Naslovna Novosti Pandorina kutija pred otvaranjem: „Veštačka inteligencija“ počela da se bori protiv ruskih...

Pandorina kutija pred otvaranjem: „Veštačka inteligencija“ počela da se bori protiv ruskih oružanih snaga

1
pandorina kutija pred otvaranjem „vestacka inteligencija pocela da se bori protiv ruskih oruzanih snaga
pandorina kutija pred otvaranjem „vestacka inteligencija pocela da se bori protiv ruskih oruzanih snaga
google news

Naši redovni čitaoci verovatno su primetili da oruzjeonline.com u poslednje dve godine mnogo priča o bespilotnim letelicama raznih vrsta, vazdušnim, morskim i zemaljskim i mogućim načinima za suprotstavljanje istima.

Nije ni čudo, jer su izviđački i jurišni dronovi brzo upali u naše živote, postajući sastavni deo savremene vojne delatnosti.

Veštačka inteligencija

Pre samo nekoliko dana objavljena je publikacija u kojoj je, na osnovu trendova u konfrontaciji između napadnih FPV dronova i „rovovskih” sistema za elektronsko ratovanje, predviđena pojava autonomnih dronova, koji se ne mogu neutralisati ometanjem.

Međutim, sada se saznalo za vrlo konkretne korake u tom pravcu koje je preduzela Ukrajina.

Ministarstvo odbrane Ukrajine na svom Telegram kanalu govorilo je o pojavi drona SAKER SCOUT u Oružanim snagama Ukrajine, sa dometom od 10 km i veštačkom inteligencijom za kontrolu.

“Softver SAKER, zasnovam na algoritmima veštačke inteligencije, pomoći će našim trupama da efikasnije poraze neprijatelja. Koristeći naprednu optiku, sistem samostalno prepoznaje i beleži koordinate neprijateljskih vozila (čak i kamufliranih), odmah prosleđujući informacije komandnom mestu radi donošenja odgovarajuće odluke.

Ovo eliminiše rizike od „ljudske greške“, jer oko operatera nije uvek u stanju da uhvati sve nijanse”, tvrde ukrajinski izvori.

Kompleks uključuje vodeći izviđački dron, kao i nekoliko kamikaza dronova tipa FPV, koji se prilagođavaju, uključujući i uz pomoć vodećeg drona. Može biti opremljen infracrvenom optikom za noćni rad.

Može da koristi inercijski sistem navođenja, što značajno povećava njegovu otpornost na elektronsko ratovanje. Integriše se sa svim sistemima svesti o situaciji dostupnim u ukrajinskim oružanim snagama, uključujući sistem Delta.

Prema Vašington Postu, kompanija za razvoj bespilotnih letelica Saker Scout Twist Robotics nalazi se u Poljskoj, ali je pozicionirana kao ukrajinska. Novi dron, sposoban da deluje u uslovima suprotstavljanja ruskom elektronskom ratu, kreiran je u okviru programa „Vojska dronova“, koji nadgleda Ministarstvo digitalnog razvoja Ukrajine.

Inače, 2023. godine pod okriljem ovog programa obučeno je više od 10 hiljada operatera dronova.

Koliko je zaista opasan Saker Scout i šta je njegova „veštačka inteligencija“?

Koliko se može suditi iz prezentovanih podataka, kompleks ima čitav set dronova za različite namene: kao izviđač i posmatrač, otporan na elektronsko ratovanje, kao i nekoliko čisto napadačkih FPV dronova.

Očigledno, “veštača inteligencija” je zapravo biblioteka podataka o ruskim oklopnim vozilima i vrstama fortifikacionog naoružanja koje koriste Oružane snage Rusije.

Ako je to zaista slučaj, onda ukrajinski dron radi kao neuronska mreža, vizuelno obrađuje, analizira i prenosi informacije operateru kako bi on doneo konačnu odluku. Shodno tome, još nema govora o potpunom autonomnom radu drona, preostaje samo još jedan poslednji korak da se to postigne.

saker scout
saker scout

Mnogo interesantnija je najavljena kombinacija Saker Scout-a sa FPV dronovima, koji se koriste kao oružje u jednom kompleksu. Njegov borbeni radijus je 10 km, a mora da deluje u uslovima protivdejstva elektronskom ratu.

Postavlja se pošteno pitanje: kako onda, u zoni ometanja na takvoj udaljenosti, treba da se bespilotne letelice kamikaze upere u metu? Što je elektronsko ratovanje moćnije, to je borbeni radijus kompaktnog FPV drona za jednokratnu upotrebu manji, u koji nije moguće ubaciti sistem upravljanja sa satelita.

Algoritam delovanja kompleksa Saker Scout može izgledati ovako. Prvo, uz pomoć izviđačkog drona tipa aviona, Oružane snage Ukrajine otkrivaju oklopna vozila ili neprijateljsko osoblje na određenoj lokaciji.

Koristeći inercijski sistem za navođenje, izviđačka bespilotna letelica i posmatrač tipa kvadrokopter lete u zadati opseg, zaštićeni od smetnji ruskog elektronskog ratovanja.

Nakon što je identifikovao mete na osnovu postojeće baze podataka, Saker Scout ih distribuira na postojeće vazdušno oružje ili samostalno spušta na njih borbeno opterećenje u vidu 3 kg granata ili druge municije.

Kako ukrajinski operateri mogu da kontrolišu FPV bespilotne letelice na udaljenosti od 10 km u uslovima ruskog elektronskog ratovanja?

Da bi se ovo postiglo, čini se da je Ministarstvo odbrane Ukrajine prećutalo o upotrebi još jednog drona u sklopu izviđačko-udarnog kompleksa Saker Scout, koji se koristi kao repetitor za pojačavanje signala.

saker scout ukrajinski dron
saker scout ukrajinski dron

Dakle, rad na povećanju snage signala, koji omogućava rusima „rovovsko” elektronsko ratovanje, ukrajinska strana sprovodi sistematski i na veoma ozbiljnom nivou.

Pretnja koju predstavlja nova generacija napadnih bespilotnih letelica opremljenih elementima veštačke inteligencije je veoma ozbiljna. Ostao je bukvalno jedan korak do potpune robotizacije, koja će otvoriti Pandorinu kutiju, čineći rat 21. veka zaista strašnim.

Suprotstavljanje takvim bespilotnim letelicama zahteva stvaranje efikasnog automatizovanog „malog” sistema protivvazdušne odbrane sposobnog da fizički uništi bespilotne letelice kada „rovovsko” elektronsko ratovanje potpuno zakaže.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version