkovskog mostopolagačkog vozila M60 AVLB koje je predato Oružanim snagama Ukrajine.

Verovatno su ovi mostopolagači prebačeni ukrajinskim snagama u okviru vojnog paketa pomoći Sjedinjenih Država, koji je Bela kuća objavila još u martu 2023. godine, odnosno pre godinu dana. Tada je paket pomoći uključivao mostopolagače.

Prema ukrajinskim izveštajima, AVLB bazirani na tenkovima M60 su isporučeni i sada se nalaze u službi 5. odvojene tenkovske brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Poznato je da je tenkovski mostni sloj M60 AVLB razvijen na bazi tenka M60. Dizajniran je za izgradnju mostova dužine do 18 metara, koji mogu da izdrže opterećenja do 60 tona.

Ovaj tip polagača mostova je prvi put predstavljen 1963. godine i razvijen je da zameni prethodnu verziju M48 AVLB mostopolagača. Inžinjerijske jedinice vojske koriste takve sisteme za izgradnju mostova za brzi transport tenkova i drugih borbenih vozila kroz rovove ili male vodene prepreke.

Mnoge šasije za M60A1 AVLB su prepravljene od tenkova M60A2 Patton i pretrpele su velike modifikacije da bi služile kao vozila za polaganje mostova od 1987. do 1996. godine.

Sam most je dizajniran da se skladišti u sklopljenom položaju dok je vozilo u tranzitu, a može se postaviti pomoću mehanizma za pokretanje mosta kada je to potrebno. Originalni dizajn mosta meri približno 18 metara u dužinu i 4 u širinu. Tokom godina, uvedene su poboljšane verzije ovih mostova, koje prvenstveno karakteriše povećana nosivost.

Ovaj sistem mosta je sposoban da podnese težinu tenka Abrams M1A2 SEPv3 trenutne generacije, koji je težak oko 72 tone, ali to je moguće postići samo kada se proteže kroz jaz ne širi od 14 metara.

Od svog usvajanja, ovi mostopolagači su učestvovali u mnogim oružanim sukobima u kojima su učestvovale oklopne jedinice američke vojske i marinaca. Među njima su rat u Vijetnamu, borbena dejstva i okupacije Iraka i Avganistana.

The Amazing Real Life Tank/Bridge Transformer: M60 AVLB

Američka vojska je penzionisala M60 AVLB 2003. godine, zamenivši ih modernijim M104 Wolverine mostolagačima. Međutim, vozila M60 AVLB su i dalje u službi američke nacionalne garde. Marta 2023. godine prebačeni su u Ukrajinu u iznosu od osamnaest jedinica.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version