Naslovna Novosti Načelnik britanske vojske saopštio građanima da se pripreme za opštu regrutaciju –...

Načelnik britanske vojske saopštio građanima da se pripreme za opštu regrutaciju – ‘Za kralja i naciju’

„Ono što dolazi će nas šokirati – moramo pobediti u kopnenim ratovima“

4
nacelnik britanske vojske saopstio gradanima da se pripreme za opstu regrutaciju za kralja i naciju
nacelnik britanske vojske saopstio gradanima da se pripreme za opstu regrutaciju za kralja i naciju
google news

Velika je zabrinutost u Britaniji zbog narativa kojim se obraćao naciji načelnik britanske vojske ser Patrik Sanders, a koji je tražio od naroda da se pripremi za “opštu regrutaciju u ratu protiv Rusije”.

Ser Patrik Sanders je govorio o „vojsci građana“ dok je uvodio termin „predratna generacija“ naglašavajući da se „moraju preduzeti pripremni koraci kako bi se omogućilo da naša društva budu postavljena na ratnu osnovu“!

Njegov govor je izazvao veliki šok u Velikoj Britaniji. Ovim izjavama se bave skoro svi britanski mediji.

„Narod da se pripremi za opštu regrutaciju“

Neposredno pre govora ser Patrika Sandersa, Dejli telegraf je izvestio da će „šef britanske vojske uputiti apel običnim Britancima na Međunarodnoj konferenciji o oklopnim vozilima u Tvikenhemu“.

Šef britanskih oružanih snaga je tada pozvao britanske vlasti da “mobilišu naciju” da se pripreme za rat sa Rusijom.

Narod Velike Britanije treba da se pripremi za služenje u oružanim snagama u slučaju rata punog razmera sa Rusijom, upozorio je načelnik britanske vojske ser Patrik Sanders.

Iako nije zagovarao opštu vojnu obavezu, Sanders je naglasio potrebu za „preokretom“ u glavama britanske javnosti kako bi bila „psihološki spremna“ za vojni sukob sa Rusijom.

Načelnik britanske vojske je naglasio da bi Britanci mogli biti pozvani da se bore za kralja i zemlju u slučaju rata sa Rusijom, dok je razlog tome zato što je vojska „premala“ da bi sama mogla da se nosi sa eskalacijom u Evropi.

General ser Patrik Sanders, načelnik Generalštaba, istakao je potrebu da ministri „mobilišu naciju“ u slučaju šireg sukoba protiv Rusije. On je takođe upozorio da bi povećanje veličine vojske u pripremi za sukob predstavljalo “poduhvat širom zemlje”.

General Sir Patrik, koji je otvoreno kritikovao nedostatak osoblja u vojsci, veruje da mora da dođe do „promene“ u mišljenju javnosti i da bi trebalo da budu spremni da brane Ujedinjano Kraljevstvo od stranih protivnika.

Ova vest dolazi pošto su zvaničnici NATO-a već upozorili savezničke nacije da budu spremne da preduzmu sve neophodne radnje da se suprotstave Rusiji.

„Obične građane treba obučiti i opremiti – to je za dobrobit nacije“

Obični građani treba da budu “obučeni i opremljeni” da se bore u vojsci u slučaju rata sa Rusijom, rekao je šef britanske vojske.

Komentari, koje je objavio Dejli Telegraf, smatraju se upozorenjem da Britanci i Britanke treba da budu spremni da budu pozvani u oružane snage ako NATO krene u rat sa Vladimirom Putinom.

Komentari su uslijedili nakon što je ministar odbrane Grant Šaps u prošlonedeljnom govoru rekao da “prelazimo iz poslijeratnog u predratni svet” i da Velika Britanija mora osigurati da je “celi odbrambeni ekosistem spreman” za odbranu domovine.

Govoreći na Međunarodnoj konferenciji o oklopnim vozilima u zapadnom Londonu, ser Patrik je rekao da Ujedinjeno Kraljevstvo hitno mora da poveća veličinu svoje vojske na oko 120.000, sa oko 74.000 danas.

