Naslovna Novosti Ukrajinski general Sirski hitno zahteva da se Kijevu preda američki jurišnik A-10...

Ukrajinski general Sirski hitno zahteva da se Kijevu preda američki jurišnik A-10 Thunderbolt

12
A-10
A-10
google news

General-pukovnik Aleksandar Sirski, komandant ukrajinskih kopnenih snaga, rekao je da postoji hitna potreba za više vojnih aviona za podršku operacijama kopnenih snaga, uključujući američke jurišne avione A-10 i avione sposobne da ispaljuju krstareće rakete na velikim dometima.

U ekskluzivnom intervjuu Rojtersu u severoistočnom regionu Harkova, koji se graniči sa Rusijom, general-pukovnik Sirski je primetio da je A-10 Thunderbolt pouzdan jurišni avion koji može da pruži značajnu podršku pešadiji.

Avion američke proizvodnje je u upotrebi od 1970-ih.

Sirskijev poziv za više aviona dolazi pošto je veliki novi paket američke vojne pomoći Ukrajini odložen zbog neslaganja među zakonodavcima.

Eksperti pak sumnjaju da će SAD u bliskoj budućnosti prebaciti ove letelice u Ukrajinu, zbog činjenice da one jednostavno nisu spremne za borbenu upotrebu.

Nekadašnji ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov, prošle godine bio je izričito protiv A-10. On je odbacio pozive ukrajinske vlade da podstakne američke vlasti da pošalju jurišni avion Warthog.

Reznikov je svojevremeno dao svoje komentare o potrebi za zapadnim jurišnim avionima poput F-16 ali i neprikladnosti A-10 da ispuni zahteve zemlje, u intervjuu za ukrajinski list Liga.

Primedbe ministra odbrane na Warthog su bile direktan odgovor na tadašnji apel Kirila Budanova, šefa Odbrambenog obaveštajnog direktorata za transfer tih letelica.

Amerikanci planiraju da penzionišu A-10

Američko vazduhoplovstvo (USAF) želi da prestane da leti sa svojom preostalom flotom A-10 Warthog-a do 2028. godine, tvrdili su naviši uniformisani zvaničnici u nekoliko navrata.

Više od decenije, glavnokomandujući službama pokušavaju da se udalje od A-10, aviona koji kopnene snage obožavaju, ali za koji stručnjaci kažu da bi bio izuzetno lak plen za “Ruse i Kineze u nekom budućem sukobu”. 

primer stanja mnogih a 10 sa groblja u vazduhoplovnoj bazi dejvis montan u arizoni. usaf.jpg copy
primer stanja mnogih a 10 sa groblja u vazduhoplovnoj bazi dejvis montan u arizoni. usaf.jpg copy

Kongres je uglavnom blokirao takve zahteve, barem do prošle godine, kada je Kongres otvorio put za penzionisanje 21 Warthog-a. Ovim potezom ukupan inventar aviona pao je na 260 komada, dok je načelnik štaba vazduhoplovstva general CQ Braun rekao da bi voleo da se smanji na nulu u bliskoj budućnosti.

A-10 će „verovatno“ biti van inventara USAF „u narednih pet ili šest godina“, rekao je Braun tokom medijskog okruglog stola na Simpozijumu o vazdušnom ratovanju Udruženja vazdušnih i svemirskih snaga Sjedinjenih Država.

Ključni razlog zašto je Braun rekao da služba traži rashodovanje je kako bi se išlo u pravcu višenamenske sposobnosti. Lovci moraju da budu u stanju da ispune više različitih misija, rekao je Braun, što Warthog ne može da postigne.

Prema Braunu, borbene komande nerado čak i traže avion zbog njegove ograničene uloge u bliskoj vazdušnoj podršci.

„A-10 nisu avioni koji mi traže“, rekao je on, dodajući da „u stvari, imam poteškoća da ih nateram da koriste A-10 jer je to ograničena vrsta aviona za jednu misiju“.

Planirano je da F-35 preuzme ulogu bliske vazdušne podrške, iako je Braun naglasio da i druge platforme u inventaru Vazduhoplovnih snaga, poput bombardera, takođe mogu da izvrše sličnu misiju. 

Dok američko ratno vazduhoplovstvo zvanično ima oko 100 A-10, mešavinu A i C modela, u skladištu, značajan broj njih, posebno A, ne može da leti i koristi se kao izvor delova za A-10 koji su još uvek u upotrebi do skorašnje penzije.

A-10 ukratko

A-10 Warthog je jurišnik koji je dizajnirala kompanija Fairchild Republic za Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država. Prvi put je uveden 1977. godine i od tada je korišćen u brojnim sukobima, uključujući Zalivski rat, američkim okupacijama Afganistana i Iraka koje oni nazivaju operacijama “Trajna i Iračka sloboda”.

A-10 je poznat po svom prepoznatljivom izgledu, sa velikim dizajnom pravog krila i dvostrukim motorima postavljenim visoko na trupu. Teško je oklopljen i može da pretrpi značajnu štetu, što ga čini popularnim izborom za bliske misije vazdušne podrške.

a 10 warthog
a 10 warthog

Avion je naoružan topom GAU-8 Avenger Gatling kalibra 30 mm, koji može da ispali 3.900 metaka u minuti, a može i da probije solidan oklop. Takođe ima niz drugih oružja, uključujući projektile, bombe i rakete, koje se mogu prilagoditi na osnovu zahteva misije.

Uprkos tome što je prvobitno dizajniran tokom Hladnog rata za borbu protiv sovjetskih tenkova, A-10 ostaje u službi i nastavlja da bude efikasno oružje za Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država još 5-6 godina.

12 KOMENTARA

  1. Biti idiot, je jedno, ali mnogo viši stepen od običnog idiota je kada kažeš Sirski. Avioni su ko biciklo, naučiš za pola dana da voziš?

  2. Samo ce ameri ostvariti profit a jadni ukrajinci izgubiti pilote koji za 6 meseci obuke u britaniji postaju instant piloti po potrebi sta od letelica ko donira.

  3. Nije loša ideja za Amere. Umesto da ih otpišu oni ih pošalju u Ukrajinu, znači prodaju ih. Dali će to platiti Američki poreski obveznici ili nesretni Ukrajinci, nije bitno, vojni lobi je zaradio u svakom slučaju.
    Priučiće Ukrajince taman toliko da mogu doleteti do Rusa i poginuti.

  4. Smešno i žalosno! Pa, Anerikanci ne znaju pta će sa A10. Skupo im je i da ga recikliraju! Što se Apača tiče, oni nisu smeli ni na Kosovu da dejstvuju. Bilo je par pokušaja, pri čemu su “omastili” zemlju, te više nisu ni pokušavali!

  5. Za ovaj avion ,dobre sanse postoje da ga Ukri dobiju a Ameri debelo unovce, posto je davno planirano njegovo penzionisanje u SAD, kao neperspektivne letelice. U africi bi imali smisla ,ali u Ukraini??? Bukovi i Panciri, a posebno S300 i S400 placu za njima.

  6. Оно што је вама хитно потребно, не мери се количином и квалитетом послатог наоружања – него данима, недељама, месецима и годинама лечења на неуропсихијатрији ! Да глупост има крила – неки би од вас већ одавно летели ! У плиткој памети је тешко дубокој мисли !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version