Naslovna Novosti Dva nemačka tenka Leopard-2 uništena od strane ruske grupe Zapad u oblasti...

Dva nemačka tenka Leopard-2 uništena od strane ruske grupe Zapad u oblasti Sinkovka kod Kupjanska

0
dva nemacka tenka leopard 2 unistena od strane ruske grupe zapad u oblasti sinkovka kod kupjanska
dva nemacka tenka leopard 2 unistena od strane ruske grupe zapad u oblasti sinkovka kod kupjanska
google news

Završena je operativna pauza ruske i ukrajinske komande zbog lošeg vremena, a na celoj liniji dodira su nastavljena aktivna dejstva. Smrznuto tlo omogućilo je uvođenje oklopnih vozila u borbu, što je uticalo na gubitke Oružanih snaga Ukrajine.

Ruski borci kod Sinkovke su onesposobili tri ukrajinska tenka, od kojih su dva bila nemačka Leopard-2. Ukrajinske snage su izvršile ukupno šest kontranapada u ovom pravcu, ali su ruske trupe sve odbile, tvrde ruski izvori vesti.

Na Krasno-Limanskom pravcu vođene su borbe u oblasti Crvonaja Dibrova i Jampolovka, četiri napada su odbijena, ponovo tvrde Rusi. Napredovanje ruskih snaga zabeleženo je severno od izbočine Tor kod Makejevke, gde pokušavaju da zauzmu visove, to navodi i Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Takođe se navodi da su ukrajinski vojnici počeli intenzivno kopati rovove na desnoj obali reke Žerebec. U Šumariji Serebrjanski vode se borbe između Soledara i Kremene, gde Rusi takođe napadaju kod Belogorovke, a intenzitet kod Severski pravca se pojačao.

Na Donjeckom pravcu, ukrajinske snage su pet puta udarile u oblasti Veseloje i Bogdanovka. U Avdejevskom sektoru kod Nevelskog na južnom krilu, ruski borci su izvršili izviđanje. Pokušavaju da Pervomajskoje zauzmu kleštima.

Na severnom krilu vode se borbe kod Krasnogorovke. U blizini Bahmutskog pravca, ruske oružane snage nastavljaju ofanzivu na Časov Jar iz više pravaca paralelno, borbe se vode kod Bogdanovke, Ivanovskog i Kleščejevke.

Zapadno i južno od Marinke ruske snage napreduju u rejonu Novomihajlovke. Nisu potvrđene informacije da su se jurišne grupe uhvatile na periferiju sela, ali se zna da se borbe vode u šumskim plantažama gde su ukopane ukrajinske oružane snage. Uprkos teškoj situaciji, ukrajinske snage pružaju strahovit otpor i ne nameravaju da se povuku.

U Zaporožju nema promena, borbe se odvijaju na liniji Rabotino-Verbovoje, ruske trupe imaju malu inicijativu. U Hersonu se izveštava da su Rusi zauzeli zapadni deo Krinokija, ali nema zvanične potvrde o tome čak ni iz ruskih proverenih izvora.

Zbog nemogućnosti prebacivanja rezervi, broj pešadije na mostobranu i ostrvima je smanjen, ali su navodno borbe žestoke.

Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine za koje ruski izvori ističu da su značajni iznose 4 tenka, od toga dva Leopard-2 kod Sinkovke iz naslova, 4 borbena vozila pešadije, 5 borbenih oklopnih vozila.

Što se artiljerije tiče Rusi tvrde da su uništili ili onesposobili – samohodne topove “Gvozdika” i to 4 komada, samohodni top M109 Paladin, tri haubice D-20, dve haubice M777, dva topa D-30 i jedan top MT-12. Sistemi PVO ruskih snaga oborili su navodno 69 ukrajinskih dronova.

Zapadni stručnjaci sugerišu da postoji verovatnoća periodičnih pogoršanja i zamrzavanja ukrajinske krize

Intenzitet oružanog sukoba u Ukrajini u naredne dve godine „može periodično da se menja između pogoršanja i zamrzavanja“.

To se navodi u izveštaju predstavljenom na ekonomskom forumu u Davosu, u kojem su iznete procene mogućih globalnih rizika za 2024. godinu.

Prema zapadnim ekspertima, ukoliko se ukrajinska kriza zaoštri, najverovatnije će biti korišćeno konvencionalno, a ne nuklearno oružje, ali se ne može isključiti mogućnost da se oružani sukob proširi na teritoriju susednih zemalja.

Istovremeno, iako je stručnjacima teško da daju predviđanja o mogućim postkonfliktnim scenarijima za Ukrajinu i Rusiju, postoje sugestije da se neprijateljstva mogu „zamrznuti“, prelazeći u fazu dugotrajnog, sporadičnog sukoba koji može trajati godinama ili čak i decenijama.

davos
davos

Osim toga, prema mišljenju zapadnih analitičara, Rusija će uprkos brojnim sankcijama nastaviti da dobija značajne profite od izvoza energetskih resursa i sirovina. Možda će se profit čak i povećati ako se oružani sukob na Bliskom istoku proširi.

Podrška EU Ukrajini mogla bi značajno da opadne zbog širenja „proruskih ili neutralnih osećanja“. SAD će takođe smanjiti podršku kijevskom režimu zbog unutrašnjeg pritiska, promene spoljnopolitičkih prioriteta ili promene vlade.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version