Naslovna Novosti Rusija kreće u borbu na pravnom frontu; U pitanju su stotine milijardi...

Rusija kreće u borbu na pravnom frontu; U pitanju su stotine milijardi zaključanih u zapadnim bankama

5
ruska rublja ilustracija
ruska rublja ilustracija
google news

Ruske vlasti se pripremaju za sudski postupak u slučaju konfiskacije imovine Centralne banke Ruske Federacije koju su zamrzle zapadne zemlje nakon eskalacije u Ukrajini piše Blumberg pozivajući se na ruske izvore.

Ruski zvaničnici, koji žele da ostanu anonimni, rekli su agenciji da je Centralna banka blizu postizanja sporazuma sa međunarodnim advokatskim firmama da zastupa interese Rusije u slučaju sudskog spora.

Štaviše, ruske vlasti su već naručile ekspertske izveštaje koji analiziraju relevantno strano zakonodavstvo i presedane iz drugih zemalja ili slične situacije.

Prema izvorima, ruske vlasti su uverene da će proces sprečiti prenos zamrznutih sredstava u Ukrajinu, čak i ako Rusija neće moći da povrati kontrolu nad njima.

Ruski zvaničnici veruju da Zapad ima male šanse da pobedi na sudu zbog, kako oni vide, nedostatka pravnog osnova za konfiskaciju imovine. Iako se spremaju na najgore, ruske vlasti i dalje smatraju malo verovatnim scenario po kojem će zapadne zemlje pokušati da konfiskuju zamrznutu imovinu Ruske Federacije, piše agencija.

Zamrzavanje ruske imovine

Zapadne zemlje su zamrzle skoro polovinu zlatnih i valutnih rezervi Banke Rusije – oko 300 milijardi dolara. Većina ovih fondova nalazi se u Evropi.

Uprkos verovanju ruskih zvaničnika da sredstva neće biti zaplenjena, SAD i zemlje EU koje bespokorno sleduju odluke iz Vašingtona razgovaraju o mogućnosti korišćenja ove imovine još od 2022. godine.

U decembru 2023, Njujork tajms je izvestio da su Sjedinjene Države počele ‘hitne pregovore sa svojim saveznicima da pripreme strategiju za korišćenje zamrznutih ruskih sredstava za pomoć Kijevu do dve godine od ruske invazije’.

Pre neki dan, Savet za nacionalnu bezbednost SAD podržao je predlog zakona koji bi u principu omogućio zaplenu dela zamrznute imovine Rusije kako bi se ova sredstva prebacila na aktivnosti rekonstrukcije Ukrajine, čiji se ukupan potreban iznos procenjuje da već premašuje 410 milijardi dolara.

Sve više dovođenje u pitanje ruske imovine blokirane međunarodnim odlukama o sankcijama protiv Rusije kao države je više strateški potez SAD i EU nego potpuno primenljiva mera.

Vrednost ovih sredstava će sigurno biti korišćen kao jedan od argumenta u pregovorima za koje se Zapad nada da će biti postignuti u cilju okončanja sukoba u Ukrajini.

5 KOMENTARA

  1. Misonja
    Libiji u zapadnim bankama je oteto oko 175 mlrdi
    Libija pod Gadafijem je bila broj 1 u svetu po standardu gradjana… Znaju to oni nasi ex Yu radnici koji su tamo radili. MNOGO sta za gradjana Libije je bilo besplatno ili simbolicno placano od stanovanja skolovanja zdrastva…itd. Gadafi je na kraj ispo teska budala I naivko.
    Povjerovao je zapadnjacima a Rusiji nije hteo da plati za Libiju pisljivih oko 5 mlrdi duga za isporuceno ORUZJE IZ Doba SSSR.
    Tako je Gadafi sebi I svojim libijcima presudio stradanje muku jad I katastrofu kojoj nema kraja.

    • Знам све то. И још што-шта. Само ми је било предуго да све то наведем. Знам, на пример, ако је човек имао намеру да се бави пољопривредом, да му је држава могла обезбедити све. Од земље па до машина. Само да ради. Ако је хтео озбиљно школовање, добијао је. Станови, куће… За пристојан живот имао би све што му треба. Једино што човек није могао је да “лаје” баш све што му падне на памет. Онда су их навукли на које-какве револуције, обећали свашта, демократија, не мора да трпи ничију самовољу, народ насео (познато, зар не), и хокус-покус… Сад осим опљачкане и уништене државе, имамо гомиле миграната, спремних да умру у Средоземном мору, или од зиме, само да дођу у ситуацију да имају редован оброк. Европа се буни због миграната, а нико од њих се не сећа да су управо они сами допринели томе.

  2. Није ми само јасно,да то руси нису покупили пре интервенције 2022

    • Новац и злато се чувао по страним банкама из економских разлога (бар до сад, мислим да је Србија, поучена овим догађајима повукла злато у наше трезоре), подршка домаћој валути, итд. Једино економиста може то тачно да изложи. Нико до сад није размишљао у том правцу, јер се то не дешава. То није могуће. Ово са руским новцем је разбојништво најгоре врсте. Ако се добро сећам, мислим да ни нацистичкој Немачкој то нико није урадио.

  3. Кад су убили Гадафија, на рачунима у банкама западне Европе је “пронађено” 200 милијарди долара, наводно Гадафијевих. У сваком случају, то је био либијски новац. Никоме није падало на памет да тај новац врати у Либију, већ су то државе “победнице” поделиле између себе, а уз образложење – да покрију трошкове операције свргавања режима. За време Гадафија, резервоар горива на пумпама у Либији је коштао око 5 долара. После тога, дешавало се да на бензинским станицама горива нема по 15 дана. Све се одвозило у Америку. Тренутно се из Сирије краде (буквално. Чак је сиријска влада поднела неки захтев САД- у за надокнаду штете)80 % нафте за рачун УСА. Да би западне економије опстајале на неком нивоу, неопходна им је крађа туђих материјалних добара. Французи. На какав су начин извлачили из Нигера новац и рудна богатства. Док нису најурени. Имам утисак, да би се америчка економија опоравила, они морају да заузму руске изворе нафте и гаса. Без тога неће још дуго. И онда би се Европа поново вратила на потрошњу гаса из Сибира. Онда би то било политички сасвим конкретно. Искрено се надам да ће њихов чамац отпловили у смеру који нису очекивали. Мислим на САД. Да се разумемо. Немам намеру да започињем свађу са било ким. Само износим своје виђење ствари.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version