Međutim, on je rekao da “ovo nije dovoljno” i da mora uslediti obuka i opremanje “građanske vojske”. On je istakao da se to dešava širom Evrope, rekavši prisutnima:

„Naši prijatelji u istočnoj i severnoj Evropi, koji akutnije osećaju blizinu ruske pretnje, već deluju mudro, postavljajući temelje za nacionalnu mobilizaciju.

Kao što je predsednik vojne komisije NATO-a upozorio prošle nedelje, i kao što je to uradila švedska vlada… preduzimanje pripremnih mera da se našim društvima omogući da budu spremna za rat kada je to potrebno, sada nije samo poželjno već i neophodno.”

Ser Patrik je dodao: „Nećemo biti imuni i kao predratna generacija moramo se pripremiti na isti način – a ovo je poduhvat cele nacije. Ukrajina brutalno pokazuje da redovne vojske započinju ratove, građanske vojske ih pobeđuju“.

“Moramo dobiti ratove na kopnu”

U svom jučerašnjem govoru, ser Patrik je rekao da Britanija ne može da se osloni na svoju mornaricu i vazduhoplovstvo – obrazlažući:

„Moramo biti u stanju da se pouzdano borimo i dobijamo ratove na kopnu.” On je posebno istakao: „Potrebna nam je vojska dizajnirana da se brzo rasporedi da aktivira prvi ešalon, snabdeva drugi ešalon i obuči i opremi vojsku građana koja mora da sledi.

„U naredne tri godine mora biti verodostojno govoriti o britanskoj vojsci od 120.000, koja će se prerasporediti u našu i stratešku rezervu. Međutim, to nije dovoljno“.

“Ono što dolazi na horizontu će nas šokirati”

Tobajas Elvud, bivši ministar odbrane koji je služio zajedno sa ser Patrikom, rekao je da “vojskovođu treba pažljivo slušati”.

„Ono što dolazi na horizontu trebalo bi da nas šokira. To bi trebalo da nas brine i nismo spremni“, rekao je on za najveće britansko glasilo posle javnog servisa, Skaj njuz.

Poslanik Bornmaut Ista rekao je da posle decenija mira posle Hladnog rata raste osećaj da bi autoritarne države mogle da „iskoriste našu smelost, možda našu nespremnost da zaista ugase požare“, ukazujući na napad Rusije na Ukrajinu.

„Dakle, Patrik Sanders kaže da se pripremite za ono što dolazi na horizontu, sada postoji osećaj u svetu iz 1939. godine“, rekao je on.

„Ove autoritarne države se ponovo naoružavaju. Zapad izbegava rizik da se suoči sa tim, a naše globalne institucije, kao što su Ujedinjene nacije, nisu u stanju da pozovu ove zalutale nacije na odgovornost“, dodao je on.

On je rekao da je vojska, kao i mornarica, otprilike “upola manja koliko bi trebalo da bude”, dok RAF-u nedostaje oprema koja im je potrebna.

Upozorenje o „smanjenju veličine” vojske izdao je i bivši načelnik vojske general lord Denat, koji je za Tajms rekao da je broj vojnika pao sa 102.000 u 2006. na 74.000 danas i da i dalje „brzo opada”.

On je povukao paralele sa 1930-im, kada „žalosno“ stanje oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva nije uspelo da odvrati Adolfa Hitlera, rekavši da postoji „ozbiljan rizik da se istorija ponovi“.

4 KOMENTARA

  1. Imam ideju! Neka im na BBC-u puste onu antologijsku epizodu “Mućki” u kojoj Del Boj na svom placu pronalazi montažno sklonište za slučaj nuklearnog napada…Barem neka se smeju, ako ništa drugo, sopstvenoj gluposti.

  2. Situacija krajnje za..bana, Komonvelt i Ameri su vitalno ugrozeni.
    Zamislite nedaju im Rusi da svoje nuklearne rakete postave na Ruskim granicama,kakav bezobrazluk,kakva drskost,
    I sta mogu drugo nego, priprema za sveopsti rat
    I jedni i drugi poznati kao miroljubivi i tolerantni, najveci zagovornici mira u svetu koji se nigde i nikada ne mesaju u unutrasnje stvari drugih preko ovoga ne mogu preci.
    Rat nego sta!!!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version