Naslovna Novosti Kina uspešno lansirala sa mora najmoćniju svetsku raketu na čvrsto gorivo

Kina uspešno lansirala sa mora najmoćniju svetsku raketu na čvrsto gorivo

4
kina, sa mora, uspešno lansirala najmoćniju svetsku raketu na čvrsto gorivo
kina, sa mora, uspešno lansirala najmoćniju svetsku raketu na čvrsto gorivo
google news

Prošle nedelje, kineska kompanija OrienSpace je uspešno lansirala raketu-nosač Gravity-1 za lansiranje tri meteorološka satelita Iuniao-1 u orbitu. Lansiranje je značajno jer proizvođač tvrdi da je Gravity-1 najmoćnije lansirno vozilo na čvrsto gorivo na svetu.

Trostepena raketa-nosač Gravity-1, dužine oko 30 m, može da lansira do 6,5 tona korisnog tereta u nisku Zemljinu orbitu sa ukupnom lansirnom težinom rakete i goriva od 405 tona.

Gravity-1 first launch

Kako navodi OrienSpace, nova raketa može da lansira do 30 satelita u orbitu, a lansiranje se može organizovati za samo 7 dana, a u nekim slučajevima čak i za 24 sata.

U prvom probnom lansiranju, Graviti-1 je uspešno lansirao tri satelita sazvežđa Iuniao sa serijskim brojevima 18, 19 i 20. U budućnosti će konstelacija biti povećana na 90 satelita, koji su dizajnirani da prate vremenske prilike i promene u zemljina atmosfera.

Raketa je lansirana sa platforme za lansiranje na moru u Žutom moru u blizini grada Haijan u istočnoj provinciji Šandong. Žuto more je deo Istočnog Kineskog mora koje je samo deo Tihog okeana.

Prema izveštajima kineskih medija, OrienSpace je postala peta privatna svemirska kompanija u zemlji koja je kreirala i uspešno lansirala sopstvenu raketu-nosač. Raketa je najveće lansirno vozilo na čvrsto gorivo na svetu i prva komercijalna raketa u zemlji opremljena pojačivačima.

Orijenspejs je osnovan 2020. godine, a Gravity-1 je označila njegovo prvo lansiranje rakete; Ovakav uspeh, u kojem inauguralno lansirno vozilo kompanije dospe u orbitu iz prvog pokušaja, je izuzetno redak.

Trostepena raketa može da podigne oko 6.500 kilograma u nisku Zemljinu orbitu, ili 4.200 kilograma u orbitu koja je sinhrona na Suncu koristeći treći stepen kerozin-tečnog kiseonika, prema kineskoj državnoj novinski agenciji Sinhua.

U pitanju je najveći kapacitet nosivosti za kinesku komercijalnu svemirsku industriju, koji nosi više nego dvostruko veću težinu od prethodne dve najveće kineske čvrste rakete, Kinetica-1 kompanije CAS Space i Jielong-3 kompanije China Rocket.

Lansirne rakete na čvrsto gorivo koriste čvrste raketne motore kao primarni izvor potiska. Nasuprot tome, rakete na tečno gorivo koriste kombinaciju tečnog goriva (kao što su vodonik ili metan) i oksidatora, koji se čuvaju odvojeno i kombinuju u komori za sagorevanje da bi proizveli potisak.

gravity orienspace 1
gravity orienspace 1

Čvrste rakete mogu biti pouzdanije i lakše za rukovanje, dok rakete na tečno gorivo nude veću fleksibilnost i kontrolu nad potiskom i mogu biti efikasnije za veće nosivosti i duže misije.

Kineska kompanija već radi na još dve rakete-vozila, Graviti 2 i 3. Graviti-2 će imati jezgro na tečno gorivo i čvrste raketne pojačivače i dizajnirana je da iznese 25,6 tona u nisku Zemljinu orbitu, dok će Graviti-3 nositi do 30 tona.

Poređenja radi, kompanija Elona Maska, SpaceX koristi raketu Falcon 9 koja može nositi do 25 tona u nisku Zemljinu orbitu, dok Falcon Heavy može podići 70 tona.

Kineska komercijalna svemirska industrija raste od 2014. godine kada je kineska vlada počela da podstiče bolje okruženje za svemirske kompanije, omogućavajući da se investicije slivaju u kompanije koje lete u svemir.

U julu 2023. godine, takođe kineska kompanija postala je prva u svetu koja je lansirala raketu na metan u orbitu. Kina je prošle godine imala rekordnih 67 lansiranja raketa. Lansiranje Graviti-1 je bilo čak četvrto lansiranje za Kinu u 2024. godini koja je praktično tek počela.

4 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version